Visovac: Proslava sv. Franje i blagoslov novoga kipa

U svetištu Gospe od milosti na Visovcu, u četvrtak 4. listopada 2018.,  proslavljen je blagdan svetoga Franje Asiškoga. Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Dejan Međugorac, ovogodišnji mladomisnik i župni vikar u Drnišu uz koncelebraciju gvardijana na Visovcu fra Bože Duvnjaka, fra Ivana Vidovića, župnika Miljevaca i dekana  te još trinaestorice svećenika.


U prigodnoj propovijedi fra Dejan se na poseban način zadržao na tumačenju Božjeg poziva sv. Franji da ide popraviti crkvu  te da sebi ne pribavlja nikakvih materijalnih dobara. To je bilo ono što je odredilo tijek Franjinog života i obraćenja. Također je povukao poveznicu između Blažene Djevice Marije i svetog Franje po načinu života i krjepostima koje su prakticirali, a to su skromnost, služenje i siromaštvo. Sviranjem i pjevanjem misno slavlje je animirao fra Marko Duran, župnik i gvardijan u Kninu, a služili su kod oltara i u prigodnoj procesiji  ovogodišnji novaci.

Na kraju misnog slavlja sve je prisutne pozdravio gvardijan samostana na Visovcu fra Božo, zahvalivši predsjedatelju misnog slavlja kao i svoj okupljenoj braći franjevcima i dijecezanskim svećenicima i ostalim uzvanicima koji su svojom prisutnošću uzveličali slavlje. Među ostalima, dvostrukoj proslavi nazočilo je poglavarstvo grada Drniša predvođeno gradonačelnikom Josipom Begonjom te njegovim zamjenikom Tomislavom Dželalijom.

Pred početak misnog slavlja, fra Dejan je blagoslovio novi kip svetoga Franje smješten na istočnoj strani otočića Visovca. Kip je djelo akademskog kipara Slavena Milićevića, koji je također prisustvovao događaju. Kip je izljeven u ljevaonici Ujević u Zagrebu, a na kamenom postolju stoji uklesan natpis  Hvaljen budi Gospodine moj 1445.-2018., godina dolaska franjevaca na Visovac te aktualna godina. Nakon čina blagoslova, učinjena je zajednička fotografija kao trajan spomen na taj događaj. Nakon euharistije, slavlje se nastavilo za bratskim stolom u samostanu i poslijepodnevnim druženjem i rekreacijom.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas363
Ovaj mjesecOvaj mjesec34509
UkupnoUkupno6449126

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 160 

Administrator

franodoljanin@gmail.com