Marijina Blagovijest

Na Božić smo zahvaljivali Bogu jer se “očitovala dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega”. Otajstvo koje se javno očitovalo Isusovim rođenjem započelo je skrovito u dijalogu između Boga i Djevice Marije i njezina pristanka: Neka mi bude po riječi tvojoj! To je vrhunac spasonosnog dijaloga između Boga i čovjeka” (MC). A to je istinsko bogoslužje ostvareno u Kristovu poslanju i razjašnjeno u drugom misnom čitanju: “Krist ulazeći u svijet veli: ‘Žrtva i prinos ne mile ti se, nego si mi tijelo pripravio; paljenice i okajnice ne sviđaju ti se. Tada rekoh: Evo dolazim!… vršiti, Bože, volju tvoju” (Heh 10, 5).

Blagovijest i Prikazanje Gospodinovo su svetkovine božićnog sadržaja a slave se izvan božićnog vremena. Događaj naviještenja Blaženoj Djevici spominje se u više navrata za vrijeme došašća, osobito 20. prosinca i na 4. nedjelju došašća. Zbirka misa BDM donosi obrazac mise (br.2) koja se nekoć slavila na kvatrenu srijedu došašća a zbog svoje je ljepote u srednjem vijeku nazivana “zlatna misa”.   

Isus je svoje poslanje očitovao kao vršenje volje Očeve a to isto traži i od svojih sljedbenika od kojih je Marija prva. Njezina izjava: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj! temelj je svih njezinih povlastica i slave. Sadržaj i otajstvo toga događaja obnavljamo triput na dan molitvom “Anđeo Gospodnji” i kod svakoga posvećenja na misi kad Riječ Božja postaje tijelo i nastanjuje se među nama. Obnavljamo anđelov pozdrav Zdravo, Marijo u molitvi koju tako često ponavljamo. Spasiteljev dolazak k nazaretskoj Djevici jedinstven je događaj u povijesti. Nekoć su mnogi kršćanski narodi započinjali svoju građansku godinu na današnji dan i brojali godine “od utjelovljenja Gospodinova”.

Mi bismo kao vjernici stvarno trebali puno više posvješćivati vjeru u njegov dolazak k nama osobno i stvarno po svetoj pričesti. To nam sugerira i današnje misno bogoštovlje kad u pričesnoj pjesmi navodi Izaijino proroštvo: Djevica će začeti i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel – Bog je s nama! Predlažući da to proroštvo prati obred pričešćivanja, Crkva upravlja našu vjerničku svijest u Spasiteljev stvarni dolazak k nama po pričesti. Tako mi postajemo dionici njegova utjelovljenja i otkupljenja. Upravo ta dva vida povezuje misno bogoštovlje u popričesnoj molitvi: “Molimo te, Gospodine,… daj da snagom Kristova spasonosnog uskrsnuća zavrijedimo prispjeti u vječno veselje.” 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas424
Ovaj mjesecOvaj mjesec70418
UkupnoUkupno7612919

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48