Bogorodica Marija

Na osmi dan Božića i prvi u godini slavimo svetkovinu Bogorodice Marije koja “po čudesnom otajstvu i neizrecivu sakramentu” (predslovlje) zače i rodi Jedinorođenca Božjega i zasluži da je nazivamo i zazivamo “blaženom među ženama”. Misni su obrasci ove svetkovine prožeti središnjim događajem Božjega očitovanja i naše vjere. Otajstvo je to veliko: “Onaj kojega sav svijet ne može obuhvatiti sakrio se u Marijino krilo, postavši čovjekom” (ulazna). To je vječna Božja riječ spasenja (Logos) i Kruh života koji s neba silazi. Marija nam je pravi uzor kako prihvatiti tu Božju riječ, čuvati je u srcu i s vjerom slaviti ta otajstva (zborna). Drugi predloženi obrazac današnje zborne misne molitve nadahnut je Augustinovom tvrdnjom da je Marija Sina Božjega začela najprije u duši pa tek onda u utrobi. Nadahnuti tim riječima i mi molimo Boga da “Krista kojega smo vjerom primili dostojnim djelima očitujemo”.

Svetopisamska čitanja današnje svetkovine povezuju početak građanske godine s očitovanjem Božje blagonaklonosti u tjelesnom rođenju Sina Božjega. U tu je svrhu izabran odlomak iz Knjige brojeva što je bio omiljen obrazac blagoslova, marijanski tekst iz poslanice Galaćanima koji slavi Boga jer je Sina jedinorođenca, od Žene rođena, poslao da čovjeka otkupi da nas učini sinovima svojim… baštinicima po Bogu. Po tom smo otajstvu braća Isusova i djeca Marijina. Pastiri su prepoznali to otajstvo i zbog toga slavili i hvalili Boga. Marija je duboko u sebi proživljavala otajstva spasenja po njoj očitovana, pohranjivala ih i prebirala u svome srcu.

U Zbirci misa o BDM predložen je i obrazac mise pod naslovom “Blažena Djevica Marija, majka Spasiteljeva”. Isti obrazac predlaže i Misal (str. 605) među zajedničkim misama BDM u božićno vrijeme. Tekstovi odišu drevnošću i ljepotom, osobito predslovlje (Zbirka, 19-20) preuzeto iz Veronskog sakramentara, vjerojatno iz 5. stoljeća. Ističe se primjer majke Gospodinove i molitva da poput Djevice otajstva razmatramo i u srcu čuvamo (darovna).

S tim željama prožeti često joj se obraćajmo molitvom: Pod tvoju se obranu utječemo, sveta Bogorodice

 
 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas644
Ovaj mjesecOvaj mjesec70638
UkupnoUkupno7613139

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 62