Split: Novi broj lista Marija

Pralik sklada

Ugledni profesor na Oxfordu, anglikanski svećenik i nekadašnji protivnik Katoličke Crkve, engleski kardinal John Henry Newman (†1890.), proglašen je nedavno njezinim svetcem. Kakva li obrata!? Rođen u uglednoj anglikanskoj obitelji, oduševljava se za znanost i osniva pokret za obnovu Anglikanske Crkve. Proučavajući crkvene oce, prigrljuje katoličku vjeru. Iako nije biskup, papa Leon XIII. imenuje ga g. 1879. kardinalom.

Čitavog života Newman traga za Bogom i istinom. Učen bogoslovac, naglašava važnost odgoja ljudske savjesti, koja je za njega glas Božji. Akademik i književnik, ostavlja spise u 40 svezaka u kojima, ”dok dira srce, prosvjetljuje misao“. Među mnoštvom njegovih misli, ističe se poziv kršćaninu na pouzdanje u Boga i samoga sebe. Nasuprot osjećaju manje vrijednosti i nastojanju za samodokazivanjem, on preporučuje: ”Opusti se pun pouzdanja!“ Ta preporuka počiva na planu koji Bog ima sa svakim od nas, da sudjelujemo u njegovu djelu stvaranja. Stoga, ako se pouzdajemo u Krista koji je gospodar povijesti, nema razloga zdvajati u vrijednost povijesti - osobne, zajedničke ili narodne.

Majku Gospodinovu kardinal Newman veoma časti. Drži ju moćnom zagovornicom i uzorom vjere. Rado moli i svima preporučuje njezinu krunicu, osobito onima koji su na putu obraćenja. U istini Marijina bezgrješnog začeća, koje proglašenje dogmom Newman osobno doživljava, susrećemo Nazaretsku Djevicu koja se Bogu povjerava i postiže nutarnji sklad u osobnom životu, u zajedništvu s Bogom i s drugima. Bog ju izabire i pripravlja kako bi bila dostojna majka njegovu Sinu i sudjelovala u djelu otkupljenja. U jedinstvu s Bogom ostvaruje nutarnji sklad i postaje pralikom savršena susreta između Stvoritelja i njegova stvorenja. Božjim darom ostvaruje pradavnu nadu čovječanstva i postiže izvorni sklad koji postoji prije čovjekova pada. Budući da pripada svijetu izvorne nevinosti i sklada, s njome započinje novo čovječanstvo usmjereno prema nebu, otvoreno drugima te solidarno s prirodom i svijetom. Kao što je Newmanu, i nama je uzor kako postići nutarnji sklad između želja i stvarnosti, nevoljâ svijeta i Božje utjehe (usp. Rm 5, 3). A blagdan nje kao Bezgrješne, koji poput svjetionika obasjava vrijeme došašća, i nama je poticaj da pouzdano iščekujemo Gospodina koji nas svojim dolaskom ispunja radošću, a u naš nemirni život unosi sklad i mir.

U R E D N I K

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas721
Ovaj mjesecOvaj mjesec69936
UkupnoUkupno7536769

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52