Seonica/Tomislavgrad: PROSLAVA SVEĆENIČKOG REĐENJA

Dana 6. srpnja 2010. misnim slavljem koje je predvodio o. fra Ante Perković, franjevac Franjevačke provincije iz Hercegovine svećenici iz triju franjevačkih provincija Mostara, Splita i Zadra upriličili su svoj godišnji sastanak u župnoj crkvi u Seonici kod domaćina o. fra Dinka Maslaća i obnovili zajedničke dane svoga školovanja. U danima njihove formacije bili su zajedno u franjevačkom sjemeništu u Sinju a kasnije ih je život odveo u raznim pravcima, ali nije prekinuo njihovu povezanost i bratske susrete. Njihov je razred pred novicijat brojio 36 učenika iz kojeg je postalo 20 svećenika. Istina, svi nisu zajedno postali svećenicima, radi ondašnjih prilika, ali ih je uvijek nešto vezalo da su se uvijek osjećali kao jedan razred koji se treba svake godine sastajati i obnavljati stare uspomene. Oni su Bogu zahvalni za dar svećeništva.

Predvoditelj misnoga slavlja uveo je kolege u veličinu Božje ljubavi i njegova dara koji im je dao da su postali svećenici i ustrajali u svećeništvu. Pjesma je bila odraz njihova srca a latinski Kyrie (Gospodine smiluj se) povratio ih je u dane mladosti i svečanih liturgija na latinskom jeziku. Predvoditelj je održao razmatranje-homiliju koja je iznijela bogatstvo svećeništva i svećeničkog poslanja, ali ih je upozorio na današnje životne poteškoće. »U godinama u kojima se sada kao svećenici nalazimo, potrebno je skrenuti pozornost da nas sve češće posjećuju ljudske slabosti: bolest, nemoć ili samoća. Danas nam je potrebna posebna snaga Božja da nosimo svoj križ za kojim smo uvijek išli i koga smo propovijedali. Danas ga trebamo velikodušno nositi jer je križ danas naš česti životni pratilac. Ne možemo ga nositi sami, potrebna nam je pomoć Otkupitelja koja nam je došla s križa.« Još je istakao: »Mnogi vjernici, djeca, mladi i odrasli, stari i bolesni svjedočili su isplativost vašega svećeništva, jer ste ih tražili da ne zalutaju u bespućima života i oni su za vama čeznuli. Vi ni danas ne odustajete od tog zacrtanog puta da bilo s kojim kategorijama vjernika a i nevjernika, zaspalih ili umornih u želji da se probude dadete dio sebe i svoga vjerničkog i svećeničkog svjedočanstva.« Naši pokojni profesori i odgojitelji našli su se u našim mislima i molitvama.

Na koncu misnoga slavlja izvršen je čin posvete svećenika Bezgrješnom Srcu Marijinu, koju je molio papa Benedikt XVI. 12. svibnja 2010. u Fatimi.

Bratsko druženje, iza misnoga slavlja, bilo je u ozračju tjelesne okrepe i bratskih uspomena. Obilazak župa Duvanjskoga kraja, samostana u Tomislav gradu i duhovnog karmelićanskog centra Sveti Ilija na Buškom jezeru popunili su sadržaje toga dana koji će se pamtiti do drugog susreta kod nekog od kolega. (S.Č.).

Slavljenici iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja:

(zaređeni za svećenike 30. ožujka 1964.)

 1. Fra Stjepan Čovo
 2. Fra Josip Čugura 
 3. Fra Šimun Čugura
 4. Fra Mario Jurišić
 5. Fra Milan Lapić
 6. Fra Vice Lucić
 7. Fra Alberto Marić
 8. Fra Jozo Matić
 9. Fra Petar Pletikosa
 10. Fra Frano Samodol
 11. Fra Milan Ujević
 12. Fra Srećko Vekić
 13. Fra Bernardin Vučić
 14. Fra Jozo Zrnčić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas49
Ovaj mjesecOvaj mjesec49
UkupnoUkupno7614927

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58