Split: Tribina - EKO Lećevica

U utorak 9. ožujka u 19: 30 sati u pinakoteci samostana Gospe od zdravlja je održana javna tribina o problemu gradnje Centra za gospodarenjem otpadom i odlagališta smeća u Lećevici koja se nalazi u splitskom zaleđu. Kroz program je vodio fra Luka Delić, župnik Unešića, a predavači su bili dr. Srećko Božičević, geolog i hidrogeolog, te dr. Stanko Uršić , fizikalni kemičar.

Nakon uvodnih riječi fra Luke Delića uslijedilo je prvo predavanje koje je održao dr. Srećko Božičević pod naslovom „ Hidrogeologija prostora Lećevice“. On je prisutne upozorio na činjenicu da će sva nečistoća iz odlagališta podzemnim tokovima zagaditi rijeku Jadro, pitku vodu za grad Split i okolicu, ali i druge podzemne tokove u široj okolici Splita. Drugi dio predavanja održao je dr. Stanko Uršić koji je jasno naglasio potrebu recikliranja rabljenoga materijala i razliku između otpada što se može kontrolirati i smeća što izmiče svakoj kontroli, te tako izaziva zagađenje okoliša. Kao svijetli primjer istaknuo je projekt zbrinjavanja otpada na otoku Krku gdje se provodi sustav recikliranja i odvajanja otpada, što je financijski puno isplativije i u konačnici manje štetno za prirodu. Po njemu projekt Lećevica je skup i protuekološki projekt koji može biti itekako poguban za podzemne vode. Nakon predavanja nastavila se rasprava s pitanjima. U glazbenom djelu su nastupili franjevački bogoslovi pod vodstvom mo. fra Mile Čirka. Na samom početku su zapjevali troglasno „Pozdrav Majci Božjoj, nakon drugog predavanja „Pjesma Stvorova“ također troglasno i na kraju „Salve Sancte Pater“- koral.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas352
Ovaj mjesecOvaj mjesec69567
UkupnoUkupno7536400

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46