Krunica i misa

Mjesec listopade koji je na osobit način posvećen marijanskim pobožnostima i spomendan Blažene Djevice Marije od krunice, ili “Rožarica”, što se službeno slavi 7. listopada, dobra je prigoda za razmišljanje o krunici i njezinoj povezanosti s misnim slavljem. Sve donedavno je bio redovit prizor da vjernici nose sa sobom i mole krunicu kad idu na misu, ali i za vrijeme mise. Odnedavno je u nekim zajednicama uveden običaj da vjernici zajednički mole krunicu u crkvi prije mise. Što reći o prvome i drugome običaju i kako se ispravno danas postaviti? I je li krunica i danas prikladno molitveno sredstvo?

 

Ni suprotstavljati ni izjednačivati

Malo koji molitveni oblik u današnje vrijeme izaziva tako oprečne stavove koji se kreću od potpunog odbijanja do jedinog molitvenog oblika. Nekima je krunica odbojna zbog mnogobrojna ponavljanja istog obrasca što prelazi u mehaničko izgovaranje bez dubljeg emotivnog i svjesnog doživljavanja, a drugima se upravo to sviđa jer im djeluje terapeutski smirujuće. Papa Pavao VI. u apostolskoj pobudnici “Marialis cultus” 1974. g. dao je mnoge smjernice i poticaje teološkom obogaćivanju i mogućnostima prilagodbe marijanskih pobožnosti suvremenom mentalitetu i izmijenjenim društvenim prilikama. Posebno su dragocjene smjernice za prilagodbu krunice suvremenim prilikama i promijenjenom mentalitetu. Za naše razmišljanje osobito je značajna tvrdnja da se liturgijska slavlja i krunica ne smiju ni suprotstavljati ni izjednačavati (br.48). Treba poštivati ljestvicu vrednota prema kojoj liturgija pod velom znakova uprisutnjuje najveća otajstva našega otkupljenja, a krunica pomaže molitelju da se sjeća tih otajstava te potiče njegovu volju da odatle crpe pravila za život (MC br. 48)

Krunica ima evanđeoske korijene jer se u bitnome svodi na ponavljanje evanđeoskog pozdrava kojim je Bog pozdravio Mariju preko arhanđela Gabrijela prije naviještenja utjelovljenja vječne Riječi Božje čemu je nadodana prosna molba “Sveta Marijo”. Ako ritmičko ponavljanje istog obrasca prati i razmišljanje o određenim otajstvima vjere, onda to postaje istinski razgovor s Bogom koji prelazi u dubinu ljudskog bića. Zbog toga Kongregacija za bogoštovlje u smjernicama za Marijansku godinu s pravom naglašava da su “pape ponavljano poticali vjernike na često moljenje svete krunice, molitve koja nosi biblijsko obilježje, usredotočeno na razmatranje spasenjskih događaja Kristova života, kojima je tijesno pridružena Djevica Majka. Postoje i brojna svjedočanstva pastira i ljudi sveta života o vrijednosti i djelotvornosti te molitve” (br.62).

 

Liturgija ima prednost

Krunica je veoma raširen i omiljen način privatne i zajedničke molitve među katolicima, osobito ženskom svijetu. Užurbanost i rascjepkanost vremena u suvremenom životu stavlja na kušnju mnoge ustaljene oblike života i pobožnosti pa i krunice. Od samih početaka ove pobožnosti postojala je određena napetost i preklapanje sa službenom liturgijom. Osobito je to dolazilo do izražaja u kasnom srednjem vijeku koji je obilježen naglašenom liturgijskom dekadencom što se očitovalo udaljavanjem “običnih” vjernika laika od njemu nerazumljive liturgije na latinskom jeziku i bijegom u jednostavnije i prihvatljivije pučke pobožnosti. Tako su se često preklapali misa i krunica. I sve donedavno nije bio rijedak slučaj da je običan narod pobožno molio krunicu za čitavo vrijeme svečane mise, osim evanđelja i propovijedi. A katkad su to izričito preporučivali i svećenici koji bi nakon propovijedi “naredili molenja”. Bogu hvala da su ti običaji samo prošlost. Liturgija je danas sve više i sve češće “uzorak, vrelo nadahnuća, trajno uporište i konačan cilj” svake pobožnosti Božjega naroda, kako to preporučuje “Direktorij o pučkoj pobožnosti i liturgiji” br.184. I stvarno liturgiji treba dati prvenstvo pred svakim oblikom pučke pobožnosti pa i krunice. Iz rečenoga jasno proizlazi da nema mjesta molitvi krunice za vrijeme misnog slavlja. Ali krunica može biti izvrstan uvod u konkretno misno slavlje. Osobito ako se brižno pripravi i praktično prilagodi određenoj zajednici.

Kad se govori da krunica promiče isključivo štovanje Bogorodice, otkriva se samo predvorje onoga što se nalazi u središtu, a to je Kristovo spasiteljsko djelo koje se očituje u događajima njegova ovozemaljskog života i nebeske proslave. Naravno, uz njegovu intimnu povezanost s majkom Marijom koja je s tim otajstvom najtješnje povezana i prva otkupljena. Meditiranje o tim otajstvima uvodi molitelja u Kristovo otajstvo i pomaže mu suobličiti svoj život s idealom što ga je Isus očitovao.

 

Krunica uvodi u liturgiju

Molitveno razmišljanje o radosnim (djetinjstvo), žalosnim (muka i smrt) i slavnim (uskrsnuće, slanje Duha Svetoga i Marijina proslava) otajstvima iz Isusova života uvode nas u sveukupnost Kristova spasenjskog djela od njegove preegzistencije, preko ovozemaljskog života do proslavljenog života kod Oca po kojemu on zahvaća čitav svemir i sveopću povijest. Marija koja je pomno promatrala što se s njezinim sinom događa, duboko razmišljala o tome u svom srcu, može nam biti pravi uzor konkretiziranja spasenja što je osobito u cijeni u našem suvremenom mentalitetu koji se ne zadovoljava općenitim govorom o sveopćem spasenju, nego traži i očekuje primjenu na svoj vlastiti život. Ono što pojedini dio krunice doziva u pamet o Isusovu životu i otajstvenoj povezanosti s otkupljenicima to se u ljudsko-božanskoj stvarnosti primjenjuje na svakoga pojedinca.

I na kraju jedan praktičan savjet. Pripravu svakog zajedničkog i pojedinačnog molenja krunice prije mise, svakako treba započeti od evanđeoskog odlomka koji se naviješta preko te mise te iz njega izabrati kratke ulomke i zazive koji će biti predmet razmišljanja za vrijeme molenja pojedinih desetaka. I u tom razmišljanju otvarati srce poticajima Duha Božjega da se prihvati Božja volja po Marijinu receptu: Neka mi bude po tvojoj riječi! Tako ćemo najbolje naučiti Isusa poznavati i ljubiti, postati sposobni istinski ljubiti i biti vrelo vode žive usred žedna svijeta (Benedikt XVI).

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas608
Ovaj mjesecOvaj mjesec70602
UkupnoUkupno7613103

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63