Otok: Proslava sv. Luke evanđelista, zaštitnika župe

Proslava zaštitnika župe Otok započela je u subotu 9. listopada 2010. godine devetnicom sv. Luki koju su predvodili fra Dalibor Grčić, župnik, i fra Bernardin Vučić, župni vikar u župi. Trodnevnicu (15., 16. i 17. listopada) predvodio je fra Damir Ćiro Čikara. Živo propovjedajući svedočio je Evanđelje i franjevaštvo! U subotu, 16. listopada, upriličili smo i ispovijed za sve župljane.

Glavno slavlje bilo je u ponedjeljak, 18. listopada. Prvo euharistijsko slavlje na sv. Luku bilo je u 8.30 sati koje je predvodio fra Damir Ćiro Čikara. Fra Ćiro je bio četiri dana naš gost pri oltaru i kući. No, svojim riječima i pojavom došao nam je domaći. Uvukao se pod kožu te su ga samo riječi hvale ispraćale iz naše župe.

Središnja proslava sv. Luke započela je u 10.30 sati procesijom oko crkve, a zatim je bilo misno slavlje koje je predvodio fra Anđelko Domazet, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. U koncelebraciji je sudjelovalo 25 svećenika. Fra Stipica Grgat je predvodio pjevanje Litanija Svih svetih tijekom procesije, a fra Neven Pavlinušić je ispjevao Evanđeosku riječ. Upućujući nas na iskonsko odredište svih nas kršćana, na evanđelje, fra Anđelko nas je uputio na izvor i ogledalo! S toga izvora piti za život i u tom ogledalu se svakodnevno ogledati zadaća je svakog čovjeka koji želi samo dobro ovome svijetu! Svakodnevne frustracije i križevi koje nosimo biti će lakše podnošeni s Isusom i to rukom pod ruku. Za vrijeme sv. mise s. Beatrica je s dječjim i mješovitim zborom izvela niz dojmljivih skladbi a na pose je bila upečatljiva molitva vjernih! Uzveličali su ovo slavlje i bivši župnici i župni vikari župe koji su bili u mogućnosti pridružiti se ovom slavlju. Oni koji su bili u tome spriječeni, prenijeli su svoje čestitke. Ministranti su služili kod svake sv. mise, a iste su redom bile pjevane.

Za sve koji nisu mogli biti na prijepodnevnim svetim misama slavili smo večernju sv. misu u 16.00 sati. Pridružili su nam se kod ove sv. mise i liječnici iz Sinja i Splita, njih desetak. Udrugu je predvodio njihov duhovnik fra Nedjeljko Jukić, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju! Za spomenute smo poslije sv. mise upriličili i zajedničko druženje kod stola u župnoj kući.

Ovo je samo dio događanja koja su se odigrala u župi tijekom dana sv. Luke. Ispred crkve smo imali kao goste razna društva za očuvanje starine, KUDove, klape koji su ispraćali župljane i goste nakon događanja u crkvi. U centru mjesta je bilo događaja za svakoga, od glazbenih, dramskih do dječjih, poput žabarijade koja već tradicionalno raduje našu djecu i goste. Zaključujem ovaj kratki izvještaj župnikovim riječima: "Na koncu bih se svima zahvalio a ponajprije Svemogućem koji nas evo svake godine hrabri i potiče primjerom sv. Luke".

Sudionik

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas295
Ovaj mjesecOvaj mjesec9525
UkupnoUkupno7624403

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26