Sinj: Notno izdanje Klape Gospi Sinjskoj

U izdanju Udruge Klape Gospi Sinjskoj, izišla je iz tiska zbirka Klape Gospi Sinjskoj pod nazivom Od zvijezda sjajnija. Riječ je, naime, o prvoj publikaciji te vrste u izdanju spomenute Udruge, koja sadrži 37 nagrađenih skladbi izvedenih na Festivalu marijansko-duhovne klapske pjesme Klape Gospi Sinjsko u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Zbirku je priredio fra Stipica Grgat.

Podsjetimo, Festival Klape Gospi Sinjskoj osnovan je 2008. godine kao priprema za proslavu 300. obljetnice oslobođenja Sinja i Cetinske krajine od Osmanlija. Od tada do danas sinjska koncertna publika imala je priliku čuti mnoge kako obrađene izvorne pučke tako i  novo skladane klapske pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji odnosno Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

U predgovoru Hane Breko Kustura čitamo da „edicija koja je pred nama predstavlja notne zapise nagrađenih skladbi marijanskoga Festivala klape Gospi Sinjskoj u proteklih deset godina, i to prema odlukama dvaju različitih tijela – prosudbenog vijeća s jedne i publike s druge strane. Svojevrsni je to glazbeni spomenar koji u sebi slojevito spaja dva različita žanra – tradicijske marijanske skladbe u rasponu od antifona gregorijanskog naslijeđa i pučkih crkvenih napjeva u obradi najeminentnijih klapskih stručnjaka, do novoskladanih klapskih marijanskih pjesama, nastalih u prigodi jednog od bijenalnih godišta ovoga sinjskog Festivala.

Naime, ideja je Festivala uzajamna izmjena godišta, u kojima se pjevaju tradicijski marijanski napjevi, s onim godinama u kojima skladatelji komponiraju nove devocijske pjesme na čast Blaženoj Djevici Mariji...“

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas190
Ovaj mjesecOvaj mjesec56254
UkupnoUkupno7439954

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32