Vinjani: Proslava sv. Ante

Galerija slika 

Mnoštvo vjernika, štovatelja sv. Ante padovanskog okupilo se u nedjelju 13.lipnja u svečevu svetištu u župi sv. Roka u Vinjanima pokraj Imotskog  gdje već stoljećima hodočaste mnogobrojni vjernici iz svih župa Imotske krajine te susjedne zapadne Hercegovine.

Već od ranih jutarnjih sati u svetište su pristizale kolone hodočasnika koji su već od 4 sati imali prigodu za ispovijed. U 5 sati služena je prva sv. misa koja već tradicionalno okupi nekoliko tisuća vjernika, a koju je predvodio fra Frano Laco, župnik župe Svih Svetih u Zmijavcima. Po svršetku euharistijskog slavlja slavljene su mise svakog sata, a kroz isto vrijeme svećenici iz okolnih župa Imotske krajine ispovjedali su vjernički puk sve do središnjeg misnog slavlja kojeg  je u 10:30 sati predvodio fra Ante Babić, vicepostulator kauze o. fra Ante Antića u Zagrebu  uz koncelebraciju imotskog župnika, gvardijana i dekana fra Zorana Kutleše i domaćeg župnika fra Denisa Šimunovića.

Na početku svoje homilije fra Ante Babić  istaknuo je da nam današnji svetac  sv. Ante mora biti uzor, zagovornik i svakodnevna veza sa Svevišnjim. Nakon toga istaknuo je: „ Ma što to sve ne čini Bog da bi nam pokazao koliko nas ljubi, voli i koliko mu je stalo do nas. Tu čudesnu ljubav Boga s čovjekom na poseban način  pokazuju sveci među kojima je i sv. Ante padovanski“. Kasnije je nastavio: „Izborom sv. Ante, Bog je pokazao koliko mu je čovjek važan i na taj način pokazuje kako bez čovjeka i bez njegove odanosti neće završiti ovaj nezavršeni svijet“. Propovjednik je odaslao i apel svim vjernicima kazavši kako svece ne smijemo doživljavati kao aparate koju služe za ostvarenje naših materijalnih želja te da ih onda dijelimo na dobre ili manje dobre svece.  Svoju zanimljivu homiliju  zaključio je riječima: „Sveti Ante nam otkriva da Bog ima povjerenja u svakog čovjeka. Preko  svetaca i sv. Ante Bog nam govori da i naš život može uspjeti i da svatko od nas mnogo može napraviti u preobrazbi današnjeg svijeta. Slavljenjem sv. Ante slavimo jednoga od nas kojemu je uspjelo Boga pratiti onako kako on to traži“.

Na kraju euharistijskog slavlja tijekom kojeg je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Vinjani uz orguljašku pratnju Jelene Delipetar, vinjanski župnik fra Denis Šimunović zahvalio je propovjedniku fra Anti Babiću, gvardijanu fra Zoranu Kutleši te svim vjernicima te je najavio  kako se današnjim danom počinje s temeljitom obnovom ovog imotskog svetišta, ponajprije s temeljitom rekonstrukcijom crkve Sv. Ante koja je na temeljima stare sagrađena 1892. godine. Uoči samoga misnog slavlja održana je i kilometarska procesija oko crkvenog dvorišta i mjesnog groblja u kojoj su vinjanski očevi osim župnih barjaka iz sve četiri vinjanske crkve nosili na svojim rukama cvijećem ukrašeni svečev kip.

Slavljenje svečevog blagdana okončano je poslijepodnevnom svečanom misom koju je u 18:30 sati predvodio fra Ivan Režić, župni vikar u Imotskom, a tijekom koje je izvršio i tradicionalni blagoslov djece i ljiljana.

Za blagdan sv. Ante vjernici su se pripremali misama Devetnicama koje su služene devet dana prije svečeva blagdana, a svete mise i propovijedi su predvodili  župnici susjednih župa. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas219
Ovaj mjesecOvaj mjesec19578
UkupnoUkupno7634456

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33