Povjerenje u molitvu (Mt 15, 21-28)

Odlomak iz Evanđelja

„Isus ode odande i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: “Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!” Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: “Udovolji joj jer viče za nama.” On odgovori: “Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.” Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: “Gospodine, pomozi mi!” On odgovori: “Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.” A ona će: “Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!” Tada joj Isus reče: “O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.” I ozdravi joj kći toga časa.“

1. Smiluj mi se, Gospodine!

Zašto Bog dopušta teškoće u našem životu? Nije li to možda kako bi nam dao mogućnost da ispitamo naš lažni lik veličine, kako bismo slomili naš pretenciozni ponos i okrenuli se prema njemu. Potrebno je da se s vremena na vrijeme vratimo u stvarnost, probuđeni iz drijemeži ravnodušnosti i samodostatnosti.

Bog dopušta da se licem u lice susretnemo s izazovima i poteškoćama kako bi nas prisilio da se suočimo sa stvarnoću i sa sobom te potražimo istinu. Nevolja se u našim životima počinje javljati onog trenutka kada počnemo izvrtati stvarnost, kada živimo svoje živote udaljeni od Boga. Mi želimo da nam Bog priđe moleći nas da mu posvetimo svoje vrijeme... darovi koje mu dajemo samo su komadići, a mi se onda osjećamo poprilično dobro. Poteškoća je pravi dar od Boga onda kada postaje oruđe koje mijenja naša srca.

Ova žena zadivljujući je primjer. U svojoj očajničkoj situaciji, ona je svjesna da ne postoji ljudska nada za njezinu kći i zato se okreće Kristu za pomoć. Prije nego je došla u neugodan položaj obraća se Bogu, spoznaje stvarnost tj. tko je ona u stvari, tko je Bog i preklinje za pomoć.

 

Razgovor s Kristom

Gospodine Isuse, primjer ove žene za mene je poziv

da preispitam svoj stav pred tobom.

Ona se nije dala obeshrabriti niti se prepustila očaju u svojoj nevolji.

Radije se obratila tebi u nadi i povjerenju.

Pomozi mi, Gospodine, da ti se obratim

i da nikada ne riješavam svoje probleme sam.

 

2. Krist nije odgovorio ženi

Isusovo je srce zasigurno u dubini bilo ganuto ženinom neugodnom situacijom s obzirom da nadalje čitamo kako on odmah iscjeljuje njezinu kćer. No, Isus je želio iskoristiti ovu priliku kako bi darovao ovoj ženi nešto veće čak i od života njezine kćeri: rast u vjeri. Krist se pretvara da ju odbija kako bi njezina želja i dalje rasla, zahtjevi postajali sve gorljiviji, a vjera čišća.

Zašto mi Krist ne daje odmah odgovore koje ga tražim? Da li je to možda zato jer želi da rastem u vjeri i preispitam koliko u stvari cijenim i želim to što zahtjevam?

Jedana od najvećih zapreka molitvi jest manjak vjere koji je više manjak uvjerenja da Bog uistinu sluša ili manjak stvarne želje da dođemo do onoga što zahtjevamo, nego li izričita sumnjičavost. Želim li uistinu ono što zahtjevam od Boga? Jesam li spreman živjeti s posljedicama?

 

Razgovor s Kristom

  • Gospodine Kriste, uvećaj moju vjeru.
  • Pomozi mi da u traženju tebe zadobijem ustrajnost punu nade.
  • Koliko često dođem moliti,
  • a u stvari ne mislim ono što govorim.
  • Koliko često, Gospodine, izgovorim riječi,
  • ali ne upijam ono što one označavaju.
  • Pomozi mi, Gospodine Isuse, da molim iz srca.

 

3. Ženina kći je trenutno iscjeljena

Zašto Krist nije odmah iscijelio djevojčicu već tek nakon tako dugog i čini se neugodnog razgovora s njezinom majkom? Čitajući između redaka vidimo da je molitva u stvari više od moje zamolbe i Božjeg uslišanja. Tu je prisutno obraćenje i pročišćenje srca. Tu je prisutno propitivanje namjera. Ovdje je prisutno iskušavanje duše.

Mislim li uistinu ono što izgovaram? Jesam li spreman učiniti bilo što i baš sve kako bi moja molitva bila uslišana? Ili molim kako bi Krist zadovoljio moj ponos, moju taštinu i ugodu?

Beskrajna i djelotvorna snaga Gospodina Krista izvire samo onda kada je molitva ponizna, puna pouzdanja, odvajanja i poniznosti.

 

Pitanja

Kako bih ti pomogao ispitati svoj život u svijetlu nadahnuća koje ti je Bog podario upravo u ovom trenutku kojeg si podijelio s njim:

  1. Koliko sam ustrajan u molitvi? Jesam li uvjeren u ono što govorim Gospodinu?
  2. Da li me teškoće čine snažnim u vježbanju moje vjere ili gubim srce? Odustajem li od Boga ili odustajem od svog ponosa i samodostatnosti? Za koga se odlučujem: Boga ili sebe?
  3. Kada tražim stvari od Boga, jesam li uistinu spreman i voljan prihvatiti posljedice? Želim li uopće saznati Božju volju za mene? Nalazim li se u neizrečenom i nedefiniranom stanju u kojem želim ostati dokle god me to previše ne ometa? Molim li ikada samo da bih zadovoljio vanjski oblik molitve, ne htijući se u stvari potpuno predati Gospodinu?

 

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1183
Ovaj mjesecOvaj mjesec20542
UkupnoUkupno7635420

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 85