LEĆEVICA: 40 ljeta ređenja

LEĆEVICA: 40 ljeta ređenja

Na blagdan Gospe Karmelske, u utorak 16. srpnja 2019., u župnoj crkvi Sv. Martina u Lećevici, šestorica svećenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja proslavili su 40. obljetnicu svećeničkoga ređenja: Fra Stanko Dotur (opravdano odsutan), fra Dušan Džimbeg, fra Ante Branko Periša, fra Josip Šimić, fra Mate Topić i fra Marinko Vukman.

Misno slavlje, nakon procesije oko mjesnoga groblja, u prepunoj crkvi predslavio je fra Ante Akrap; u koncelebraciji su, uz župnika fra Duška, kao domaćina, bila još četvorica kolega misnika i sedam svećenika koji su se pridružili slavljenicima. Fra Duško je svima zahvalio na kraju misnoga slavlja i pozvao svećenike na objed na obiteljsko imanje u Radošiću.

Ovu smo obljetnicu iskoristili da zahvalimo dobrom Bogu na milosnom daru koji se udostojao odabrati upravo nas, službenike svoje, i poslati nas na Njivu Gospodnju.

Bilo je to jeseni Gospodnje 1968., kada je dobri Bog prošao kroz župe povjerene Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja i od Zrmanje do Neretve pozvao 47 mladića u Franjevačko sjemenište u Sinju. Tada smo, preko odgojitelja, doznali da je žetva velika, a neradnika mnogo. Malo sam se, ah, zbunio; bilo je to prije pedeset ljeta; odgojitelji su nam, zapravo, govorili da je «žetva velika, a radnika malo». Jer,  tako je i Isus govorio svojim učenicima. I sada se na nama tijek povijesti spasenja zaustavio da nastavimo gdje su se drugi, prije nas, umorili. Doznali smo da je Njiva Gospodnja – velika; na toj Njivi posijane su Božje sjemenke. I mi smo, dakle, pozvani da «žanjemo» ljude i spremimo ih rajske «hambare», u Božje Nebo. I potiho se, da odgojitelji ne čuju, zapitkivali: Bože, zar si, baš, pozvao mene? Da se, Bože, možda, nisi zabunio?

Dobri Bog se nije prevario u računici te nas je, nakon tri godine, od pozvanih, odabrao dvadeset i četiri + tri, ukupno 27, za Franjevački novicijat na Visovcu: dvadeseti i četvoricu za redovnike svećenike i trojicu za časnu braću redovnike.

Poslije prokušane godine na Visovcu, završene gimnazije u Sinju i filozofsko-teološkoga studija u Makarskoj i Zagrebu, broj odabranih se prorijedio. Dogodilo se baš onako kako su govorili naši odgojitelji i profesori: Od puno zvanih, uz Božju pomoć, nešto smo i probrali. A, mi, dok spominjemo gimnazijske predmete, pravilne i nepravilne glagole, i teološke rasprave, koje su nas, počesto, zbunjivale, možemo zaključiti: Učili smo, učini, nije bilo lako, sve smo prepreke prošli, ne pitajte kako!

I tako, nakon desetak i više mukotrpnih godina odgoja i obrazovanja, u župnoj crkvi Sv. Luke u Otoku kraj Sinja, godine Gospodnje 1979. u prvi srpanjski dan, u vruće i sparno nedjeljno poslijepodne, preko ruku splitsko-makarskoga nadbiskupa Frane Franića, zaređeno je, na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, jedanaest prezbitera. Neki su, od prvotnoga broja pozvanih, prešli naprijed, a neke smo naknadno dobili. Svakako, toga «znojnoga dana» jedanaest novih Isusovih apostola krenulo je na Njivu Gospodnju na «veliku žetvu». I ta žetva traje već četrdeset ljeta. U međuvremenu trojica su posustala, dvojica su preminula (fra Dinko Bekavac i fra Petar Rastočić), a šestorica su, hvala dragom Bogu, još među živima.

Dostojno je i pravedno, da smo se prisjetili onoga dana kada smo započeli «liti znoj» s lica svoga, radeći kao svećenici na Njivi Gospodnjoj, čekajući 50. obljetnicu.

Fra ABE

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1004
Ovaj mjesecOvaj mjesec52733
UkupnoUkupno7519566

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48