S Marijom u otajstvu susreta

Subotom ili svagdanom bližim danu 2. veljače, održavajući liturgijske propise, slavi se spasenjska služba Blažene Djevice Marije u otajstvu prikazanja Gospodnjeg. Tim riječima Majka Crkva preporučuje i potiče slavljenje Blažene Djevice predloženim misnim obrascem pod naslovom: Sveta Marija u Prikazanju Gospodnjem. U “Zbirci misa BDM” nalazi se na sedmom mjestu u grupi obrazaca predviđenih u božićnom vremenu liturgijske godine. Iako božićno vrijeme službeno završava blagdanom Krštenja Gospodnjega, u tu su grupu uvršteni obrasci koji su tematski povezani uz spasenjske događaje rođenja, Spasiteljeva djetinjstva i prve objave svijetu.

Zbirka misa u uvodnim napomenama to obrazlaže ovako: Blažena je Djevica, po Božjem naumu, čudesno sudjelovala u otajstvima Spasiteljeva djetinjstva i objave kad je na djevičanski način rodila Sina, pokazala ga pastirima i mudracima, u Hramu ga predstavila i Bogu prikazala; kad je kao prognanica išla u Egipat, tražila izgubljena dječaka, s njim i zaručnikom Josipom vodila svet i radom ispunjen život; kad je napokon na svadbi za zaručnike molila Sina koji učini početak znakova i objavi svoju slavu.

Bilo bi dolično i duhovno korisno da se taj obrazac koristi u danima oko blagdana Prikazanja Gospodinova kad je to dopušteno liturgijskim propisima, Konkretno, to znači da se ovaj obrazac može koristiti u dane s oznakom liturgijskog stupnja svagdan (feria). Osobito je to preporučljivo za marijanska svetišta i za posebne skupine ili udruge koje njeguju posebnu pobožnost prema Bogorodici Mariji. 

 

Otajstvo susreta

Blagdan prikazanja Gospodinova slavi se 2. veljače, dakle 40. dan po Božiću. Okvir i podlogu svetkovini nalazimo u Lukinu 2. poglavlju i starozavjetnom propisu da se svaki muški prvorođenac posveti Bogu ili otkupi prinošenjem žrtve. Kad su Josip i Marija donijeli dječaka Isusa u Hram, ostvario se susret i s pobožnim i bogobojaznim ljudima koji iščekivahu ostvarenje Malahijina proročanstva: “…iznenada će doći u Hram Gospodin koga tražite”. Predstavljaju ih starac Šimun i proročica Ana. Susret je obilježen radošću, pjesmom i proročanstvima.Za nas je ovdje osobito zanimljiv Šimunov navještaj Mariji: “I tebi će samoj mač boli probosti dušu.” A nije manje zanimljiv ni onaj upućen svakomu čovjeku: “Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogima i za znak osporavan.”

Zbog toga, s pravom, istočna kršćanska liturgija ovaj blagdan naziva Susret (Hypapante). Hodočasnica Egerija (oko 400. g.) bilježi u svome “Putopisu” (26. pogl.) da se taj blagdan slavio vrlo svečano: Sve se događa u najvećoj radosti kao i na Uskrs …Propovijedaju svi svećenici a na kraju biskup. Uvijek govore o onome evanđeoskom mjestu gdje četrdesetoga dana Gospodina donesoše u Hram Josip i Marija i vidješe ga Šimun i proročica Ana, Fanuelova kćer i o riječima koje kazaše vidjevši Gospodina i o samome prinosu koji roditelji prikazaše.

To je susret Gospodina s Hramom i predstavnicima starozavjetnog zakona i proroka. Ali to je i naš susret s Kristom, svjetlom na prosvjetljenje naroda. Ako je taj susret istinski, ispunit će nas svjetlošću pa ćemo, poput proročice Ane i drugima zanosno govoriti o njemu. Bit ćemo svjedoci Svjetla koje dođe na svijet da odagna tamu i prosvijetli svakoga čovjeka. Radost toga susreta odsijevat će na licima našim da svi koji nas vide to i zapaze i proslave Oca na nebesima. To je najrječitije svjedočanstvo, prepoznatljiv i lako prihvatljiv govor za razliku od mnoštva riječi što u današnjem svijetu najčešće zvuče isprazno poput mjedi.

 

U službi Božje rasporedbe

Mariju častimo zbog toga jer je rodila Sina vječnoga Oca (ulazna). Ali, častimo je i zbog toga jer se kao ponizna službenica bez pridržaja podložila Božjim planovima, ispunila Božji zakon i postala živ putokaz svakome vjerniku i čitavoj Crkvi koja u glavnom molitvi ove mise moli da po primjeru Marijinu potpuno očuva novi savez ljubavi, sačuva neoskvrnjenu vjeru, ojača višnju nadu i odgoji žarku ljubav (zborna). Ukratko, ona je službenica spasenjske rasporedbe (predsl.).

Događaj Isusova prikazanja u Hramu očituje Marijinu i Josipovu duboku vjeru u Boga i njegovu rasporedbu spasenja ljudskog roda. Ta joj je vjera omogućila da u svome Sinu upozna svevišnjeg Oca. Predslovlje ističe da se vrhunac vjerskoga prosvjetljenja očitovao u prinošenju neokaljana Jaganjca, žrtvovana za naše spasenje na oltaru križa (predsl.). Zbog toga, s pravom, uzdajemo hvalu Bogu koji nam je u Mariji pokazao pravi uzor vjere, nade i ljubavi.

Šimunovo proročanstvo da će Marijin sin biti znak protivljenja te da će joj mač boli probosti srce stavlja Mariju u najdublje otajstvo poslanja njezina Sina. Zbog toga predslovlje ove mise naglašava: Sina i Majku združuje ista ljubav, povezuje ista bol i pokreće ista volja da tebi ugode. 

 

Sa zapaljenom svjetiljkom ususret Gospodinu

Blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu dugo smo nazivali Svijećnica prema proročanstvu starca Šimuna da će prikazani Marijin Sin postati svjetlo na prosvjetljenje naroda(Lk 2,32). Na temelju Lukina izvještaja, već u 5. st., u Rimu se uveo svečani ophod sa svijećama na 40. dan poslije Božića, što je potisnulo poganski obred pomirenja koji se svake pete godine održavao početkom veljače uz svečani ophod oko grada (amburbale). Sam obred blagoslova svijeća uveden je u Galiji u 10. stoljeću. Vrhunac tog blagoslova je izražen molbom da narod koji nosi u ophodu te svijeće ide putem vjere i ljubavi dok ne prispije k tebi, Svjetlu neugasivu.

Slična je želja istaknuta i u popričesnoj molitvi u kojoj molimo Boga da Crkva djevica, poput Djevice Marije, tebi služi iskrena srca, sluša glas Božjega Duha i sa zapaljenom svjetiljkom vjere radosno ide u susret Zaručniku koji dolazi. Time je očitovana nakana da blagdansko bogoslužje nikako ne smije ostati na idiličnom pobožnom razmatranju nego treba ponirati u sveukupno otajstvo spasenja kojemu je prikazanje Isusa u Hramu početak i usmjerenje prema konačnu cilju.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas471
Ovaj mjesecOvaj mjesec70465
UkupnoUkupno7612966

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37