Bogojavljenje s Marijom

Otajstveni događaj Isusova rođenja očitovanje je dobrostivosti i čovjekoljublja Boga našega (Tit 3,4) i slavimo ga s dva blagdana: Božić i Bogojavljenje. Liturgija na Božić više ističe Isusovo rođenje a na Bogojavljenje njegovo božansko očitovanje. I u jednome i drugome Marija zauzima povlašteno mjesto. Prateći Mariju poniremo u dubine Isusova bogojavljenja a u njezinoj školi učimo kako pravilno odgovoriti na Božji govor. 

 Sadržaj liturgije Bogojavljenje sažet je u antifoni za Veliča na 2. večernjoj: Trima čudima proslavljen blagdan slavimo: danas zvijezda mudrace privede k jaslama; danas posta vino iz vode na svadbi; danas na Jordanu Krist primi krst od Ivana da nas spasi. U svemu tome Marija je u samom središtu. Pohod mudraca s Istoka označio je početak uključivanja svih naroda u proces spasenja i završetak isključive privilegiranosti Izabranog izraelskog naroda. Evanđelje bilježi da su ti gorljivi tražitelji Božjeg znaka s Istoka pratili svoju zvijezdu i kad su “ugledali dijete i Mariju majku njegovu, padoše ničice i pokloniše mu se.. i prinesoše mu darove”.

Kod nas se za Bogojavljenje upotrebljavao i naziv Vodokršće što je očita aluzija na Isusovo krštenje u rijeci Jordanu čime je Isus posvetio vodu za službu spasenja i time označio početak otajstva novoga krštenja (predsl. Kršt. G.). S tim je povezan krasan običaj blagoslivljanja vode i škropljenje stanova, gospodarskih prostora i zemljišta uoči blagdana Bogojavljenja. U nekim se krajevima to još uvijek naziva trokraljski blagoslov vode u kome svećenik moli da škropljenje tom vodom narodu bude spomen krsne obnove i otkupljenja svega stvorenoga.

Evanđeoski opis svadbe u Kani Galilejskoj poznat je po čudesnom pretvaranju vode u vino što ga je izveo Isus da bi u njega povjerovali njegovi učenici (Iv 2, 11). To je prvo Isusovo čudo i početak objave njegove božanske slave. A poticaj je došao od njegove majke Marije koja mu je dojavila: Vina nemaju. I suprotno naoko odbijajućem odgovoru: Što ja ima s tobom?, savjetovala poslužiteljima:  Što god vam rekne, učinite! Ona koja je bila potpuno predana vršenju volje Božje dobro je znala da time potiče sve sljedbenike svoga Sina na ostvarivanje obećanja dana prigodom sklapanja pod Sinajem: Sav narod uzvrati jednoglasno: Vršit ćemo sve što je Gospodin rekao! (Izl 19, 8). Treba, dakle, biti vršitelj onoga što Bog od nas traži a ne samo puki slušatelj.

Marija nam je u tome savršen primjer i rječit poticaj. I to prvenstveno kao vjernica koja pomno sluša Božji govor, duboko o tome razmišlja i u poniznosti marljivo u djelo provodi ono što Bog od nje traži. Privilegij da je bila tjelesna majka Isusova ide u drugi plan što je istaknuto u njegovim riječima: Što ja imam s tobom, Ženo?

Na istom je tragu i evanđeoski opis jedne zgode u Kafarnaumu dok je poučavao mnoštvo do iznemoglosti tako da Isus i njegovi učenici nisu mogli ni objedovati (Mk 3,20). Marija je došla potražiti ga i vjerojatno poslužiti. Kad su mu javili da ga traže majka, braća i sestre, Marko bilježi da je pogledao na one koji su sjedili oko njega i rekao:  Evo moje majke i moje braće! Jer, tko god vrši volju Božju, taj mi je brat, i sestra, i majka (Mk 3,35). Isto je izrekao i nakon pohvale žene iz puka: Blago utrobi koja te nosila i prsima koje si sisao! Odgovorio je:  Većma blago onima koji slušaju riječ Božju i drže je (Lk 11,27). Nama utjeha a i Mariji pohvala jer je ona najprije vjernica a tek zatim tjelesna majka.

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas502
Ovaj mjesecOvaj mjesec70496
UkupnoUkupno7612997

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54