Podbablje: Proslava sv. Luke

Blagdan sv. Luke, zaštitnika župe Podbablje svečano je proslavljen 18. listopada u toj drevnoj župi nadomak Imotskog kada je proslavljen svečev blagdan, a tom zgodom je i proslavljen dan općine Podbablje. 

Već od ranih jutarnjih sati brojni vjernički puk pristigao iz svih župa Imotske krajine te iz susjedne Hercegovine, nadasve iz Duvanjskog kraja počeo je dolaziti u svetište na Kamenmostu da bi nakon toga bile služene svete mise u podbapskoj župnoj crkvi posvećenom tom svecu koja je najstarija imotska crkve te Spomenik kulture Republike Hrvatske. Jutarnje svete mise u nedavno kompletno obnovljenoj crkvi predvodili su fra Ivan Jukić, župnik fra Vinko Gudelj i župnik u Zmijavcima fra Frano Laco. 

Središnje euharistijsko slavlje na kojem je nazočilo veliko mnoštvo vjernika predvodio je fra Petar Lubina, urednik lista "Marija" uz koncelebraciju fra Zorana Kutleše, župnika, gvardijana i dekana u Imotskom, don Petra Čondića, župnika u susjednoj župi Imotska Poljica koja pripada općini Podbablje te mjesnog župnika fra Vinka Gudelja i još petoricu svećenika. 

U svome obraćanju vjernicima ovogodišnji propovjednik o. Lubina istaknuo je važnost sv. Luke i njegove crkve na Kamenmostu koja je odavnina bila jedina župna crkva svih Imoćana smještenih uz južnu stranu Imotskog polja. Naglasio je i važnost sv. Luke te je svim vjernicima posebno istaknuo kako kao primjer moraju uzeti upravo ovoga svetca. Dotakao se i suvremenih problema koji danas sve više ukorjenjuju u sve pore društva, a da ljudi upravo pod bremenom njih se okreću materijalizmu i prolaznim stvarima.

Na kraju misnog slavlja, tijekom kojega je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje pod ravnanjem s. Jasne Kasalo svima se zahvalio župnik fra Vinko Gudelj, istaknuvši radost što se mnoštvo vjernika okupilo i ove godine na ovaj blagdan. Na poseban način zahvalio je predvoditelju misnog slavlja fra Petru Lubini, inače svećeniku iz susjedne župe Runovići te imotskom gvardijanu fra Zoranu Kutleši koji redovito svojom nazočnošću podržava sva slavlja u cijeloj Imotskoj krajina, a napose u župi Podbablje.

Iza župnikova pozdrava predstavljena je knjiga  fra Ivana Jukića pod naslovom "Zapisi jednog redovnika, kristoljubno-domoljubne misli". Na predstavljanju knjige govorili su dr. fra Bruno Pezo i Dragica Zeljko Selak.  

Uoči misnog slavlja održana je i tradicionalna procesija oko crkvenog dvorišta u kojem su podbaski očevi nosili zavjetni kip svoga patrona. 

Za ovu prigodu privedena je kraju obnova crkve sv. Luke koja se prvi put spominje još 1562. godine nabavkom novoga oltara koji je nastao u radionici umjetnika Gissepe Sava iz Splita, a na preslicu je postavljeno novo zvono koje je dar Borena Galara iz Slavonije. 

Prije svečane svete mise održana je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podbablje na kojoj su osim općinskih čelnika nazočio i Luka Brčić, dožupan splitsko-dalmatinski.  

Vjernici župe Podbablje za ovaj dan su se pripremali duhovnom pripremom misama trodnevicama koje su predvodili: fra Ivan Režić, župni vikar Imotskog, fra Kristian Stipanović, odgojitelj postulanata te fra Ivan Jukić, svećenik koji djeluje kao pastoralna pripomoć u župi Podbablje. 

Župa Podbablje jedna je od najstarijih i najprostranijih župa u Imotskoj krajini. Prvi spomen Podbablja seže iz 1575.godine, a u njezinu sastavu nekada su bile župe: Zmijavci, Runovići, Imotska Poljica. Danas župa ima 3 100 stanovnika u 760 obitelji, a pastoralnu skrb o njoj vode franjevci Provincije Presvetog Oktupitelja-Split: fra Vinko Gudelj (župnik) i fra Ivan Jukić.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas220
Ovaj mjesecOvaj mjesec22415
UkupnoUkupno7637293

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24