PROLOŽAC: SREDIŠNJE MISNO SLAVLJE ZA IMOTSKE POLICAJCE

Blagdan sv. Mihovila arkanđela, kojeg vjernici drevne imotske župe Proložac slave kao svoga zaštitnika i ove godine na blagdan 29. rujna, privukao je u svečevu crkvu veliko mnoštvo vjernika iz svih župa Imotske krajine kao i iz domaće župe Proložac.

Drugu godina za redom svečanoj svetoj misi nazočili su i djelatnici PP Imotski sa svojim načelnikom g. Ljubom Zečićem koji blagdanom sv. Mihovila slave svoga zaštitnika. Ovogodišnje misno slavlje predvodio je fra Frano Doljanin, duhovni asistent FSR-a i Frame za Splitsko-dubrovačko područje te pročelnik Vijeća za duhovna zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja-Split uz koncelebraciju gvardijana, dekana i župnika u Imotskom fra Zorana Kutleše, don Stjepana Lončara koji obnaša dužnost policijskog kapelana te fra Antu Madunića, župnika u Prološcu te još trojicu svećenika.

U svojoj homiliji pred prepunom, drevnom crkvom Sv. Mihovila koje je izgrađena u periodu 1897.-1901. od klesanog kamena u neoromaničkom stilu s tri lađe, za župnika fra Mate Gnječa,  po nacrtu arh. Ćire Ivekovića, ovogodišnji propovjednik fra Frano Doljanin je istaknuo kako se današnji dan u župi slavi sveti Mihovil kao zaštitnik djece i policije šzo se može povezati sa slavljenjem Dana škole u Prološcu te Dana policije. Istaknuo je kako sveti Mihovil, čije ime znači „Tko je kao Bog“ stoji nasuprot izrazu „Tko je kao ja“.

Na kraju svete mise tijekom koje je pjevao Veliki mješoviti pjevački zbor iz župe Proložac pod ravnanjem svoje voditeljice s. Filipe Smoljo, riječ zahvale posebno je uputio župnik župe Proložac fra Ante Madunić koji se na poseban način zahvalio svima koji su doprinijeli za slavlje ovoga dana, a nadasve predvoditelju misnog slavlja fra Frani Doljaninu. Na poseban način zahvalio je djelatnicima policije, koji su došli u velikom broju kako bi proslavili blagdan Sv. Mihovila svoga zaštitnika kao i svim djelatnicima OŠ Ivan Leko u Prološcu koji blagdanom ovoga sveca slave svoj dan. Nakon upućenih čestitki, župnik Madunić nije krio oduševljenje što je običaj okupljanja imotskih policajaca na ovaj blagdan u župi Proložac postao svojevrsna tradicija.

Iza svete mise, kojoj je prethodila tradicionalna procesija kroz mjesto u kojoj su policajci nosili kip svoga zaštitnika, a na čelu su išli župni barjaci, učenici OŠ Ivan Leko obučeni u narodnu nošnju održali su poznato „Imotsko kolo“ za koje ih je pripremila učiteljica Dina Garac.

Blagdanom sv. Mihovila, župa Proložac jedna od najstarijih župa na području Imotske krajine kojoj se ime prvi put spominje 1444. godine Stjepana Vukčića Kosače, slavi blagdan svoga župnog patrona.

Kroz proteklu godinu upornošću župnika fra Ante Madunića, a prema nacrtu dipl.ing. Marinka Dropuljića uređen je prostor oko crkve Sv. Mihovila kao što je i postavljena nova rasvjeta. Tim činom izvršeno je popločavanje rubnog pojasa uz stari dvorišni zid u šrini cca 2,00 m kamenim pločama dimenzija i obrade u vidu replike postojećeg pločnika ispred crkve.

Ovom prigodom u Prološcu je snimana i emisija Branka Uvodića „Lijepom našom“. 

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas5
Ovaj mjesecOvaj mjesec5
UkupnoUkupno7614883

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 83