Marija u Prikazanju Gospodnjem

 

Blagdan prikazanja Gospodinova slavi se 2. veljače, dakle 40. dan po Božiću. Okvir i podlogu svetkovini nalazimo u Lukinu 2. poglavlju i starozavjetnom propisu da se svaki muški prvorođenac posveti Bogu ili otkupi prinošenjem žrtve. Kad su Josip i Marija donijeli dječaka Isusa u Hram, ostvario se susret i s onima koji iščekivahu ostvarenje Malahijina proročanstva: “…iznenada će doći u Hram Gospodin koga tražite”. Predstavljaju ih Šimun i proročica Ana. Susret je obilježen radošću, pjesmom i proročanstvima.Za nas je ovdje zanimljiv Šimunov navještaj Mariji: “I tebi će samoj mač boli probosti dušu.” A nije manje zanimljiv ni onaj upućen svakom čovjeku: “Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogima i za znak osporavan.”

 

Istočna liturgija ovaj blagdan naziva susret. To je susret Gospodina s Hramom i predstavnicima starozavjetnog zakona i proroka. Ali to je i naš susret s Kristom, svjetlom na prosvjetljenje naroda. Ako je taj susret istinski, ispunit će nas svjetlošću pa ćemo, poput proročice Ane i drugima zanosno govoriti o njemu. Bit ćemo svjedoci Svjetla koje dođe na svijet da odagna tamu i prosvijetli svakoga čovjeka. Radost toga susreta odsijevat će na licima našim da svi koji nas vide to i zapaze i proslave Oca na nebesima. To je najrječitije svjedočanstvo, prepoznatljiv i lako prihvatljiv govor za razliku od mnoštva riječi koje najčešće zvuče isprazno poput mjedi.

 

Prije najnovije liturgijske reforme Blagdan prikazanja Gospodinova svrstavan je u marijanske pod nazivom Svijećnica. Danas je to Gospodnji blagdan ali Marija u njemu ima svoje nezamjenjivo mjesto. U Zbirci misa BDM predviđen je i poseban misni obrazac uz preporuku da se koristi “subotom ili svagdanima bližim danu 2. II. i štuje se spasenjska služba BDM u otajstvu prikazanja Gospodnjega”. Marija se pozdravlja kao Djevica kći sionska (predsl.) koja je iz djevičanskog krila rodila Sina vječnoga Oca (ulazna). Ispunila je zakon i siromaškim darom otkupila i Ocu prikazala začetnika Novoga saveza (zborna). On je naš Otkupitelj (darovna), slava puka izraelskoga i svjetlo sviju naroda (pričesna). Marija radosna zbog blagoslovljena Poroda, žalosna zbog Šimunova proročanstva, kliče od veselja što narod Božji ide u susret Spasitelju” (predsl). Sa zapaljenom svjetiljkom vjere idimo i mi ususret Gospodinu koji dolazi.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas479
Ovaj mjesecOvaj mjesec70473
UkupnoUkupno7612974

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37