Završen Hod Franjevačke mladeži

Trinaesti hod Franjevačke mladeži Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva održava se pod geslom "Na izvor života", a započeo je u utorak 27. srpnja u Metkoviću. Framaši su se okupili u Metkoviću odakle su krenuli na svoj hod u duljini 80 km. Nakon okupljanja u metkovskoj školskoj dvorani sve nazočne pozdravila je Ana Mikulić, predsjednica Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva. U crkvi sv. Franje Asiškoga na Kladi (Metković) sve framaše je pozdravio domaćin fra Petar Gulić, župnik u Metkoviću.  Nakon toga uslijedilo je pokorničko bogoslužje i Euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Frano Doljanin, duhovni asistent područnog bratstva. Prvi dan završio je večerom te predstavljanjem mjesnih bratstava: Runovići, Vinajni, Imotski, Proložac, Sinj, Bajagić, Metković, Gospa od Zdravlja (Split) i Sv.Obitelj (Split).

Drugog dana hoda animirao je fra Matej Jovanovec na temu: "Od kaosa do sklada". Hod je krenuo od ranih jutarnjih sati od Metkovića prema Novim Selima odakle su se framaši prevezli do Vrgorca i drugi dan nastavili od istog mjesta. Osim hodanja stazom dugom dvadesetak kilometara framaši su tijekom hoda molili Jutarnju, a nakon toga imali i duhovni nagovor koji su imali: fra Matej Jovanovec, fra Frano Doljanin, s. Filipa Smoljo, s. Natanaela Radinović i fra Ante Bešlić (bogoslov). Preko Vrgorca i Kozice framaši su stigli u Podbablje u subotu navečer i u nedjelju sudjelovali na sv. misi u 9.30 sati koju je predvodio fra Matej dok su animirali framaši. U 12.00 sati bilo je otvaranje Porcijunkulskog oprosta u crkvi sv. Ante u Podbablju. Nakon ručka framaši su se spremili i uputili prema Asizu na proslavu Gospe od Anđela - 2. kolovoza, gdje su u 11.00 sati slavili svetu misu u kapeli sv. Klare koja se nalazi u bazilici Svete Marije Anđeoske (Porcijunkule). Nakon ručka koji je bio kod "Domus pacis", framaši su smjestili u obližnjoj školi gdje su također bili smješteni i framaši iz zagrebačkog, riječkog te zadarsko-šibenskog  područnog bratstva. U toj školi su se framaši kratko odmorili nakon noćnog putovanja brodom i autobosom od Ancone do Asiza, a zatim u 15.30 sati framaši svih nacionalnih Frama okupili su se na trgu sv. Marije Anđeoske. Prema predviđenom programu framaši su ušli u Baziliku te kratko ostali u molitvi u Porcijunkuli. Kad su se framaši vratili na trg svete Marije Anđeoske, fra José Rodríguez Carballo, generalni ministar OFM, obratio se svim framašima i njihovim duhovnim asistentima. Zatim je na trgu sv. Marije Anđeoske uslijedilo slavlje Porcijunkulskog oprosta.

U utorak 3. kolovoza framaši su sa svojim duhovnim asistentima posjetili Greccio i Fonte Colombo. U Greccio-u su slavili svetu misu koju je predvodio fra Ivan Matić, a u crkvi u Fonte Colombu nakon zajedničke molitve obnovili svoja obećanja. U poslijepodnevnim satima framaši su se vratili u Asiz i posjetili bazilike sv. Klare i sv. Franje Asiškoga. U 21.00 sat na trgu Svete Marije Anđeoske podjeljene su uspomene svim framašima.

U srijedu 4. kolovoza u 8.00 sati u Porcijunkuli je bilo euharistijsko slavlje sa svim sudionicima Hoda Frame u kojem je sudjelovalo oko 50 duhovnih asistenata te mnogobrojnih framaša. Potom su framaši posjetili crkvu sv. Damjana. Nakon ručka framaši Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva uputili su se autobusom prema Anconi, a u 20.30 brodom prema Splitu. U Split su stigli 5. kolovoza u 7.30 sati i uputili se svojim kućama.

Nakon devetodnevnog zajedničkog hoda, molitve, rada po skupinama, druženja i igre, na rastanku u Splitu bilo je i suza radosnica.

Župnici fra Petar Gulić, fra Petar Vrljičak, fra Marko Bitanga i fra Vinko Gudelj srdačno su primili framše i ugostili ih na najbolji mogući način u svojim župama. Hvala i Provinciji Presvetog Otkupitelja koja je financijski pomogla ovaj Hod Frame kao i gosp. Stipi Teskeri koji je velikodušno poklonio vodu da framaši po suncu i žegi mogu izdržati cjelokupni hod. Hvala svima i neka ih zagovor sv. Franje čuva i prati u njihovu životu i radu.

Galerija slika (1) - Metković-Podbablje

Galerija slika (2) - Split - Asiz

.

.

Cjeli program hoda Metković-Podbablje-Asiz

 

********************************************************************************************* 

Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačke mladeži pripremilo je Priručnik za razmišljanje i molitvu - Na izvor života - za vrijeme hoda franjevačke mladeži 2010. godine.

U Priručniku 'Na izvor života' obrađene su slijedeće teme:

 

 1. Uvod
 2. Papa nam govori
 3. Franjinim i Klarinim putem
  • Asiz
  • Fonte Colombo
  • Greccio
  • Svetište na brdu La Verna
  • Asiz
 4. Jutarnje i večernje molitve
 5. Rad po skupinama (Italija)

.. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  

Hod Franjevačke mladeži

Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva od 1998. godine

Hod FrameGodinaRutaTema
I. 1998.Knin-Drniš-Visovac"I bit ćete mi svjedoci" 
II.1999.Imotski-Sinj-Asiz"Otac te ljubi"
III.2000.Metković-Humac-Zmijavci-Imotski"Uzmite i jedite, ovo je Tijelo moje"
IV.2001.Makarska-Tučepi-Kozica-Slivno-Imotski"Tragom fratara mučenika" 
V.2002.Sinj-Muć-Gradac-Knin-Asiz"Biti sol zemlje i svjetlo svijeta"
VI.2003.Visovac-Lišane-Benkovac-Karin-Asiz"Ljubiti iznad svega"
VII.2004.Omiš-Šestanovac-Lovreć-Imotski-Asiz"Lubiti kao Isus"
VIII.2005.Studenci-Tijarica-Grab-Hrvace-Asiz"U tvojoj povijesti dar"
IX.2006.Stankovci-Perušić (Benkovac)-Karin 
X.2007.Runovići-Imotski-Lovreć-Otok-Sinj-Asiz"Hod za dar oprosta"
XI.2008.Split-Unešić-Miljevci-Visovac"Hodom do susreta"
XII.2009.Sisak-Galdovo-Bjelovar-Asiz"Upravi Riječju svoje korake"
XIII.2010.Metković-Vrgorac-Kozica-Podbablje-Asiz"Na izvor života"

 

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas715
Ovaj mjesecOvaj mjesec51144
UkupnoUkupno7736912

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45