Pohod Elizabeti

Blagdan Marijina pohoda Elizabeti utemeljen je na događaju opisanu u Lukinu evanđelju (1,39-56). U istočnoj se liturgiji spominje veoma rano, a na zapadu su ga proširili franjevci koji su taj blagdan slavili na prvi dan nakon osmine rođenja sv. Ivana Krstitelja već od 1263. godine. Novi liturgijski kalendar iz 1969. g. ovaj blagdan stavlja na zadnji dan svibnja kao zaključak popularnih svibanjskih pobožnosti.  

Crkva u bogoslužju nastoji slijediti Marijin život s Kristom i obnavljati događaje koji to obilježavaju. U tom kontekstu usporedno opisivanje pojave i djelovanja Ivana Krstitelja i Isusa predstavlja središte Lukina evanđelja djetinjstva koje nam očituje podudarnosti ali i suprotnosti dvaju vremena spasenja: staroga kome je Krstitelj vrhunac i završetak i novoga što započinje Isusovim utjelovljenjem. To dinamičko prikazivanje prijelomnice povijesno spasenjskih etapa konkretizirano je u osobama: Ivan – Isus, Elizabeta – Marija. Tumači Svetoga pisma u tome uočavaju najavu novoga Naroda Božjega i prijelaz od staroga u novi savez u Kristu Isusu.

U tom kontekstu Elizabeta svoju rodicu Mariju oslovljava majkom Mesijinom i na tome temelji pohvalu koju joj daje: “Blagoslovljena ti među ženama”. Pohvalu koju će ponavljati kršćani do konca vremena. Ivan od radosti igra u majčinoj utrobi i time označava svoj poziv usmjeravanja ljudi prema Kristu Gospodinu. Marija je blažena “jer je povjerovala” i time postala Majka svih vjernika. Suprotnost je Zaharijina sumnja u mogućnost ostvarenja najavljena čuda da će mu žena u poodmakloj dobi roditi sina. Pismo hvali Zaharijinu i Elizabetinu vjernost zakonu što je bitno obilježje staroga saveza, Marija započinje lijevati novo vino u nove mješine.

U susretu Marije i Elizabete očituje se nešto novo kao plod nezaslužene Božje milosti i poticaja Duha Svetoga što će najočitije odjeknuti u Marijinoj zahvalnoj pjesmi. Pred neizmjernim Bogom blagoslovljeni čovjek se može osjetiti samo kao ponizan primatelj nezasluženih dobara. To je stav pravoga siromaha nasuprot oholim bogatašima i moćnicima. Tako Marija vjernica i ponizna službenica postaje znak na prijelazu iz staroga u novi savez.

Svetopisamska čitanja današnjega blagdana i njihova poruka izvor su misnih molitava. Tako nam zborna molitva ističe ulogu Duha Svetoga u pohodu Elizabeti i Marijinu poslušnost poticajima toga Duha. Zbog toga molimo da i mi koji bogoslužjem obnavljamo taj spasenjski događaj “budemo poslušni poticajima Duha, te s Djevicom sveudilj Boga veličamo”.

U popričesnoj molitvi veličamo Gospodina koji je i nama “učinio velika djela u pričesti uvijek živoga Krista koga je Ivan skrivena osjetio i od radosti zaigrao”. Slaveći i hvaleći Boga riječima Nazaretske Djevice obratimo joj se molbom što je Crkva diljem svijeta upravlja u časoslovu ovoga blagdana:

  • Probudi vjeru u nama,
  • Ti, službenice Gospodnja,
  • Da riječi Božjoj poslušni,
  • Svi provodimo život svet. 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas493
Ovaj mjesecOvaj mjesec70487
UkupnoUkupno7612988

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47