Podbablje: 15. godišnjica crkve Kraljice Hrvata

 

Blagdan Marije Kraljice Hrvata, suzaštitnice župe Podbablje i naslovnice crkve u najzapadnijem podbapskom naselju u Grubinama, te sjećanje na 15. obljetnicu od konačne izgradnje i blagoslova crkve svečano je proslavljen 22. kolovoza u malenom Gospinom svetištu, kada je otkrivena bista pok. Amalie Bartl, dobročiniteljice koja je u teškim danima Domovinskog rata donirala pozamašnu svotu novca za gradnju ove crkve.

Ovogodišnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je fra Zoran Kutleša, imotski župnik, gvardijan i dekan uz koncelebraciju fra Nediljka Šabića, župnika u Tučepima, domaće svećenike župnika fra Vinka Gudelja i fra Ivana Jukića te još petoricu svećenika.

Ovogodišnji propovjednik dekan Kutleša iskoristio je svoju homiliju kako bi svim vjernicima istaknuo primjer Marije Kraljice Hrvata. Naglasio je duboku povezanost hrvatskog naroda sa Gospom koja se očitovala nebrojeno puta, a o čemu svjedoče brojna Gospina svetišta od Prerasta do Korčule, Sinja, Imotskoga do rubnih granica cijele nam Domovine. Kazao je kako je hrvatski narod prepoznao Djevičinu ljubav te ju je „okrunio za svoju Kraljicu i postavio na najuzvišenije prijestolje“.

Kasnije je naglasio kako „naš kršćanski život mora biti vezan uz Blaženu Djevicu Mariju, našu Kraljicu jer da nije nje ne bi bilo ni nas“. Posebno se osvrnuo na Domovinski rat i petnaest poginulih branitelja iz župe Podbablje čija se spomen-ploča nalazi u crkvi Kraljice Hrvata pa je kazao da ljubav tih mladića kao i svih hrvatskih branitelja očitovala u njihovim molitvama Gospine krunice koja je izvojevala pobjedu hrvatskog naroda.

Tijekom svečane svete mise na kojoj je nazočilo tisuću vjernika iz župe Podbablje i iz susjednih župa Imotske krajine pjevao je Veliki mješoviti zbor iz ove župe pod ravnanjem njihove voditeljice Katarine Jonjić.

Na kraju svete mise, na kojoj su nazočili i čelnici općine Podbablje, župnik fra Vinko Gudelj zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se skladno proslavi ovaj blagdan te ova obljetnica. Posebno se zahvalio Općinskom vijeću općine Podbablje koje je donijelo odluku o preimenovanju prostora oko crkve Kraljice Hrvata tako da će ovaj zeleni perivoj ubuduće biti Trg Amalie Bartl. Zahvalio je i svojim prethodnicima, nekadašnjim župnicima u Podbablju: fra Nediljku Brečiću koji je još 1984. godine počeo konkretnije projekte oko gradnje crkve, zatim fra Dinku Bošnjaku za vrijeme čijeg je župnikovanja sagrađena ova velebna crkva, te ondašnjem imotskom gvardijanu, župniku i dekanu fra Vinku Prliću kao i fra Nedjeljku Šabiću, nekadašnjem dušobrižniku u Njemačkoj čijim je nastojanjem gđa. Bartl i donirala svoj novac.

Iza svečane svete mise izvršeno je i otkrivanje biste gđe. Amalie Bartl koja je rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, domorodca  iz Ivanbegovine u općini Podbablje koji je tvorac mnogobrojnih uradaka na području Imotske krajine, a najznačajniji su mu trometarski spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Podbablju, te biste Vlade Gotovca u Imotskom i Bruna Bušića u Vinjanima kao i vitraji na župskoj crkvi Sv. Ane u Poljicima Imotskim.

Nakon što je bistu otkrila dobročiniteljičina kćerka Julijana te pozdrava zahvale koju je uputila svim okupljenim, a potom i blagoslova koji je izvršio fra Zoran Kutleša župnik fra Vinko Gudelj istaknuo je „kako je svako mjesto bez crkve, kao čovjek bez duše“ te je posebno naglasio da nije bilo dobročiniteljice i njezine želje za gradnjom crkve sigurno bi cijeli projekt gradnje išao veoma teško.

Za blagdan suzaštitnice vjernici Podbablja pripremali su se misama trodnevnicama koje su predvodili: fra Denis Šimunović, župnik u Vinjanima, fra Jakov Begonja, župnik u Studencima te fra Ivan Režić, župni vikar u Imotskom.

Za ovu prigodu izašla je brošura o crkvi i Grubinama za što je posebno zaslužan prof. Ante Žužul iz Školske knjige- Zagreb, inače sin ove župe od kojega je i potekla ideja o postavljanju biste dobročiniteljici.

Uoči svete mise održana je i procesija na čelu koje su išli barjaci iz svih podbapskih crkava, a potom i slika Kraljice Hrvata koju su nosile djevojke obučene u narodne nošnje imotske krajine, te Gospin pralik pronađen u Biskupiji kod Knina kojeg su nosili mladići. Za vrijeme svečanog ophoda kroz crkveno dvorište na ulazu u crkvu blagoslovljena je novopostavljena ispovjedaonica koja  će krasiti interijer crkve, a koja je dar obitelji Svete i Nade Vuković. Također, ovom prigodom kupljena je i kompletna liturgijska odjeća (albe i misnice), kao i novi kalež, ciborij i procesionalni križ, a sve je dar obitelji pok. Ante Žužula Šaldovića.

Crkva Kraljice Hrvata „najmlađa“ je od pet crkvi koje se nalaze na prostranom teritoriju župe Podbablje. Kamen temeljac za crkvu je postavljen 25. travnja 1993. godine da bi u rekordno kratkom roku bila sagrađena te 17. rujna 1995. blagoslovljena od strane ondašnjeg Splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Ante Jurića.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas36
Ovaj mjesecOvaj mjesec36
UkupnoUkupno7614914

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57