Visovac: Susret odgojnih zavoda Provincije

U subotu, 13. studenog, na Visovcu je održan susret odgojnih zavoda naše Provincije, prvi ovakve naravi. Na susretu su sudjelovali svi odgojni zavodi: Sjemenište, Postulatura, Novicijat i Klerikat.

Susret je započeo svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio o. provincijal fra Željko Tolić. Koncelebrirali su: gvardijan fra Mate Gverić, odgojitelji odgojnih zavoda: fra Domagoj Runje, fra Stipe Nimac, fra Jure Šimunović, fra Edvard Sokol, fra Kristijan Stipanović, fra Ivica Udovičić, fra Mijo Šabić te fra Nedjeljko Jukić.

U propovijedi  se o. provincijal očinskim riječima obratio mladoj braći. U životu bogoslova, novaka, postulanta i sjemeništarca posebno je istakao važnost molitve – snagu koja pokreće, koja usmjeruje poglede prema vječnosti. Pozvao je da nam u tome primjer budu sveci, a na osobit način sveti svećenici; poput fra Nikole Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca, fra Rafe Kalinća, fra Leopolda Bogdana Mandića, sluge Božjeg fra Ante Antića i mnogih drugih svijetlih likova Crkve i franjevačkog reda.

Euharistijsko slavlje uzveličao je zbor bogoslova, novaka i  sjemeništaraca pod vodstvom novaka fra Frane  Bosnića i uz orguljsku pratnju fra Kristijana Šilića.

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje za bratskim stolom samostanske blagovaonice.

Poslije duhovne i tjelesne okrijepe uslijedilo je upoznavanje sa životom i radom u odgojnim zavodima, a s predstavljanjem su započeli najmlađi. O životu u Sjemeništu u Sinju upoznao nas je sjemeništarac Josip Skejo. U sjemeništu je danas 15 sjemeništaraca. Od 2003. god. Postulatura se nalazi u Imotskom, a trenutno broji 8 postulanata. Kao i svaki odgojni zavod tako i ovaj ima svoje posebnosti, s kojim nas je upoznao postulant Ivan Đuzel. Na red su došli domaćini – novaci. Novicijat broji 6 novaka, a o novicijatskoj svakodnevnici govorio je novak fra Ante Batinović.

Zadnji, i kao najstariji, su na red došli bogoslovi iz Splita. O životu i stanju u Klerikatu, govorio je fra Ivica Perica. U Klerikatu se trenutno nalazi 18 bogoslova.

Naše druženje nastavili smo igrom i pjesmom, a jedna grupa posjetila je Roški slap koji u ovom godišnjem dobu na poseban način izaziva posjetitelja ljepotom i šumom svojih slapova.

Za ovaj dan kao i za sve milosti posebno smo zahvalili Gospodinu u molitvi Večernje. Radosna srca napustili smo Visovac i krenuli prema našim odgojnim zavodima u nadi da će ovakvi susreti prerasti u tradiciju. Hvala gvardijanu fra Mati Gveriću, fra Stojanu, odgojiteljima fra Juri, fra Edvardu i svim novacima na gostoprimstvu kao i o. provincijalu na bratskoj pažnji.

 

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas20
Ovaj mjesecOvaj mjesec20
UkupnoUkupno7614898

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37