U liturgiji i pučkoj pobožnosti

Molitva odraz vjerovanja

Crkvena je liturgija službeno bogoslužje kojim kršćani iskazuju štovanje Bogu i time zagarantirano primaju milosnu pomoć. To pojednostavnjeno nazivamo sakramentima i sakramentalima. Crkvena vlast vodi posebnu brigu o službenom bogoštovlju pazeći da se tu ne uvuče praznovjerje ili krivovjerje. U Crkvi se uvijek poštovalo načelo lex orandi – lex credendi, tj. zakon molenja je zakon vjerovanja. Pojednostavnjeno  rečeno: Ono što molitvom izražavamo, to i vjerujemo. I obratno. A Crkva Kristova ima zadatak čuvati ispravan polog vjere do konca svijeta. Poznato je da su svi heretici željeli svoje krive ili nepotpune vjerske sadržaje ubaciti u službeno crkveno bogoštovlje i time zadobiti pravo javnosti, a službena je crkvena vlast brižljivo stvarala nove liturgijske obrasce i pročišćavala one što su ih pojedinci ili proširena pučka pobožnost predlagala svojom praksom.

Mi vjerujemo da Duh Božji puše gdje hoće i kako hoće i ljudi ga ne mogu ograničiti niti spriječiti u djelovanju. Niti smijemo njegovo djelovanje ograničiti samo na službeni oblik bogoštovlja. Ponizno moramo prepoznavati njegovo djelovanje gdje god se očituje. To je načelo osobito aktualno na području pučke pobožnosti koja se izražava sebi svojstvenim oblicima što proizlaze iz duha dotičnog naroda ili njegove kulture i protkano je jačim emotivnim i osobnim doživljavanjem i izražavanjem. Zbog toga su bliskije i redovito draže pobožnim ljudima, osobito jednostavnije intelektualne naobrazbe. 

 

Dobre i loše strane

U tim izrazima pučke religioznosti, što uvijek i nije u potpunosti usklađeno s Božjom objavom, treba pronalaziti elemente koji se mogu uskladiti s kršćanskom objavom i bogoštovljem, njih prihvaćati, pročišćavati, razvijati i prakticirati. Evanđelje Kristovo je mjera i kriterij vrjednovanja svake pučke pobožnosti. Načelo što ga je Kongregacija za bogoštovlje postavila za liturgiju vrijedi i za pučku pobožnost: “Nipošto se ne mogu prihvatiti obredi magije, praznovjerja, spiritizma, osvete ili obredi seksualnog obilježja” (Četvrti naputak za ispravnu primjenu Konstitucije o svetoj liturgiji, br. 37-40). “Treba dati prednost nedjelji, svetkovinama, liturgijskim vremenima i danima” (Direktorij o pučkoj pobožnosti, br.13).

Kolikogod je ispravno načelo da u štovanju Boga trebamo dati prednost službenom bogoštovlju, “s kojim se ne može izjednačiti ni jedan drugi čin Crkve” (SC 7), pred pučkom pobožnošću, to nikako ne daje pravo da tko isključuje ili marginalizira pučku pobožnost. Umjesto isključivosti treba prakticirati i promicati razborito usklađivanje. Loše je načelo: Ili službena liturgija ili pučka pobožnost. Mnogo je bolje: I jedno i drugo.

U tom ćemo duhu razmišljati o nekoliko tipičnih oblika pučke pobožnosti. Budući da je ovaj prilog predviđen za mjesec svibanj, prednost smo dali marijanskim mjesecima s posebnim naglaskom na svibanj. To bi nas sve trebalo potaknuti na gorljivije drugovanje s Marijom Isusovom majkom i u liturgiji i u drugim zdravim oblicima pučke pobožnosti. 

 

Marijanski mjeseci

Marijanskim blagdanima tijekom liturgijske godine, kršćani od davnine pridodaju i posebne oblike pobožnosti kroz neke mjeseca u godini. Katolici kroz svibanj i listopad (u nekim krajevima južne zemljine polutke kroz studeni), istočni kršćani bizantskog obreda kroz kolovoz uz svetkovinu “Marijina usnuća”, kopti u Egiptu kroz mjesec kiah koji obuhvaća vrijeme našega prosinca i siječnja.  Tijekom tih mjeseci vjernici se svaki dan okupljaju na molitvu da slave i veličaju Presvetu Bogorodicu i prose njezin zagovor. Na Istoku je to štovanje usmjereno na liturgiju, a na Zapadu na pobožne vježbe ispunjene marijanskim molitvama i pjesmama. Ta usporednost s liturgijom na zapadu “stvaralo je i još uvijek stvara neke probleme liturgijsko-pastoralne naravi koji zaslužuju pozornu procjenu” (Direktorij, br.190).

Tu je potrebna pastoralna razboritost predvoditelja zajednica, osobito zbog toga što se mjesec svibanj često preklapa s uskrsnom pedesetnicom pa svibanjsku pobožnost treba uskladiti s tim vremenom. A to nije teško. Treba se samo potruditi i na vrijeme isplanirati. Marijino sudjelovanje u vazmenom otajstvu i događajima Pedesetnice, čime počinje hod Crkve, toliko je bogat da sasvim dobro može ispuniti vrijeme mjeseca svibnja. Slično je i s listopadom.

Posebnu pažnju treba posvetiti vazmenim nedjeljama koje u tablici liturgijskih dana zauzimaju visoko mjesto i ne smije ih zasjeniti nikakav drugi oblik pobožnosti, a redovito dolaze u svibnju. Na te dane svibanjske pobožnosti moraju biti protkane svetopisamskim čitanjima dotičnih nedjelja s posebnim osvrtom na mjesto i ulogu Blažene Djevice. Tako usklađena s liturgijskom godinom svibanjska je pobožnost izvrsna prigoda za razmišljanje o Bogorodici Mariji i njezinu poslanju pod kristološkim i antropološkim vidom.  

Budući da bi pedeset dana uskrsnog vremena trebalo posebno prožeti mistagoškim uvođenjem u otajstva sakramenata kršćanske inicijacije, pobožne vježbe u mjesecu svibnju mogu se obilježiti isticanjem Marijine uloge koju ona, premda proslavljena na nebesima, vrši ovdje i sada na zemlji. U tom kontekstu dobro će doći okvirne marijanske teme koje se mogu dalje razdijeliti: Majka Isusova, Prvootkupljena, Puna milosti, Vjernica, Zagovornica, Uzorak otkupljenih, Majka Crkve …

Sve nas to opominje i potiče da se nikako ne zadovoljimo jednim sadržajem i oblikom svibanjske pobožnosti za svaki dan mjeseca svibnja, nego da pobožnost uskladimo s vremenom liturgijske godine. U tom postupku prvo je načelo svetopisamska utemeljenost i uputstvo Crkvenog učiteljstva koje Mariju promatra i preporučuje kao “znak pouzdane nade i utjehe putujućem Božjem narodu” (LG 68).

To nam očituje i Pavla VI. o mjesecu svibnju: “To je, u stvari, mjesec u kojemu će kršćani u hramovima i u obiteljskim domovima gorljivije i srčanije uzdizati Mariji prinos svojih molitava i pobožnosti. To je ujedno mjesec u kome će više i  obilatije silaziti na nas darovi božanskog milosrđa”.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas621
Ovaj mjesecOvaj mjesec70615
UkupnoUkupno7613116

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61