Zwiefalten: 30. marijansko hodočašće Hrvata

U Njemačkoj ima relativno mnogo hodočasničkih mjesta, a u neka od njih vjernici iz hrvatskih misija hodočaste već godinama. Vjernici iz regije Baden-Württemberg svake godine na svetkovinu Presvetog Trojstva hodočaste u Gospino svetište Zwiefalten, u biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Ove godine to je bilo 30. Marijansko hodočašće Hrvata. Hodočašće je predvodio Fra Josip Bebić, aktualni delegat za inozemnu pastvu u Njemačkoj, te novi ravnatelj izabran na XII. redovnom godišnjem zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije 24. i 25. svibnja u kući „Emaus“ u Bijelom Polju (Potoci) kod Mostara pod predsjedanjem predsjednika BK BiH banjalučkog biskupa Franje Komarice i predsjednika HBK đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića. Po završetku sakramenta pomirenja, pralik Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u pratnji svećenika, te mladića i djevojaka u narodnim nošnjama, u procesiji je donesen u veliku crkvu Marijina rođenja.  

Nakon ulazne pjesme Sveta Bogorodice, pozdravne riječi svećenicma, kojih je bilo u koncelebraciji 21, i narodu Božjem uputio je vlč. Ivica Komadina, župnik u Reutlingenu i glavni organizator ovog hodočašća.

U ime biskupa Gebharda Fürsta okupljenim hodočasnicima pozdravne riječi uputio je Paul Hildebrand, domkapitular, zaželjevši svim hodočasnicima Božju zaštitu do konačnoga cilja na hodočasničkom putovanju prema vječnoj domovini. Ujedno je čestitao novom ravnatelju zaželjevši mu Božju pomoć. Pozdravne riječi uputio je i domaćin, župnik Paul Zeller, zaželjevši blagoslovljen dan i mnogo korisnih susreta, usprkos kiši koja svake godine prati Hrvate, ali oni uvijek ispune Gospinu crkvu.

Fra Josip Bebić, novi ravnatelj inozemne pastve, zahvalio je na dobrodošlici i čestitkama, te pozvao na što čvršću i zajedničarsku molitvu po kojoj ulazimo u sve veću prisutnost Božju na mjestu koje je danas za nas najvažnije, kao što je najvažniji čovjek onaj koji sada sa mnom moli Boga. Pozvao je da svoje probleme kažemo Mariji i da posebice molimo za mrtve, časteći Trojedinoga Boga.

Propovijedao je vlč. Velimir Tomić, misionar iz Tanzanije u kojoj djeluje već 26 godina. Na početku propovijedi kazao je da bez vjere ne možemo prodrijeti u tako veliku tajnu kao što je Presveto Trojstvo, spomenuvši i velikoga sv. Augustina, njegovo traženje  i njegove muke da odgonetne tu tajnu. Zatim je ukratko progovorio o četiri majke koje obilježavaju naš život: rođena majka, Crkva, majka Marija i Majka domovina. Tada se osvrnuo i na rad misionara u Africi, posebno u Tanzaniji u kojoj djeluje. Zahvaljujući djelovanju misionara, u tim krajevima niču nova zvanja, pa će tako jedan od njih uskoro doktorirati u Rimu i kao svećenik djelovati u svojoj zemlji. Završio je riječima: "Neka vas Marija tješi i hrabri, neka vas vodi svome Sinu, da se jednom svi skupa nađemo u vječnom Božjem kraljevstvu". 

U prikaznim darovima prinešeni su na oltar: velika svijeća, križ, kruh, vino i grožđe, popraćeni tekstovima. Molitvom vjernika zahvaćeno je razdoblje od 30 godina hodočašćenja u Zwiefalten, a tijekom svete mise pjevao je crkveni zbor iz Stutgart-centra i Bad Cannstatta pod vodstvom s. Nevenke Tadić. Zahvalne riječi na kraju mise izrekao je svima vlč. Ivica Komadina.

Uslijedio je ručak pod velikim šatorom, a nakon ručka održan je kulturni program kroz koji je vodio vlč. Luka Lucić. Program je započeo pjevanjem himne Lijepa naša. Pozdrave su uputili Paul Hildebrand, domkapitular, fra Josip Bebić, nacionalni ravnatelj, vlč. Velimir Tomić i konzulica iz generalnog konzulata RH u Stuttgartu gđa Mirjana Božić.

Paul Hildebrand je zahvalio Hrvatima za doprinos mira u Njemačkoj i biskupiji Rottenburg-Stuttgart. Fra Josip Bebić je zahvalio Bogu za dvije riječi: Hrvat-katolik. Da nije tih dviju riječi, ne bismo bili u Zwiefaltenu. Vlč. Velimir Tomić vidno uzbuđen kazao je da nas je sabrala naša sveta vjera, ljubav prema Mariji i domovini. Zahvalio se još jednom svima onima koji pomažu misije i izmolio na jeziku svahili: Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu. Konzulica je pozvala na zajedništvo, pomaganje jednih drugima i na čuvanje svoje kulturne baštine. Vrata Generalnog konzulata uvijek su otvorena za različite potrebe naših ljudi, rekla je. Vlč. Luka Lucić zahvalio je još jednom vlč. Ivici Komadini, HKZ Balingen na liturgijskom doprinosu kod svete mise, te Georgu Gawazu iz biskupije Rottenburg-Stuttgart kao suorganizatoru ovoga slavlja.

Na pozornicu su zatim izišli „Zlatni vezovi“, tamburaški sastav iz Reutlingena koji su stvorili rasploženje pjesme i plesa. U ovom vremenu raspoloženja mnogi su se željeli slikati s misionarom iz Tanzanije. Davali su mu svoje priloge za pomoć misija, a vrijedna Stanka Vidačković iz Waiblingena prodavala je svijeće za pomoć misijama.

Molitvom krunice i blagoslovom pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi svete Marije, koje su predvodili vlč. Velimir Tomić i vlč. Marko Šutalo, završilo je vrlo uspješno 30. Marijansko hodočašće u Zwiefaltenu, sa željom vlč. Ivice Komadine, da se i dogodine nađemo zajedno na svetkovinu Presvetog Trojstva.

Hodočasnici su pošli u svoje zajednice: Aalen, Balingen, Esslingen, Göppingen, Heilbronn, Ludwigsburg, Ravensburg, Reutlingen, Rottweil, Schwäbisch Gmünd, Sindelfingen, Stuttgart-centar, Stuttgart-Bad Cannstatt, Tuttlingen, Ulm i Waiblingen.

Jozo Župić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas294
Ovaj mjesecOvaj mjesec22489
UkupnoUkupno7637367

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17