Podbablje: NAJSTARIJA IMOTSKA CRKVA DOBILA NOVI OLTAR

Najstarija imotska crkva Sv. Luke u Podbablju koja se prvi put spominje 1562. godine, a koja je 1987. godine proglašena spomenikom kulture Republike Hrvatske, dobila je novi oltar.

Nakon što je prije dvije godine postavljena oltarna menza, rad akademskog kipara Vene Jerkovića, a koju je svečano posvetio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić 14. prosinca 2008. godine, podbapska župna crkva dobila je i zidnu menzu napravljenu u proizvodno- trgovačkoj radnji Giussepe Sava u Splitu, prema rekonstrukciji najstarijih fotografija. 

Kako ističe župnik Podbablja fra Vinko Gudelj ovim činom privedena je kraju temeljita obnova crkve Sv. Luke koja je građena još u predturskom razdoblju, a prvi put se spominje u fermanu Murata IV. iz 1562. godine. Sadašnji oblik dobila je 1705. godine. Građena je od srednjovjekovnih stećaka, nadgrobnih spomenika podbapskih predaka, a 1987. je dobila i status Spomenika kulture Republike Hrvatske. Godine 2005., kada je proslavljen i jubilej "300. godine od gradnje crkve u današnjem obliku", nadbiskup Barišić otvorio je radove na ponovnoj obnovi koja je vođena pod stručnim nadzorom Konzervatorskih odjela u Splitu i u Imotskom. Prilikom prve faze radova crkva je izvana isfugirana, tako da su danas vidljivi stećci od kojih je građena te je izvedena nova elekroinstalacija. Tijekom druge faze radova koja se provodila posljednje dvije godine, crkva je unutra ožbukana, te su izvršeni arheološki radovi u svetištu koji su pokazali tragove grobova koji se nalaze u crkvi, zatim puškarnice: pet na sjevernom zidu, dvije na zapadu, a četiri na južnom zidu, a koje nam svjedoče kako je crkva imala i obrambeni karakter u ono doba. U toj fazi izvršeno je i kameno popločanje crkve, a zatim i nabavka pet vitraja rad akademskog slikara Branimira Dorotića kao i novi oltar i ambon te nabavka klupa koje su nastale u drvodjelskoj radionici "Vučko" u Makarskoj.

Obnovu crkve Sv. Luke osim vjernika iz župe Podbablje, financira i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. 

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2460
Ovaj mjesecOvaj mjesec24655
UkupnoUkupno7639533

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86