Metković: Posveta crkve sv. Franje na Kladi

Na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, 4. listopada 2010. godine, mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, posvetio je, u zajedništvu s 14 svećenika i mnoštvom vjernika župe Sv. Ilije proroka – Metković,  crkvu sv. Franje Asiškoga na Kladi u Metkoviću. 

O. nadbiskupa je dočekala svečana zvonjava s metkovskih crkava, a samo slavlje posvete je započelo u 18 sati ispred crkve, gdje se okupila župna zajednica, osobito žitelji Klade i njihovi gosti. Nadbiskup je u pratnji svećenika suslavitelja i službenika došao ispred zaključanih crkvenih vrata te pozdravio okupljeno mnoštvo i izrekao kratki nagovor. Potom je župnik fra Petar Gulić predao o. nadbiskupu ključeve crkve, te ga kratko pozdravio; a nakon toga je otključao vrata crkve. Nadbiskup je zatim sve okupljene pozvao da uđu u crkvu.

Kada je završio obred ulaza, nadbiskup je u prezbiteriju blagoslovio vodu i njome poškropio narod – u znak pokore i u spomen krštenja, a zatim stijene i oltar crkve. Nakon toga je cijela zajednica, predvođena župskim zborom, svečano zapjevala pjesan Slava Bogu na visini. Uslijedilo je bogoslužje riječi: prvo čitanje (1 Kr, 22-23.27-30) je pročitala prof. Zorana Vekić, otpjevni psalam pjevala je Jelena Kiridžija, a drugo čitanje (Ef 2, 19-22) pročitao je prof. Nikola Grmoja. Evanđelje (Mt 5, 23-24) je navijestio fra Petar Vrljičak, bivši župnik. Poslije homilije – u kojoj je o. nadbiskup istakao važnost žive crkve i potrebu življeg svjedočenja vlastite vjere, upravo po primjeru sv. Franje – i ispovijesti vjere, fra Filip Mimica i fra Antonio Mravak pjevali su Litanije svih svetih. Zatim je o. nadbiskup kod oltara izrekao posvetnu molitvu, a potom svetom krizmom pomazao menzu oltara i četiri stijene crkve. Zatim je fra Antonio s dna crkve na oltar donio žarište za paljenje tamjana. Nadbiskup je stavio tamjana u žarište, a potom u kadionicu; s kojom je pokadio oltar. Nakon kađenja službenici su otrli krpama menzu oltara i prekrili ga oltarnikom. Uslijedio je obred rasvjetljenja oltara i crkve: o. nadbiskup je fra Paviši Norcu Kevi  predao upaljenu svijeću, kojom je on pripalio svijeće kod oltara, a potom su upaljena i sva svjetla u prezbiteriju.

Poslije ovog obreda, uslijedilo je euharistijsko bogoslužje. Na kraju je o. župnik izrekao zahvalu svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovomu slavlju, istakavši osobito sve župnike i župske vikare koji su radili na izgradnji ove crkve Božje, kao i na duhovnom rastu žive crkve. Potom je pročitao Povelju o posvećenju crkve Sv. Franje Asiškoga. O. nadbiskup je još jednom izrazio zahvalu cijeloj župnoj zajednici, nakon čega su svi okupljeni zapjevali Tebe Boga hvalimo. Nakon svečanog blagoslova i otpusta, zaslugama marljivih Klađana, okupljeni vjernici su se počastili ispred crkve i ostali u ugodnom druženju sa svojim nadbiskupom i župnicima koji su djelovali u ovoj župi.

Crkva sv. Franje Asiškoga na Kladi izgrađena je 1979.-1982. god. po nacrtu  ing. Vinka Galića iz Mostara. Blagoslovljena je 22. VIII. 1982. godine. To je moderna betonska građevina. U njoj je više umjetničkih djela: Gospin kip, rad Josipa Marinovića, kip sv. Franje, rad  ak. kipara Krune Bošnjaka, postaje Križnog puta, rad ak. slikara Vatroslava Kuliša, iza oltara se nalazi mozaik sv. Franje. Godine 1994. uređen je crkveni okoliš prema nacrtu ing. Marka Milasa. Godine 1995. nabavljene u nove klupe, a 1999. elektrificirana su zvona i stavljen novi razglas. God. 2003. uređen je prostor ispred crkve, g. 2005. izvršena temeljita rekonstrukcija i obnova krova, a 2006. obnovljena je i unutrašnjost crkve. Godine 2007. postavljen je novi oltar, ambon i tabernakul.

Fra Petar Gulić, župnik, zahvalio je Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja - Split, Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te svim župljanima kao i dobročiniteljima koji su pomogli izgraditi ovaj hram Božji.

Galerija slika

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas96
Ovaj mjesecOvaj mjesec96
UkupnoUkupno7614974

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53