Pohod u došašću

Otajstvo trenutka kad je Gospodin pohodio i otkupio narod svoj (Lk 1,68) najjasnije se zrcali na događaju Marijina posjeta rodici Elizabeti. Zbog toga kršćanska liturgija u više navrata kroz godinu slavi otajstvo spasenja kojim je Blažena Djevica Marija, neposredno nakon što je osjenjena Duhom Svetim i oplođena božanskom Riječju, pohodila Elizabetu. To se očituje, prije svega, na blagdan pod tim nazivom 31. svibnja koji je tu smješten zbog približavanja svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja (24. VI.) ali i u vremenu došašća koje je prožeto izravnim i neizravnim prisjećanjem Marijina pohoda Elizabeti. Najizrazitije se to osjeća u bogoslužju 4. nedjelje došašća, koju prozvaše predbožićna marijanska nedjelja, i na dan 21. prosinca. Kao što je smještanje blagdana pohođenja na zadnji dan svibnja uvjetovano blizinom svetkovine Pretečina rođenja, tako  je i “marijanska nedjelja” obilježena približavanjem svetkovine Rođenja Isusova. Marijino ime i njezina uloga u povijesti spasenja često se spominju i u bogoslužju adventskih dana od 17. do 24. prosinca. Osobito je to zamjetljivo u evanđeoskim misnim odlomcima o Isusovu djetinjstvu gdje Marija nastupa kao svjedokinja ostvarenja obećanja Božjih. 

Slika Crkve na putovanju

Misni obrazac pod naslovom Pohod Blažene Djevice Marije  (u Zbirci br. 3) prikladan je za čitavo vrijeme došašća i preporučen da se koristi kad god u došašću treba, iz opravdana razloga, slaviti spomen majke Gospodinove.

U liturgijskim tekstovima, uz spominjanje pohoda Elizabeti, Bogorodica se prikazuje kao izvrsna slika Naroda Božjega na putovanju u pravu domovinu. To je i glavna ideja vodilja predloženih misnih obrazaca i svetopisamskih čitanja. Cjelokupna svetopisamska, patristička i liturgijska predaja složna je u povezivanju Marijina pohoda Elizabeti s radosnom pjesmom zaručnice iz Pjesme nad pjesmama (2,8-14). Tako uzvišena i zanosna pjesma zaručnice daje liričnost i veselje čitavom liturgijskom slavlju. Zaručničine riječi kršćanska liturgija primjenjuje na Mariju koja žurno hiti u pohode, ali je to ujedno i slika Crkve koja neizmjerno ljubi Boga svoga zaručnika i istovremeno doživljava njegovu ljubav. Voljeti i biti voljen vrhunac je sreće. Upravo tom porukom odzvanja čitava Pjesma nad pjesmama, osobito odlomak ponuđen za ovo misno slavlje. To otajstvo nameće i ponuđeni odlomak iz proroka Sefanije (3,14-18) sa središnjim usklikom: Gospodin, Bog tvoj, spasitelj silni, u sredini je tvojoj. Ostvarenje proročanstva o “kćeri sionskoj” kršćani su vidjeli u Mariji Bogorodici na kojoj se ostvarilo proročanstvo: Gospodin, Kralj Izraelov, u sredini je tvojoj.

Kao što je Marija pohitila rodici Elizabeti, tako i Crkva, izgrađena božanskim otajstvima i ispunjena Duhom Svetim treba radosno hitati svim narodima da čuju riječ spasenja i priznaju Krista Spasiteljem (popričesna). 

Pjesma radosna iščekivanja

U rasporedu svagdanjih svetopisamskih misnih čitanja za 21. prosinca predviđen je samo prvi dio Lukina odlomka o Marijinu pohodu s Elizabetinom pohvalom (1,39-45), a Marijina pjesma Veliča ostavljena je za slijedeći dan. U Zbirci su oba odlomka spojena.

Susret opisan u Lukinu odlomku ne odvija se samo između dvije majke nego je to prvenstveno susret njihovih sinova. Krstitelj je prvi među svecima baštinik Marijina posredovanja. Posvećen zaigra u majčinoj utrobi, a Isus izlijeva proročki duh na dvije žene kao predujam vazmenog otajstva. Dvije se majke susreću u jedinstvenoj pohvali Boga čija slava odsijeva na Mariji. U njezinoj pohvalnici Bogu odražava se duboko razmišljanje o Svetom pismu u duhu starozavjetne mudrosne literature. Zbog toga u njoj odjekuje radosna zahvalna mesijanska pjesma cjelokupnoga Izabranog naroda upravljena Bogu koji je pohodio i otkupio narod svoj kako je odvijeka obećao po prorocima (ulazna).

Zbog toga je Marijina zahvalna pjesma Veliča prikladna za djelatno otajstveno proživljavanje došašća kao vremena priprave za Božić, ali istovremeno i vrijeme u kome se naše misli upravljaju na iščekivanje drugoga Kristova dolaska na svršetku vremena… pa je vrijeme došašća vrijeme predanog i radosnog iščekivanja (Opća načela o lit. god. 39).

U tom iščekivanju konačna Kristova očitovanja na koncu vremena i mi se življenjem i zanosnim klicanjem pridružujemo pjesmi Bogorodice Djevice i zajedno sa zborovima anđela i svetih (predsl.) veličati Boga pohvalama i svetošću života (zborna).  

Krista nositi i Boga veličati

U vremenu iščekivanja Kristova dolaska trebamo mudro i razborito živjeti da nas njegov dolazak ne bi iznenadio nego da nas zateče i budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu. Primjer nam je Marijin život i zahvalna pjesma. Oplođena Riječju Božjom Marija je istinski kovčeg saveza koji donosi blagoslov Elizabetinoj kući (zborna), kao što je u vrijeme Mojsijevo kovčeg saveza blagoslovio Obed-Edomovu kuću i sve što je imao (1 Ljet 13,14).

Potaknuta anđelovim riječima Marija žuri donijeti spasenje drugima i očitovati u službi ljubavi (predsl.).  

To je putokaz svakome vjerniku u svakome vremenu, osobito u vremenu došašća. Marija je živi primjer vjerničke nade. Pavao VI. upozorava: Nije moguće častiti onu koja je “milosti puna”, a da se ujedno visoko ne cijeni stanje milosti u samome sebi…Današnjem čovjeku, često bacanom između tjeskobe i nade, klonulom od osjećaja svoje ograničenosti a obuzet bezgraničnim željama, smućena u duši i razdirana u srcu, opsjednuta zagonetkom smrti, pritisnuta osamljenošću s čežnjom za zajedništvom, zahvaćena mučninom i dosadom, Blažena Djevica Marija, promatrana u njezinu zemaljskom životu i u zbilji što je već uživa u Gradu Božjem, pruža vedru viziju budućnosti i umirujuću riječ o pobjedi nade nad tjeskobom, zajedništva nad osamljenošću, mira nad uznemirenošću, radosti i ljepote nad mučninom, života nad smrću  (MC 57). 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas391
Ovaj mjesecOvaj mjesec70385
UkupnoUkupno7612886

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30