Imotski: Proslava Sv. Frane

U ponedjeljak  4. listopada župljani župe Imotski svečano su proslavili svog nebeskog zaštitnika Sv. Franu. Jutarnje mise su bile u 7 i 9 sati, a središnje slavlje je otpočelo procesijom ulicama grada u 10 i 30 sati, u kojem je sudjelovao velik broj pripadnika Franjevačkog svjetovnog reda iz Imotskog i okružja, framaša, župljana Imotskog, okolnih župa i gostiju.

Ove godine misnom slavlju je predsjedao fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, u koncelebraciji s gvardijanom i župnikom fra Zoranom Kutlešom i još petnaestoricom svećenika uglavnom iz susjednih župa Imotske krajine.  U svojoj homiliji ovogodišnji propovijednik fra Josip Grbavac istaknuo je na važnost sv. Franje i njegovu ulogu u učvršćivanju temelja Crkve. Uoči svete mise tijekom koje je pjevao Veliki mješoviti pjevački zbor župe Imotski pod ravnanjem s. Sofije Vuković, održan je svečani ophod imotskim ulicama u kojoj su muškarci nosili cvijećem ukrašeni kip serafskog oca Franje. Poticajna razmatranja  kod procesije spremio je fra Kristian Stipanović, samostanski i župni vikar i magistar postulanata. Kip Sv. Frane nosila su četvorica ovogodišnjih postulanata. Poseban svečarski ton procesiji dala je  Gradska glazba Imotski, pod ravnanjem prof. Ivana Glibote-Crnog.

Već tradicionalno dugi niz godina na večernjoj svetoj misi koju je ove godine predvodio fra Zoran Kutleša uz koncelebraciju fra Frane Doljanina, duhovnog asistenta Frame Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva, fra Ivana Režića, župnog vikara u Imotskom i za ovu prigodu propovijednika te još petoricu svećenika, svoja prva framaška obećanja izreklo je 120 mladića i djevojaka pristiglih iz šest bratstava koja djeluju na području imotskog samostanskog okružja (Podbablje, Proložac, Runovići, Vinjani, Zmijavci te iz domaće župe Imotski). 

Za vrijeme propovijedi fra Ivan Režić istaknuo je i ukazao na brojne svjetske veličine koji su čvrsto ostali upečaćeni u prošlost čovječanstva. Ukazao je na brojne vojskovođe, državnike te je istaknuo da nitko od njih veličina prošlosti nije bio kao sv. Franjo jer je jedini on ostavio neizbrisiv utjecaj koji je ostvarivao svojom karizmom. 

Obratio se i mladim framašima posebno im istaknuvši da razmisle o ozbiljnosti svoga obećanja koje su dali pred Bogom i sv. Franjom "jer dano obećanje se i mora izvršiti". 

Tijekom svete mise pjevao je zbor Franjevačke mladeži pod vodstvom svoga voditelja fra Kristiana Stipanovića. 

Uoči blagdana bila je devetnica koju su predvodili svećenici iz franjevačkih župa inkorporiranih imotskom samostanu a u nedjelju 3. listopada imotski franjevci nakon večernje mise Obredom preminuća sv. oca Franje započeli su svečanu proslavu njegova blagdana. U župnoj i samostanskoj crkvi Sv. Frane u središtu grada, Obred preminuća Serafskog oca predvodio je gvardijan fra Zoran Kutleša, župnik i imotski dekan, sa svom braćom iz samostana i župa imotskog samostanskog okružja te sa članovima Franjevačkog svjetovnog reda (FRS) i Franjevačke mladeži (Frame).Za ovu prigodu tri dana uoči blagdana održana je duhovna obnova za Franjevački svjetovni red. 

Galerija slika (1)

Galerija slika (2) - večernja misa

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas305
Ovaj mjesecOvaj mjesec5015
UkupnoUkupno7619893

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13