Plodovi - svijet prolazi (1 Iv 2, 12-27)

Molbenica

  • Želim doseći, Gospodine, konac svog života
  • s rukama punim svega što sam učinio za tebe.
  • Pomozi mi da samo tražim tebe
  • i da tako u cijelosti živim poslanje koje si mi povjerio. 

 

Plodovi

Zahvalnost za svoj život, svjesno življenje ono malo vremena u kojem trebam činiti velika djela za Krista. 

 

Odlomak iz Novog zavjeta 1 Iv 2, 12-17

Pišem vama, dječice, jer su vam grijesi oprošteni po njegovu imenu. Pišem vama, oci, jer upoznaste onoga koji je od početka. Pišem vama, mladići, jer ste pobijedili Zloga. Napisah vama, djeco, jer upoznaste Oca, Napisah vama, oci, jer upoznaste onoga koji je od početka. Napisah vama, mladići, jer ste jaki i riječ Božja u vama ostaje i pobijedili ste Zloga.

Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer što je god svjetovno – požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života – nije od Oca, nego od svijeta. Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju ostaje dovijeka. 

Pratimo Krista u pustinji, kada ga je napastovao đavao da vidite svijet kojeg mu đavao nudi i kako ga Krist odbija. (Mt 4, 8-10):

“Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: „Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš.“ Tada mu reče Isus: „Odlazi, Sotono! Ta pisano je: „‘Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’“

1. “Napisah vama, jer ste jaki.”

Bog mi je dao život i snagu za poslanje. Stvorio me iz ljubavi i zazvao me iz ljubavi. S ovim mi je pozivom dao sve što trebam da živim svoje poslanje, svu svoju milost, svu jakost. Pogledaj što mi je sve dao – prilike za rast u pravog katolika, itd.? Da ne postanem usredotočen na samoga sebe, ohol i zatvoren u sebe, nego da ih upotrijebim za služenje braći i sestrama. 

 

Razgovor s Kristom

Zahvaljujem ti, Gospodine, što si me stvorio, što si mi darovao obitelj, prijatelje i tolika dobra. Zahvaljujem ti za život, za dah; svi ovi darovi svjedoče tvoju ljubav. Zahvaljujem ti za dar mog krštenja, po kojemu postajem dijete Božje i ud tvoga Tijela, Crkve. Zahvaljujem ti za euharistiju koja me hrani i daje mi snage za svet život i svjedočenje o tebi. Zahvaljujem ti što si mi darovao svoju Majku podno Križa tvog raspeća. Gospodine, pomozi mi da sve ove darove upotrijebim na služenje tebi, da bi služeći se njima približio tebi, usredotočio svoj pogled na tebe i na ono što mi obećavaš poslije mog zemaljskog putovanja. Moj život za tebe! Tako želim živjeti, i dovesti sve ljude k tebi. 

 

2. “Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer što je god svjetovno nije od Oca, nego od svijeta.

Trebam se usredotočiti na Boga, na trajne vrijednosti a ne na prolazne. Pozvao me je da budem pravi kršćanin u svijetu. Moram poput Krista razmišljati o dušama, Crkvi, potrebama ovoga svijeta koji pati zbog nedostatka Krista. Korizma, Veliki tjedan i Uskrs su blizu: moram klečati pred Kristom, koji me ljubi i koji je trpio zbog mene. Njega nasljedujem. Želim biti privržen samo njemu i ničemu drugom. Stvoren sam da darujem Krista drugima, i da ne dopustim svijetu da me liši Krista, niti da dadem svoje srce stvarima umjesto Stvoritelju i Otkupitelju.

Jedina stvar koja će vam pomoći u nadvladavanju sklonosti prema dobrom i lagodnom životu i dražima svijeta jest ljubav prema Kristu i silna želja da spasite današnje izgubljeno i trpeće čovječanstvo dok ono srlja, usred silnog napretka, prema potpunoj propasti.

Vrh gore je visok, Gospodine, i znam da ga moram doseći bez navezanosti. Želim vidjeti taj vrh, daleki vrh kojeg si nam obećao, nakon što naučimo umrijeti našoj volji i živjeti samo za tebe, staviti te iznad svih stvorenja, koja smo tako dugo i duboko ljubili i za kojima žudimo svim svojim srcem.

 

Razgovor s Kristom

Gospodine, moje je srce načinjeno za tebe. Želim se ispuniti Očevom ljubavlju, sve drugo je ništavno u usporedbi s njome. Otvori mi ponovno oči i srce da uvidim zašto si me stvorio i da se nikada ne odijelim od tebe. Želim ljubiti sve i svakoga, ali samo po tebi, ne zbog njih nego jer oni svjedoče tvoju nazočnost i ljubav. Tebe jedino želim ljubiti i kao kršćanin znam da moram svijetu biti znak tvoje ljubavi.

 

3. “Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju ostaje dovijeka.”

Bog me stvorio i pozvao da živim izvjesno vrijeme ovdje na zemlji i da živim zauvijek s njime u vječnosti. Svrha mog života nije samo proživjeti život, jer svijet je prolazan. Moj zadatak na zemlji, kao kršćanina je živjeti život čineći velika djela za Boga, kao njegov apostol, tako da poslije svoje smrti provedem cijelu vječnost s Njime. A sve to s njegovom milošću; bez nje ne mogu učiniti ništa. Vršenje volje Njegove jamči mi da ću postići ono što je obećao svima koji ga ljube: vječni život.

Sv. Pavao, koji je doista čvrsto stajao na zemlji, ali čije je srce bilo ukotvljeno u vječnosti, osjećao je neku vrstu nutarnjeg sukoba: želio je živjeti dulje da bi mogao propovijedati o Isusu Kristu, ali istodobno, izgarao je željom da napusti ovaj svijet. To je izrazio riječima luđaka ili sveca: “Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak” (Fil 1, 21).

Gospodine, dopusti da dođem k tebi! I da ne lutam besciljno svijetom... Ti si Put. Gospodine, vodi me! Gospodine, vodi me! Gospodine, vodi me svojim putom...!

 

Razgovor s Kristom

Novo je tisućljeće prekretnica u povijesti čovječanstva i spasenja. Pomozi mi Gospodine da živim stojeći čvrsto na zemlji, ali sa srcem na nebesima, da budem čovjek molitve i čovjek djela, blizak tebi i onima koji te trebaju. Vodi me, Gospodine, k vječnom životu prijateljevanja s tobom. Znam da će ovaj život proći i kada jednom prođe ne želim stajati pred tobom praznih ruku. Danas je još jedan dan života kojeg si mi darovao da učinim nešto za tebe. Budi moja snaga, nemoj da me zanesu dopadljive, prolazne stvari, dopusti mi da o tebi svjedočim svojim djelima.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2032
Ovaj mjesecOvaj mjesec21391
UkupnoUkupno7636269

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 90