S Marijom pod križem do uskrsnuća

Srčika i vrhunac

Središte i vrhunac čitave liturgijske godine je “presveto trodnevlje Krista raspetoga, pokopanog i uskrslog” (Augustin). Započinje Misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak navečer, doseže svoj vrhunac u Uskrsnom bdjenju a završava večernjom na Uskrs. U te dane obredno obnavljamo i posadašnjujemo Kristovo vazmeno (pashalno) otajstvo. Najjednostavnije rečeno, vazmeno otajstvo predstavlja prijelaz od smrti u život. To se otajstvo ostvarilo najprije u Kristu a obistinit će se i na svakome vjerniku koji se po sakramentu krštenja s njim poveže. To je srčika, vrhunac i posebnost kršćanske objave i mistike.  Znak raspoznavanja i abeceda kršćanske vjere.

Razmišljajući o tome pionir liturgijskog pastorala Oto Casel piše: “Vazam je navještaj i kultno obnavljanje Kristova spasiteljskog djela u smrti i preobrazbi Gospodinovoj, to je navještaj i obnavljanje pobjede nad grijehom izvojevane križem, to je navještaj pomirenja Boga s čovjekom. Ali to je istovremeno i utemeljenje Crkve koja je otkupljena krvlju Kristovom i ujedinjena sa svojim Zaručnikom po Duhu Gospodinovu. Zato je Vazam sakrament prijelaza iz svijeta u život Božji, sakrament ulaska otkupljena čovječanstva u kraljevstvo Božje i život vječni kod Boga.”

 

Po muci križa do slave uskrsnuća

Križ kao metafora patnje i smrti nezaobilazna je postaja prema uskrsnuću. Stari su nam često napominjali: “Bez križa nema puta u raj!” Time su izražavali vjeru u prvi dio vazmenog otajstva kao nužan preduvjet drugomu. Na prvoj postaji susrećemo Mariju koja “stajaše uz križ Isusov” (Iv 19,25). Na drugoj je gledamo dušom i tijelom uznesenu u nebesku slavu što je “putokaz sigurne nade i utjehe narodu Božjem na putovanju”(predsl. na Vel. Gospu). Pod križem se ostvaruje Šimunovo proročanstvo o maču boli što joj probada srce, ali i Isusovo obećanje: “Kad budem uzdignut sa zemlje sve ću privući k sebi” (Iv 12,32). Među njima je prva Marija “početak i slika budućeg savršenstva Crkve,”  a za njom svi Kristovi vjernici. Zbog toga Crkva s pravom u Mariji “s radošću promatra, u najčistijoj slici, ono što sva želi biti i nada se da će postići” (SC 103). 

 

Učinite sve što vam rekne

Pravo nasljeduje Mariju tko vrši ono što vjeruje i govori prema Gospodinovoj riječi: “Neće u kraljevstvo nebesko svaki koji mi govori: Gospodine, Gospodine! nego tko vrši volju Oca nebeskoga” (Mt 7,21). Pravi vjernik sluša Majčin savjet sa svadbe u Kani: “Učinite sve što vam rekne!” (Iv 2,5). U tom nasljedovanju potrebno je poštivati ljestvicu vrednota pazeći da nam glavno ne promakne. A to “glavno” upravo je vazmeno otajstvo prijelaza od smrti u život, jer “što koristi čovjeku da sav svijet dobije a sebe izgubi?”  Zbog toga je obredno slavljenje i proživljavanje svetoga trodnevlja glavni zgoditak za svakoga. Pomogao nam primjer i zagovor Blažene Bogorodice da po muci križa svi prispijemo k slavi uskrsnuća.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas533
Ovaj mjesecOvaj mjesec70528
UkupnoUkupno7613028

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33