Samobor (Tabor): Susret duhovnih asistenata

U organizaciji Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Franjevačkog svjetovnog reda i Frame iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kući susreta Tabor u Samoboru od 23. do 25. veljače održan je IV. nacionalni tečaj za duhovne asistente FSR-a i Frame. Na tečaju se okupilo šezdesetak duhovnih asistenata koji vrše asistenciju na nacionalnoj, područnoj ili mjesnoj razini. Kao predstavnik više razine, Konferencije generalnih asistenata iz Rima bio je nazočan fra Ivan Matić, OFM. 

Na početku tečaja, u utorak 23. veljače riječ dobrodošlice u ime domaćina uputio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak, OFM. Izražavajući radost zbog održavanja takvog oblika permanentnog usavršavanja, nazočne je potaknuo na zauzet rad kroz službu duhovne i pastoralne asistencije. Okupljene su pozdravili i predsjedatelj Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata FSR-a i Frame u Hrvatskoj fra Nikola Bašnec, OFMCap, područni duhovni asistent FSR-a i Frame Bosne Srebrene fra Mato Topić, OFM, nacionalni ministar FSR-a u Hrvatskoj br. Vid Mato Batorović i generalni asistent FSR-a fra Ivan Matić, OFM.

U radnom dijelu tečaja, fra Nikola Bašnec, OFMCap i br. Stjepan Lice, FSR, govorili su na temu „Uloga i zadaće asistenta u ‘vrijeme uvođenja’ i u ‘vrijeme formacije’”. Različitim iskustvom, kao duhovni asistent i kao član FSR-a koji sudjeluje u formaciji, iznijeli su važnost službe duhovnog asistenta koji je pozvan po svom poslanju aktivno sudjelovati i pomagati u ovom razdoblju formacije. Fra Zvonimir Brusač, TOR u predavanju „Uloga i zadaće asistenta u formaciji novozavjetovanih” prikazao je važnost formacije novozavjetovanih u privremenom zavjetovanju, te njihovu pratnju i nakon vječnog zavjetovanja. Fra Augustin Kordić, OFMConv. u predavanju na temu „Uloga i zadaće asistenta u trajnoj formaciji FSR-a” predstavio je različite načine rada s članovima jednog bratstva na njihovim kapitulima, mjesnim sastancima, sjednicama vijeća, susretima formativne naravi, te susretima bratskog zajedništva. Fra Ivan Matić, OFM u predavanju „Uloga i zadaće asistenta u formaciji u bratstvu Franjevačke mladeži” prikazao je rad s mladima kao onima kojima je potrebno dati evanđeosko svjedočanstvo života.

Na tečaju je predstavljen i obnovljeni „Statut za duhovnu i pastoralnu asistenciju FSR-u”, koji se odnosi i na bratstvo Frame. Veliki poticaj, osim dorađenih paragrafa, je i pismo četvorice franjevačkih generalnih ministara koji se kao prvi odgovorni za duhovnu i pastoralnu asistenciju obraćaju svim provincijalnim ministrima i kustodima. (ika) 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1947
Ovaj mjesecOvaj mjesec21306
UkupnoUkupno7636184

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 116