Imotski: Mlada misa fra Josipa Sušića

"Gospodin mi je utvrda,

Bog - hrid utočišta moga." (Ps 94,22) 

U nedjelju 18. srpnja 2010. godine fra Josip Sušić proslavio mladu misu u crkvi sv. Franje Asiškog u Imotskom. Fra Kristijan Stipanović prije početka slavlja kratkim je uvodom najavio program koji je započeo procesijom. U procesiji su sudjelovali ministranti, svećenici i mladomisnik. Na ulazu u crkvu roditelji - Mijo i Danica, blagoslovili su svoga sina - mladomisnika fra Josipa. Kad su ministranti, svećenici i poslužnici došli do oltara, fra Josipa su kratkom recitacijom pozdravile tri djevojčice te njegov kum fra Tino Labrović.

Fra Tino je u svom pozdravu rekao kako je njihovo 'kumstvo' započelo prije 12 godina. Pozdravivši mladomisnika, fra Tino je pozvao sve okupljene da mole za mladomisnika kao i za nova duhovna zvanja koja će biti radost obitelji, župi, Provinciji i cijeloj Crkvi. Nakon tih pozdrava, mladomisnik je započeo euharistijsko slavlje.

Prvo i drugo čitanje, kao i molitve vjernika, čitali su članovi obitelji fra Josipa Sušića. Na ovom mladimisničkom slavlju, po želji samoga mladomisnika, propovijedao je fra Zoran Kutleša, gvardijan i župnik u Imotskom. Na početku propovijedi izrazio je radost propovijedanja upravo danas jer kao gvardijan i župnik u crkvi sv. Franje monogo je puta propovijedali s radošću, ali danas je to učinio "s posebnom i velikom radošću povodom mlade mise našega fra Josipa (Joška)". Fra Zoran je nastavio s jednim povijesnim detaljem kako je prezime Sušić jedno najstarijih zapisanih u matici krštenih u župi, ali da je fra Josip prvi iz prezimena Sušić koji je postao fratar-svećenik.

Propovjednik je zatim naglasio kako svi moramo biti zahvalni Bogu na daru - jer dar svećeništva pripada roditeljima, župi, Provinciji, Redu i Crkvi. Svećenik se stavlja u službu za narod, on je učitelj, pastir, tješitelj, primjer i putokaz prema vječnosti. Iako smo mi danas, nastavio je fra Zoran, jedno srce i jedna duša, svi smo radosni jer se fra Josipu ostvario san od mladenačkih dana, međutim, to ostvarenje sna nije bilo jednostavno, bilo je teških trenutaka i križeva. Ipak, danas je došao trenutak kad se ispunjaju molitve roditelja i prijatelja, molitve koje su ga pratile od Sinja, preko Splita i Zagreba do ovoga časa. Na tom putu do svećeništva bili su, dakle, roditelji i odgojitelji, profesori i prijatelji kao i mnogi nepoznati koji redovito mole za svećenička zvanja. Zbog svega toga, fra Zoran je pozvao mladomisnika da se uvijek moli za njih, osobito kad prikazuje svetu misu.

Na kraju propovijedi, fra Zoran je rekao: "Dragi naš fra Joško, neka ti budu uzori fratri i svećenici Imotske krajine da smjelo kročiš dalje. Gdje god te odredi Uprava Provincije, budi sijač svjetlosti i dobrote da tvoj franjevački život bude plodan. Dragi fra Joško, Bog te blagoslovio!"

Za darove su prinešeni: Biblija, kruh, vino, križ, štola i zemlja. Darove su prinosili članovi fra Josipove rodbine. Za vrijeme mise pjevao je župni zbor sv. Franje Asiškog pod ravnanjem s. Sofije Vuković. 

Na euharistijskom slavlju bio je prisutan fra Raul Allimant Jimenez, gvardijan "Fraternita ven. Fra Gabriele Maria Allegra" iz Rima jer se osobno poznaje s fra Josipom. Osim njega, bilo je 30-ak uzvanika iz Zagreba, među kojima su bili i članovi Frame Majke Božje Lurdske kojima je fra Josip duhovni asistent.

Fra Zoran Kutleša, kao gvardijan i župnik, pozdravio je posebno mladomisnika, njegove roditelje te braću i sestre, časne sestre, bogoslove, svećenike, među kojima posebno fra Božu Vuletu, provincijskog vikara i gvardijana Čudotvorne Gospe Sinjske te mladomisnika fra Marija Radmana koji u slijedeću nedjelju 25. srpnja slavi mladu misu u Zagrebu. Naglasio je kako ove godine naša Provincija ima 4 mladomisnika. Završnu riječ uputio je mladomisniku fra Josipu: "Dragi fra Joško, svetih se misa nagovorio. Neka bude tako. Amen".

Fra Tino Labrović pozvao je sve uzvanike da nakon euharistijkog slavlja dođu na ručak u restaurant "Zdilar". Euharistijsko slavlje u crkvi završilo je mladomisničkim blagoslovom fra Josipa i fra Marija. Na izlazu crkve ministranti su dijelili sličice kao uspomenu na ovo mladomisničko slavlje. Fra Josip je svoj svećenički put započeo uz geslo: Gospodin mi je utvrda, Bog - hrid utočišta moga. (Ps 94,22). Nakon blagoslova mnogi su čestitali i fra Josipu zaželjeli da ga Bog i sv. Franjo Asiški prate na njegovu započetom putu svećeništva.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas377
Ovaj mjesecOvaj mjesec67958
UkupnoUkupno7610459

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18