Zaostrog: XVIII. obiteljski susret

Od 08. do 11. srpnja 2010. u Franjevačkom samostanu u Zaostrogu održan je XVIII. Obiteljski susret pod naslovom: Po zagovoru sv. Josipa, Gospodine, obnovi naše obitelji, na kojem su sudjelovali članovi HZBS, obitelji iz Hrvatske i BiH, zajedno sa djecom. Djeca su ovaj put bila brojnija, njih 33, uz 20 odraslih i jedna trudnica. Voditelj susreta bio je fra Miroslav Bustruc, župnik Bristivice i pučki misionar, OFM, organizatori dr. med. Danijela De Micheli Vitturi spec. obiteljske medicine djelatnica Obiteljskog savjetovališta pri Samostanu Gospe od zdravlja u Splitu i fra Ivica Omazić gvardijan Franjevačkog samostana u Zaostrogu.

Kroz ova tri dana obitelji su kroz svakodnevno slavljenje mise, molitvu časoslova, euharistijsko klanjanje, razmatranje-duhovnu misao, molitvu krunice, imali i mogućnost osobnog razgovora, te zajedničko dijeljenje iskustava i dojmova. Susret je započeo misom i zazivom Duha Svetoga. Evo nekoliko poticajnih razmišljanja fra Miroslava, koje je doprinijelo ovoj duhovnoj obnovi obitelji: Bog nam želi dobro i kada to sami ne želimo. Duhovnost je razvijanje Božje milosti u nama. Što znači odmarati se bez Boga? Tko se umorio, znači da se nije susreo s Bogom. Razlika između Boga i božanstva je ta što se Bog žrtvuje za nas, a boženstvu se žrtvuje. Ne možemo se sami izliječiti. Naš Bog je Lijek i Liječnik. Čistoća je podloga za ljubav. Bog poštuje našu slobodu. Sebi je potrebno priznati da smo to što jesmo – stvorenja. Gospodin je naš izumitelj. Upitna je uporaba današnje medicine kada je u pitanju potpuno zdravlje. Važno je korigirati vlastitu sliku o sebi i svojoj svetosti. Najvažnije pitanje na kraju života bit će Jesmo li ljubili i kako smo ljubili? Ljubiti znači podržavati život, a to je temeljno pitanje. Tragedija čovječanstva nije u zloći zlih, već u šutnji dobrih, koji šutnjom odobravaju zlo. Roditelji ne smiju donositi životne odluke umjesto svoje djece, nego za njih. Potrebno im je prirediti hranu, ali ne jesti je umjesto njih. U Križu je spas, jer je na njemu Spasitelj. Zablude su: Križ bez Isusa je patnja bez ljubavi. Isus bez križa malo dijete bez zahtjevnosti i odgovornosti. Grijeh je uvijek zlo, makar uzima izgled dobra. Mnogi zanemaruju pogubnost grijeha. I najmanja snaga ljubavi veća je od najveće snage razaranja... Bog uvijek pravi unikate, a ne duplikate. Bog nam je bliži nego mi sami sebi. Ono što ti jesi to je Božji dar tebi(fra A.Antić). Sveci su razvijali svoju originalnost na zdrav način. Gospodin nas ljubi unatoč naše sebičnosti, on traži našu volju. Vjera je stvar odluke, ne osjećaja. Ima smisla ljubiti, biti dijete Božje, biti za Isusa. Život je dar koji nije dan, nego predan. Surađivati nam je s darom života.

Bez Boga ne znam tko sam. Nije bitno koliko dugo, već kako živim. Svi živimo jednako dugo, vječno. Bog je gospodar života. Potrebno je biti ne samo dobroćudan, već i ćudoredan, a to znači ispravljati ćud. Bog nas stvara originalom, grijeh kopijom, a obraćenje unikatom. Za duhovni život presudno je naše DA. Na nama je birati između remek djela i remek greške.. Tko ljubi taj je lijeo i dobar. Tko mrzi ružan je. Ljepota bez dobrote je zavodljiva. Bog je Dobar i lijep. Marija je lijepa jer ljubi Gospodina.

U nedjelju 11.srpnja sudionici su zajedno sa župljanima Zaostroga slavili svetu misu, koju je predslavio fra Željko Tolić provincijal provincije Presvetog otkupitelja Split, u koncelebraciji sa fra Mladenom, bosanskim franjevcem, obojica se nalaze na odmoru u Zaostrogu. Pjevanje je predvodio zbor sastavljen od sudionika Obiteljskih susreta, među kojima su pjevači članovi župnih zborova. U homiliji, osvrnuvši se na nedjeljna čitanja, fra Željko je istaknuo tri dimenzije ljubavi, na prvom mjestu ljubav prema Bogu, zatim prema bližnjemu, koja je jako zahtjevna, potrebno je bližnjega ljubiti kao sebe, ni više, ni manje i treće ljubav prema domovini, koja je potrebna za opstanak na ovim krajevima.

U nedjelju nakon ručka djeca su pod vodstvom katehistice Darije Mladin, u botaničkom vrtu izvela igrokaz Pomazanje kralja Davida. Radost sudjelovanja su pokazali i najmlađi sudionici susreta kroz uloge, koje su vješto odigrali. Na kraju okrijepljeni duhovno i tjelesno, sudionici, obogaćeni duhovnom obnovom i druženjem, razišli su se, sa željom da se nađu na jednom od slijedećih susreta. Hvala voditelju susreta fra Miroslavu Bustrucu i gvardijanu fra Ivici Omaziću, što je još jednom svojom velikodušnošću i ljubavlju prema životu pružio radost djeci i odraslima.

Danijela De Micheli Vitturi 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas369
Ovaj mjesecOvaj mjesec12127
UkupnoUkupno7627005

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37