Split-Trstenik: Proslava 50 godina časopisa 'Službe Božje'

Časopis 'Služba Božja' pokrenut je 1960. godine s nakanom da bude u službi liturgijsko-pastoralne obnove koju je pokrenuo Drugi vatikanski sabor u Crkvi. Prvi broj Službe Božje pojavljuje se 1960./61. u Makarskoj. List izdaje Interdijecezanski liturgijski odbor, a uređivao ga je pok. o. Jure Radić. Glavni urednici od početka do danas bili su: dr. fra Jure Radić (1960. - 1973.), dr. fra Šimun Šipić (1974.- 1982.), mr. fra Marko Babić (1982.-1983.), dr. fra Vicko Kapitanović (1983.-1986.), mr. fra Marko Babić (1986.-2002.) i dr. fra Anđelko Domazet (2003.- ).

Proslava 50 godina izlaženja časopisa Služba Božja održana je u Franjevačkom samostanu na Trsteniku u petak, 12. studenoga 2010. godine s početkom u 17.00 sati. 

 

Početak proslave započeo je kratkom molitvom i skladbom Hvaljen Isus koju je ispjevao Zbor franjevačkih bogoslova. Voditelj programa bio je fra Šimun Markulin.

Na početku proslave pozdrav je uputio don Drago Šimundža, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, u ime o. Nadbiskupa, rekavši da je „duša pokretanja časopisa bio fra Jure Radić. Čestitam Provinciji na teretu i plodovima Službe Božje. Obljetnica 50 godina izlaženja nosi u sebi svjetle strane kao i probleme vremena, ali uz pomoć Božje milosti dožovjela je ovu obljetnicu. Zahvaljujem svim suradnicima i urednicima kao i Provinciji. Spremno služite i dalje službi Božjoj bilo časopisu bilo u službi Bogu“, zaključio je svoj pozdrav don Drago.

Dr. fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja – Split, navodeći riječi kralja Zvonimira 'Bogu služiti isto je što i kraljevati', rekao je da se „kroz 50 godina provlači kraljevska nit, a to je služenje Bogu u Crkvi i hrvatskom narodu. U početku je to bio interdijecezanski list, zatim je pripadao Franjevačkoj bogosloviji, a danas je časopis Fakulteta. I danas također postoji kraljevska nit. Zahvljajujem svim urednicima na trudu koji su uložili. Neka časopis Služba Božja potraje na slavu Bogu i Crkvi“, zaključio je svoj pozdrav o. Provincijal.

Prof. dr. Nediljko Ančić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, naglasio je kako su „rijetke i značajne obljetnice kao što je ova danas. Čestitam svima na djelu kao što je Služba Božja. U ono vrijeme profesori su prepoznali znakove vremena i učinili iskorak, osobito u ono vrijeme mnogi zabrana što se tiče crkvenog djelovanja. Stoga je pokretanje Službe Božje prva proljetna lasta koja je najavljivala bolja vremena na crkvenom području za djelovanje Crkve. Danas, pet desetljeća poslije, potrebno je suvremeno odgovoriti na isti način“, bile su riječi pozdrava don Nediljka Ančića.

Dr. fra Šimun Bilokapić, gvardijan samostana na Trsteniku, izrazio je svima prisutnima dobrodošlicu i naglasio kako je „ova kuća idealno mjesto za proslavu 50 godina izlaženja časopisa jer joj pripada mjesto među studentima i profesorima kako je zapravo sve i počelo. Čestitam aktualnom uredniku, a ova će kuća izći u susret u svemu što Služba Božja čini na slavu Bogu i Crkvi“, rekao je o. gvardijan.

O časopisu je prvi govorio prof. dr. sc. fra Vicko Kapitanović na temu Društveno-crkveni kontekst u kojemu se pokreće 'Služba Božja'. Doc. dr. sc. Ivica Žižić osvnuo se u svom kratkom izlaganju na Liturgijsko-pastoralno značenje 'Službe Božje'. Mr. sc. fra Marko Babić izlagao je na temu Homiletska građa u 'Službi Božjoj'. Prof. dr. sc. Ante Mateljan održao je kratko izlaganje pod naslovom Teološka misao i život Crkve u 'Službi Božjoj'. Prof. dr. sc. Anđelko Domazet pokušao je rasvijetliti temu Pozicioniranje revije 'Služba Božja' u crkvenoj periodici.

Nakon predavanja Anđelko Domazet, urednik časopisa, kratko je predstavio bibliografiju 50 godišta 'Službe Božje'. Priređivači bibliografije, Anđelko Domazet i Frano Doljanin, cjelokupni materijal metodološki su podijelili na šest cjelina: kronološka tablica časopisa, abecedno-autorski popis, popis dokumenata, kronološki pregled članaka unutar rubrika pojedinog broja, autorsko kazalo, kazalo prevoditelja i priređivača, te osobno predmetno i pojmovno predmetno kazalo.

Riječ zahvale uputio je također Anđelko Domazet koji je zahvalio dragom Bogu što je blagoslovio sva nastojanja da časopis tijekom 50 godina redovito izlazi Njemu na slavu i Crkvi na korist. Zahvalio je svim pokojnim i živim urednicima i suradnicima. Zahvalan je i dr. fra Željku Toliću, provincijalu, i svim bivšim provincijalima, koji su pružali podršku i materijalnu potporu. Zatim je zahvalio Upravi KBF-a, predavačima, uređivačima naslovnih stranica, voditeljici izdavačke djelatnosti pri KBF-u Katarini Glunčić-Škarpa i Lindi. Na kraju je zahvalio domaćinu samostana, zboru bogoslova i voditelju programa te svima koji su svojom nazočnošću uzveličali ovu obljetnicu.

Glavni urednik Službe Božje, dr. sc. fra Anđelko Domazet, izrazio je želju da „bibliografija 50. godišta Službe Božje ostane trajno svjedočanstvo svega onoga što je naša revija učinila na liturgijsko-pastoralnom području u našoj Crkvi. Služba Božja kroz proteklih 50 godina dala je veoma mnogo kvalitetnih teoloških tekstova koji će, nadamo se, ovom bibliografijom biti dostupniji zainteresiranim čitateljima/čitateljicama.

Proslava je završila skladbom Laudate Dominum omnes gentes (Lorenzo Perosi) i prigodnim domjenkom.

Cjelokupni sadržaj Bibliografije prema poglavljima možete pogledati u pdf formatu:

 

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas356
Ovaj mjesecOvaj mjesec12114
UkupnoUkupno7626992

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28