Priručnik Zagrebačkog područja za početnu formaciju

Katarina Šegina

Identitet Franjevačke mladeži

 

Tema koju otvaramo želi ukratko odgovoriti na pitanje Što Franjevačka mladež jest? ili čak Što želi biti? u prostoru i vremenu u kojem živimo. Krenimo od najočitijeg – Ona okuplja mlade, točnije rečeno osobe u dobi od 15 do 30 godina života. Odatle proizlazi jedna važna osobitost – Franjevačka mladež jest privremeno razdoblje u životu pojedinca. Smisao tog razdoblja je pomoći mladoj osobi da donese ispravnu odluku o svome trajnom opredjeljenju u životu.

Druga osnovna osobina Frame jest da su njezini članovi, osim što su mladi, po svojoj vjeroispovijesti kršćani katolici. Kao kršćani, temeljne sadržaje svoje vjere prepoznaju u Evanđelju, a kao katolici žive u punom zajedništvu s Katoličkom crkvom kroz sakramentalni život i poslušnost biskupima. Da bi se moglo pristupiti formaciji u Frami, potrebno je primiti sakramente kršćanske inicijacije.

Treća osnovna osobina Frame jest to da je ona dio velike franjevačke obitelji. Franjevačku obitelj čine brojne zajednice, redovničke i laičke, koje svoje nadahnuće za provođenjem evanđelja u život vide u sv. Franji i sv. Klari iz Asiza.

U najužem smislu, unutar te Franjevačke obitelji, Frama je dio Franjevačkog svjetovnog reda. Franjevački svjetovni red čine one osobe koje se zavjetuju da će živjeti franjevačkim načinom života, ali ne u samostanima ili posebnim institutima, nego u redovitom obiteljskom i građanskom životu.

Detaljnije ćemo progovoriti o ovom posljednjem jer se tu najjasnije očituje specifičnost Franjevačke mladeži u odnosu na druge pokrete mladih. Već smo rekli što je FSR, no potrebno je istaknuti da, iako se Frama smatra njegovim dijelom, ipak ima neke svoje specifičnosti, odnosno ono što vrijedi za FSR, ne vrijedi uvijek i za Framu. Razlog tome je činjenica da je Frama, kao što je već spomenuto, privremeno razdoblje koje može, ali ne mora, postati trajno opredjeljenje u FSR-u. Radi toga put poziva u Frami u redovitim okolnostima, iako ne nužno, vodi prema Franjevačkom svjetovnom redu gdje se daju prvo privremeni , a zatim doživotni zavjeti, dok članovi Frame svoja obećanja polažu i obnavljaju uvijek na godinu dana.

 

Što obećajemo?

  • “(...)Stoga obećajem da ću kroz godinu dana svoju mladost posvetiti Kristu, živeći njegovo Evanđelje u bratstvu Franjevačke mladeži. (...)” (iz teksta Obreda obećanja Franjevačke mladeži)

Franjevačka mladež jest bratstvo i nije moguće biti član ako se ne živi u nekom konkretnom mjesnom bratstvu. Ponekad se pogrešno misli da je specifičnost Frame taj da su ti mladi odabrali živjeti posebno sveto i ispravno u odnosu na druge. Stoga se često čuje među kandidatima za polaganje obećanja kako nisu sigurni hoće li oni moći živjeti tako ispravno. Takav je način razmišljanja besmislen i nepotreban. Svaki osviješteni kršćanin (ako postoje i oni neosviješteni) pozvan je do kraja živjeti sve što je razumio iz Evanđelja, iako je svjestan da takav zahtjev prelazi njegove vlastite snage i da to nikad neće do kraja ostvariti. Ipak, u tome se uzdaje i u Božju milost koja prihvaća njegove granice i štoviše, gradi čak i s njima. Međutim, ono što možemo odabrati ili ne odabrati, a činom obećanja odabiremo, jest to da ćemo ono što smo razumjeli iz Evanđelja živjeti u bratstvu Frame. Zašto biramo život u bratstvu? Prvo, Krist poziva na zajedništvo ljudi i naša bratstva žele biti konkretna slika da je zajedništvo moguće. Takav odabir ima prednosti, zajednica nas uvijek može podržati u našim teškoćama, pripadnost zajednici čini nas hrabrijima, pokazuje da nismo sami ili jedini koji tako misle. S druge strane, naša obećanja često dolaze na ispit upravo zato što biti član bratstva znači prihvatiti i ono što traži žrtvu. Na neki način, to znači da se svjesno (voljom) moram odlučiti da ću ostati u zajednici iako će moje emocije tražiti da krenem drugim putem. Često se dogodi da su mladi u početku oduševljeni Framom, no s vremenom je upoznaju kakva ona doista jest, a to znači – da nije idealna. Tada nastupa razočarenje i ponekad želja da se ideal potraži drugdje. Zato je potrebno mlade od početka usmjeravati prema spoznaji da je ideal moguće naći samo u Bogu, a da je zajednica ista onakva kakvi su i oni – nesavršena, ali da ju je moguće mijenjati i na bolje i na lošije. Mladi su ti koji odlučuju kakva će zajednica biti, a da će se godinu dana truditi da je grade, oni potvrđuju svojim obećanjima. Stoga su obećanja u prvom redu izraz volje, a ne (samo) osjećaja. Ona također proizlaze i iz našeg shvaćanja da su braća dar (jer ih dobivamo tako kako dolaze, ne možemo ih odabirati kao što biramo prijatelje) te činom Obećanja prihvaćamo taj dar na konkretan način i zahvaljujemo za njega.

Što znači da ćemo živjeti Evanđelje? Već je spomenuto da je svaki kršćanin pozvan živjeti sve što je razumio iz Evanđelja. Ipak, da to ne bi baš sasvim ostalo podložno vlastitoj interpretaciji, Frama predlaže neke temeljne naglaske koje iščitava iz Evanđelja. To su:

  • molitva – ona je duša našeg življenja i djelovanja. Odabravši molitvu, odabrali smo blizak odnos s Kristom, a to je temeljno ako želimo biti autentični kršćani.
  • služenje najmanjima – za nas je služenje najmanjima i siromašnima konkretno iskustvo susreta s Kristom. Njegove riječi: “Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste.” (Mt 25, 40) trajan su putokaz za naše djelovanje.
  • naviještanje – znači upoznati Krista u bratstvu zatim upoznavati s njime svijet i to kroz konkretno svjedočanstvo vlastitog života, poseban i jedinstven životni stil te ponekad i hrabre odabire.

Također treba upozoriti na učestalu zabludu. Davanjem obećanja članovi Frame obećaju da će živjeti ...svoju mladost posvetiti Kristu, živeći njegovo Evanđelje.... To ne znači da daju zavjete siromaštva, poniznosti i poslušnosti, poznatije kao «tri čvorića. Te zavjete daju fratri, dok članovi Frame ne.

 

Na kraju... ukratko...

Mladi član Frame, slijedeći primjer Franje Asiškoga, živi kršćanskim načinom života u normalnoj svakodnevici, ali donoseći živo i konkretno iskustvo Krista u sve kontekste društvenog života: u obitelji, u prijateljske odnose, u osjećajne odnose, među školske klupe ili na posao, na mjesta zabave, na mjesta patnje kao i na mjesta radosti.

 

Izvori:

1. Franjevačka mladež – FRAMA. Put franjevačkog poziva. Brat Franjo. Zagreb. 2005.

2. Statut Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži. Brat Franjo. Zagreb. 2007.

3. www.gifra.org

4. www.ofs.it/compagnidistrada/gifra.html

5. www.giframinori.org/chisiamo.asp

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Drniš: Festival zborske duhovne glazbe "Jubilate Deo" (pozivnica)

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas246
Ovaj mjesecOvaj mjesec54705
UkupnoUkupno7190357

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53