Runovići: Hodočašće Bl. Mariji od Propetoga u Blato

U subotu, 27. listopada 2018., vjernici iz župe Gospe od Karmela – Runovići hodočastili su po treći put u posljednje četiri godine u Blato na otoku Korčuli hrvatskoj blaženici, Bl. Mariji od Propetoga. Jedni su pošli zahvaliti Blaženici na milostima koje im je isprosila kod Gospodina, a drugi preporučiti se njezinu zagovoru.


U Blato su stigli oko 9.30 sati te su ušli u župnu crkvu Svih Svetih gdje ih je dočekao župnik, o. don Željko Kovačević. Blatski župnik ih je pozdravio te ih u kratkim crtama upoznao sa župom Blato te župnom crkvom u kojoj se, između ostaloga, u svetištu crkvenalazi drveno raspelo pred kojim je Bl. Marija od Propetoga kao djevojčica molila,zatim u kapeli unutar crkve oltar na kojem se u sarkofagu nalaze zemni ostatci, Sv. Vićence, rimske mučenice,suzaštitnice župe Blato.

Iz župne crkve hodočasnici su pošli prema samostanu časnih sestara kćeri milosrđa gdje ih je dočekala č. s. Jasminka Gašparović koja ih je pozdravila te ih provela kroz samostanski muzej gdje su mogli vidjeti slike i predmete vezane uz život utemeljiteljice njihove družbe „kćeri milosrđa trećeg smostanskog reda sv. Franje“, Bl. Marije Propetoga.

U 11.15 sati u kapeli samostana, gdje počiva tijelo Bl. Marije od Propetoga bila je sv. misakoju je slavio i propovijedao runovićki župnik fra Mladen Prolić. U propovijedi je rekao kako je u Blatu Marija Petković čula riječ Kristovu o kraljevstvu Božjem radi kojega je ostavila očev imetak i slijedila siromašnog i poniznog Krista po primjeru na Sv. oca Franju Asiškoga. Kao utemeljiteljica hrvatske redovničke družbe „kćeri milosrđa“prosila je po Slavoniji i brinula seo siromašnoj djeci u Blatu, a kasnije i u Južnoj Americi. Gospodin joj je u svojoj providnosti dao sestre koje su došle u njezinu družbu i kasnije nastavile njezinu karizmu u Crkvi. Služeći siromasima i u zrelim godinama trpeći posljedice bolesti, suobličila se Kristu Gospodinu.

Poslije sv. mise vjernici su imali priliku iskazati počast Blaženičinoj relikviji. Nakon okrijepe hranom i ispraćeni od sestre Jasminke oko 14 sati krenuli su natrag.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Dan sjećanja na razaranje samostana

************

Vinjani: Sjednica Područnog vijeća OFS-a

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas890
Ovaj mjesecOvaj mjesec40978
UkupnoUkupno7507811

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73