Vinjani: Posveta oltara i blagoslov ambona

 

U nedjelju, 10. studenog 2019. godine u župnoj crkvi sv. Roka bilo je posebno svečano. Naš nadbiskup i metropolita mons. Marin Barišić posvetio je novi oltar i blagoslovio novi ambon koji su uz  pomoć i zalaganje župljana postavljen uoči svetkovine sv. Roka, što je uistinu povijesni događaj za Župu Vinjani.

U sam obred posvete vjernike je uveo fra Ivan Režić, odgojitelj franjevačkih bogoslova, voditelj ove ceremonije. Svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je mons. Marin Barišić u koncelebraciji s fra Ivanom,  don Nikolom Šakićem, nadbiskupskim tajnikom, vinjanskim svećenicima fra Jakovom i fra Josipom te  bogoslovima fra Valentinom i fra Markom. Veliki župni zbor predvodio je pjevanje tijekom mise. Otac Nadbiskup je u svojoj propovijedi usporedio izgled crkve s čovječjim tijelom, a oltar istaknuo kao srce tog tijela. To srce pokreće sve, oko njega se okupljamo na gozbu Ljubavi, na njemu se uprisutnjuje jedinstvena žrtva Sina Božjega.

Majka Crkva nas uči da svakoj svetoj misi Gospodin za svoje vjernika pripravlja dva stola: stol Riječi i stol Tijela. Stoga  Mu zahvaljujemo za dar novog ambona – stola Riječi i dar novog oltara – stola Tijela u našoj župnoj crkvi.

Svetoj misi je nazočio i akademski kipar Duje Botteri, autor ova dva kamena. Donosimo i njegov osvrt na ova svoja kiparska djela:

„Ova dva kamena (oltar i ambon) koje smo postavili uoči blagdana sv. Roka u crkvu u Vinjanima možda se na prvi pogled doimaju kao arheološki nalaz jer skromnošću likovnog izraza podsjećaju na ranokršćansko razdoblje.

Vodio sam se idealom „plemenite jednostavnosti“- vraćanju izvornom iskustvu vjere u liturgiji. Želio sam postići da snaga kojom zrači ovo djelo u kamenu dolazi iznutra, iz siromaštva autentičnog izraza. Siromaštvo ovdje treba shvatiti u onom najčistijem obliku kojim ga je sv. Franjo ljubio.

Neka vam, dragi Vinjančani, bude na korist i radost ovaj kamen. Simbolikom snage i postojanosti nek vam bude poticaj da i dalje stalni i utemeljeni u Kristu ostanete Bogu vjerni.“ (D. Botteri)

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas434
Ovaj mjesecOvaj mjesec71053
UkupnoUkupno7454753

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45