Split: 25. obljetnica Mješovitog zbor mladih i Komornog orkestra Gospe od Zdravlja

 

 

U utorak 19. studenoga 2019. u okviru devetnice Gospi od Zdravlja, obilježili su cjelovečernjim koncertom 25. obljetnicu djelovanja Mješoviti zbor mladih i Komorni orkestar Gospe od Zdravlja. U prepunoj crkvi Gospe od Zdravlja uz jubilarce sudjelovali su još: dječji zbor Gospe od Zdravlja, muška klapa „Gospa od Zdravlja“ i župski mješoviti zbor Gospe od Zdravlja. Za orguljama je bila s. Zorislava Radić. Izvedbom je ravnao fra Stipica Grgat. Nazočne su pozdravili fra Mate Matić gvardijan samostana i provincijal fra Marko Mrše.


Kada se prije 25 godina uz naše onodobne i današnje voditelje s puno zanosa okupila šačica mladića i djevojaka s nakanom da pokušaju svojim pjevanjem oblikovati nedjeljnu svetu misu u 10 sati u crkvi Gospe od Zdravlja, nisu ni slutili da će se to maleno zrno razviti u moćno stablo i da će njegova bujna krošnja donijeti tolike plodove. Nazvali su se Mješoviti zbor mladih Gospe od Zdravlja. Odmah na početku kao temeljnu odrednicu njihova djelovanja uzeli su misao vodilju: osobni rast u vjeri i navještaj Evanđelja kroz glazbu. Započelo je skromno, ali se na tome nije ostalo. Prvi nastupi koji su uslijedili očigledno su unijeli samopouzdanje i rodili nadu da će se tako nastaviti. Ozbiljan pristup poslu koji rade pokazao se učinkovitim. Broj članova iz godine u godinu sve se više povećavao.

Kroz proteklih 25 godina djelovanja, kroz zbor je prošlo stotine mladića i djevojaka, srednjoškolaca i studenata zaljubljenika u crkvenu glazbu. Za mnoge od njih boravak u zboru nije bio puka formalnost. Naprotiv, neki su pronašli vlastiti put u odabiru životnog zvanja i ostvarili se kao profesionalni glazbenici, neki su se opredijelili za duhovno zvanje redovnice i svećenika, dobar broj njih je u zboru našlo životnog druga i zasnovali obitelj.

Uz Mješoviti zbor mladih, paralelno iste godine naši su voditelji poduzeli još jedan smioni korak okupivši u najnezgodnija ratna vremena umjetnike glazbenike mahom članove orkestra opere HNK u Splitu i studente glazbene akademije i stvorili instrumentalni sastav (Komorni orkestar) koji se tako divno uklopio u rad kako s mladim tako i mješovitim župskim zborom. Njihova nazočnost i njihovo muziciranje dalo je sasvim novu sliku, kvalitetniji i potpuniji zamah glazbenoj strani u crkvi na Dobrome. Može se reći da je time oživjela negdašnja tradicija bogatog glazbovanja u crkvi na Dobrome u Splitu.

Nizale su se godine i stjecalo iskustvo u zajedničkom nastojanju koje će uroditi brojnim nastupima u rodnome Splitu, domovini i inozemstvu. Svi ti nastupi i sav trud nisu ostali neopaženi. Naprotiv, sretni smo što su ga prepoznale najviše društvene strukture našega Grada i Županije kad su nam u prigodi obilježavanja dvadesete obljetnice dodijelile dva značajna priznanja, dvije vrijedne nagrade koje obvezuju, nagradu Grada Splita i nagradu Splitsko-dalmatinske županije. Večeras jedni i drugi stojimo ponosni na to. Stojimo ponosni na prijeđeni put kojim smo zajedno koračali punih 25 godina.

U ovoj prigodi i ovome svečanom času ostajemo zahvalni dragome Bogu i Gospi od Zdravlja na svim milostima. Zahvalni smo Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, matičnom samostanu i župi Gospe od Zdravlja. Na poseban način zahvalni smo našim dragim sponzorima i dobročiniteljima. Bez njih bi bilo nemoguće postići sve što smo postigli. Bez njih bi bilo nemoguće susresti se više puta sa Svetim Ocem Papom u Rimu, bilo bi nemoguće toliko puta gostovati u Saveznoj Republici Njemačkoj, Austriji, Italiji i mnogim mjestima diljem Lijepe naše, pronoseći slavu Dobre Majke na Dobromu, naše Gospe od Zdravlja.

Fotografije

 

PROGRAM

Dječji zbor

1) S. Grgat         Oda Božje radosti

2) F. Gruber       Lijepa ti si, o Marijo


Klapa „Gospa od Zdravlja“

3) S. Grgat        Gospodin je posvetio šator svoj

4) S. Grgat        Mi bacit ćemo mriže


Župski mješoviti zbor

5) K. Kolb           Sva si lijepa

6) G. Rossini     Ave Maria

7) K. Odak          Raduj se, Marije

8) W. A. Mozart   Gloria


Mješoviti zbor mladih

9)   A. Klobučar         Otče naš

10) K. Odak               Svrši stopi moje

11) A. Vivaldi              Gloria

12) G. F. Händel       Sad Bogu svom


Komorni orkestar (8,11,12)

Orgulje: s. Z. Radić,

Dirigent: fra S. Grgat

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

München: Stepinčevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas363
Ovaj mjesecOvaj mjesec70982
UkupnoUkupno7454682

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33