London: Proslava Stepinčeva

U prigodi obilježavanje 60. obljetnice smrti blaženoga Alojzija kardinala Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, Hrvatska katolička misija u Londonu organizirala je u nedjelju 9. veljače 2014. euharistijsko slavlje u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Londonu te prigodno predavanje. Euharistijsko je slavlje predslavio fr. Srećko Koralija, OP a suslavio je i propovijedao fra Ljubomir Šimunović, OFM voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu. U prigodnoj propovijedi fra Ljubomir je između ostaloga naglasio kako je „Bl. Alojzije Stepinc bio čuvar hrvatskog identiteta i živo svjedočanstvo vjere koja nije bila pokolebana poteškoćama. I dan danas mu se čini nepravda jer se ne prihvaća istina dokazana od mnogih povjesničara. Bio je svjetlo i sol. Dao se rastopiti. Spašavao je potrebne, djecu i odrasle. Kruh svoj je dijelio s gladnima Nije se krio od onih koji su bili njegove krvi. Nosio je svoj križ i križ svoga naroda."
Iza sv. mise, u prigodi Godine Biblije u BK Engleske i Walesa, prigodno predavanje održao je fr Srećko Koralija, dominikanac, teolog, sirijacist, bibličar, orijentalist, doktorand na sveučilištu u Cambridgeu, koji je studirao je i specijalizirao u Zagrebu, Fribourgu, Oxfordu, Rimu te na Institutu Woolf u Cambridgeu. Naglasivši na početku kršćanski poziv vjernika kao traženje Istine, govorio je o odnosu spoznaje Boga, istine i snazi svjedočanstva. S obzirom na spoznaju Boga, istaknuo je da čovjek, budući da je Božje stvorenje, ne može Boga obuhvatiti spoznajom, kao što može stvorene stvari (npr. svladavanje određene skladbe, vještine, sporta, specijalizacije i sl.) Čovjek Boga ne može obuhvatiti, već ga može samo 'učiti' tj. hoditi prema njemu trudom vlastitog bića. U tom smislu, čovjek je uvijek pozvan da se otisne u novo kako bi ostvario taj poziv (o tome svjedoče životi Abrahama, Mojsija, svete obitelji i mnogih drugih koji su imali snagu otići u nepoznato kako bi spoznavali Boga kroz njegova obećanja). Nadalje, govor o spoznaji nužno je povezan s govorom o istini u kojoj se proteže odnos ljubavi i znanja. Znanje bez ljubavi je slijepo i neoživljeno, a ljubav bez znanja vrludava. Jedan i drugi aspekt ljudskog življenja potrebni su za stjecanje mudrosti. U tom kontekstu, fr. Srećko je naglasio da je čovjekov poziv oživljavanje Božjih svojstava u sebi budući da je njegovo stvorenje. Da bi se pobožanstvenio i bio čovjekom u pravom smislu te riječi, važno je da čovjek radi na svakom aspektu svoga življenja – znanju, vrlinama, povjerenju, vjeri i zadobivanju milosti. Ako tako čini, ima čvrsti unutarnji oslonac koji mu daje snagu da to isto drugima svjedoči. To su kroz povijest pokazali biblijske ličnosti i sveci.

Fra Ljubomir Šimunović

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1986
Ovaj mjesecOvaj mjesec57674
UkupnoUkupno7524507

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 64