Održan Redovnički dan u Bosni i Hercegovini

Prvo predavanje "Nada i redovnički život - Ikona Apokalipse" održao je fra Domagoj Runje, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja - Split. Cijelo predavanje možete pročitati OVDJE).

U organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH (KVRPP BiH) u subotu, 11. rujna u franjevačkom samostanu Uznesenja BDM na Širokom Brijegu održan je XIII. Redovnički dan u Bosni i Hercegovini.

Na Redovničkom danu s temom "Redovnički život: Povijest nade i nada za povijest" okupilo se tristotinjak redovnika i redovnica. Cilj okupljanja redovnika i redovnica BiH bio je upoznavanje i približavanje, dijeljenje iskustava, kao i zajedničko promišljanje aktualnog stanja redovništva i života Crkve u BiH.

Pozdravljajući okupljene, predsjednica KVRPP BiH i provincijalka Bosansko-hrvatske provincije školskih sestara franjevki mr. s. Ivanka Mihaljević zahvalila je domaćinima na gostoprimstvu. Posebno je pozdravila novoimenovanog pomoćnog banjalučkog biskupa dr. fra Marka Semrena, te mu čestitala na povjerenju koje mu je imenovanjem iskazao papa Benedikt XVI.

Tijekom povijesti redovnice i redovnici bili su znak nade. Oni su uvijek otvarali prostore nade, unosili svjetla u često zamršene putove povijesti i pružali nadu. Vjerujem da svatko od nas osjeća koliko je to i danas potrebno. To je doista naše trajno poslanje. Pozvani smo biti znak nade, donositi Onoga koji je naviješten kao izvor nade. Ime njegovo nada je narodima (Mt 12,21), rekla je s. Mihaljević.

Zahvaljujući na čestitkama, biskup Semren je istaknuo kako tema ovogodišnjeg Dana „proizlazi iz žive ljubavi za Kristom živim. Živi odnos s Kristom živim je na početku svega i ostaje nezamjenjiva hrana redovničkog života i trebao bi hraniti naš odnos sa subraćom i susestrama."

Riječ dobrodošlice u ime Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, domaćina ovogodišnjeg Redovničkog dana uputio je vikar provincije dr. fra Miljenko Šteko. Podsjetio je, kako je samostan u Širokom Brijegu prvi izgrađeni samostan u Hercegovini, nakon što su još u 16. stoljeću porušeni svi dotadašnji. Istaknuo je i kako je Široki Brijeg mjesto stradanja hercegovačkih fratara.

 

Prvo predavanje "Nada i redovnički život - Ikona Apokalipse" (cijeli tekst) održao je član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja profesor biblijske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu fra Domagoj Runje.

Predavač je u Apokalipsi „pronašao" ikone redovničkog života, te na temelju Knjige Otkrivenja progovorio o redovničkim zavjetima poslušnosti, siromaštva i čistoće. Iako se u ovoj knjizi ne spominje riječ nada, ipak je sama nada u njoj prisutna toliko da bismo je čak mogli nazvati knjigom nade. Pojasnio je i poveznicu između Apokalipse i redovništva. Polazeći od simbolike broja sedam koji označava savršenost i puninu, naziremo u općoj strukturi pisama sedmerim crkvama takoreći pravnu strukturu redovništva u ustrojstvu opće Crkve. S geografske točke gledišta redovnički poziv se ostvaruje u pojedinoj mjesnoj Crkvi, ali njegova struktura nadilazi geografske granice te na svoj način biva živim znakom univerzalnosti ili katoliciteta Crkve. Isto tako, polazeći od hijerarhijskog ustroja Crkve, i tu su granice otvorene jer redovništvo prožima čitavu njezinu hijerarhijsku strukturu. Sve nam to daje za pravo da knjigu Otkrivenja čitamo i u redovničkom ključu, rekao je fra Runje.

Središnji događaj dana bilo je misno slavlje kojeg je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski Ratko Perić. U koncelebraciji su bili imenovani biskup fra Marko Semren, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, fra Miljenko Šteko, gvardijan širokobriješkog samostana fra Sretan Ćurčić, te još tridesetak svećenika. U prigodnoj homiliji biskup Perić je naglasio vrijednost redovništva u Crkvi, usporedivši ga s čestom biblijskom slikom stabla, plodova i lišća. Podsjetio je, kako ima dobrih i loših plodova, ima stabala koji simboliziraju plodnost i život, kao i onih koji su simbol nerodnosti, jalovosti, tvrdoće. Isto tako ima stabala s lijepim lišćem, ali bez plodova. Biskup Perić je pozvao redovnike i redovnice da budu stabla, kako zajednice, družbe, provincije, redovi, tako i male kućne zajednice od nekoliko braće i sestara, koja donose dobar rod, rod poniznosti, svjedočenja, ljubavi i poslušnosti.

Predavanje "Redovnički život – znak i svjedočanstvo nade" u popodnevnom dijelu Dana održala je vanjska suradnica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu članica Družbe franjevki od Bezgrješne s. Valerija Kovač. Predavačica je naglasila, kako je čovjek biće nade, kao u svakodnevnim, tako i u teškim i izvanrednim situacijama, međutim razilaze se mišljenja o tome koji je cilj, uzrok i nositelj te nade. Dok jedni polažu svoju nadu isključivo u svoje sposobnosti, u ljude i unutar svjetske koncepte i projekte, svode je na ovozemaljska očekivanja i želje, kršćani svoju nadu grade na teološkom temelju. Zato se kršćanska nada ne može potpuno izjednačiti s čisto ljudskim optimizmom, ali može na njemu graditi. Stoga, redovnici i redovnice po svome „novom i naročitom posvećenju" imaju još snažniju obvezu biti nositeljima nade kako u Crkvi tako i u svijetu. Na to ih obvezuje još osobnije iskustvo Božjega poziva i radikalno nasljedovanje Isusa Krista donositelja i ostvaritelja Nade, rekla je s. Kovač.

Redovnički dan završio je molitvom Večernje u širokobriješkoj crkvi. (IKA)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas159
Ovaj mjesecOvaj mjesec67740
UkupnoUkupno7610241

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40