Metković: Proslava sv. Ilije

Na blagdan sv. Ilije, 20. srpnja, u crkvi Sv. Ilije u Metkoviću slavljene su tri mise. Prijepodnevnu misu predvodio je župnik metkovske župe sv. Nikole don Senko Antunović. Prije mise bio je ophod oko crkve s kipom sv. Ilije.

Večernju koncelebriranu misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, koji je u propovijedi istaknuo kako su naši pređi u ovom kraju znali da u kršćanstvu sve može započeti od prividnoga završetka.

Kroz sve kušnje uspjeli su nama predati istinu da je prošlost bez Boga nalik uzaludnom hodu i postaje razočaranje, i da je budućnost bez Boga nalik hodu u tamu koja postaje prijetnjom. "Nisi kršćanin da svjetlo u tebi potamni, nego da budeš na svijećnjaku svijeta koji nikada nije premalen da bi svjetlo bilo premaleno. I kada poput Ilije moraš priznati da nisi bolji od drugih Bog pročišćuje pogled i bistri oči da ne zavlada tama pećine", poručio je biskup. Predivna je ova svetkovina i lik sv. Ilije, nastavio je, vraća poniznost i ispravan stav srca koji u križu uspijeva upoznati ljepotu. To je Ilijino proroštvo: oslonjen na vjernost Božjim obećanjima susreće vlastitu granicu i prihvaća Božju bezgraničnost. Ona je pred nama u laganome povjetarcu znakova koji govore o ljubavi i ponavljaju: kršćani iziđite - ne bojte se progovoriti svojim životom koji je Krist pobjedom nad smrću učinio mudrijim od Salomona, većim od Jonina znaka.

A toliko je mjesta gdje kao kršćani ostajemo skriveni u polutami raznih pećina, šutljivi, skamenjeni. Euharistija nas uči da Bog postaje našim tijelom, preobražava nas svojim Duhom da budemo proroci koji nose Kristov glas i svijet gledaju Njegovim očima, očima prepunim ljubavi. Euharistija nas uči izaći u susret čovjeku, ne bojati se reći da smo kršćani, zauzeti se za svoje bližnje, i voljeti Crkvu sa svime što kao Crkva jesmo - ranjivi i slabi, grješni, nedostojni dara, istaknuo je biskup.

Bog nam je darovao lahor - dašak za koji nam se čini da je preslab, ali dašak koji nas je ovdje okupio i združio da ne klonemo i da se usudimo lahor pretvoriti u vihor kad je to potrebno. Darovao nam je nadu, naizgled premalenu, tako malenu da lako prijeđe u razočaranja ali nadu koja postaje životnim pokretačem i vraća oslobođenost, dopušta disati punim plućima bez straha. Često puta, nažalost, u povijesti propovjednici su govorili tako da se u ljude uvukao strah pred Bogom. No Bog na križu nije došao plašiti čovjeka nego ga osloboditi, vratiti mu osmjeh i vratiti mu radost. Potrebno je da kao kršćani izađemo u prostore gdje nedostaje Božje prisutnosti, gdje se uvlači razočaranje u obitelji i gdje polako klonemo kao narod. Snažni su glasovi koji se gotovo rugaju ponavljajući - a gdje vaš Bog! Vjerujmo slabašnom glasu jer je baš On s križa bio dovoljno snažan da ga čuje svako srce, vjerujmo povjetarcu koji je na Duhove postao vihorom i otjerao tjeskobe, donio razumijevanje u svakoga čovjeka, vjerujmo traku svjetla, jer on je pomaknuo grobni kamen i čovječanstvu otvorio zajedništvo neba, potaknuo je biskup.

Slavlje blagdana zaštitnika grada Metkovića upotpunila su ovih dana i slavlja mladih misa fra Perice Maslaća i don Mate Brečića. (IKA)

Galerija slika

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1153
Ovaj mjesecOvaj mjesec1153
UkupnoUkupno7616031

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50