Naći Krista u molitvi (Mk 9, 2-10)

 

Uvodna molitva 

  • Gospodine, vjerujem u tvoju ljubav i uzdam se u nju.
  • Želim te ljubiti kako zaslužuješ da te se ljubi,
  • jer dok nisam ni postojao, dao si mi život,
  • i kada sam se jako udaljio od tebe, otkupio si me.
  • Dušu sam ti otvorio da mi progovoriš u ovoj molitvi.

 

Molbenica

Gospodine, podaj mi milost da upoznam tvoje pravo lice, i da shvatim što želiš da budem. Krštenjem si me preobrazio i pozvao me da budem apostol tvoje ljubavi, ali slab sam i treba mi tvoja pomoć da vjerno odgovorim ovom pozivu.

 

Evanđelje: Mk 9, 2-10

Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: „Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu“ Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!“ I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, naloži im da nikome ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo ‘od mrtvih ustati’.

 

1. Ustrajavanje u molitvi

Nijedan prorok nije priznat u svom zavičaju („Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i u svom domu“). Ako je to vrijedilo za Isusa, još je više trebalo podsjetiti njegove učenike koji su svakodnevno živjeli s njim, na ono što on jest. Ponekad naš odnos s Kristom može nehotice otklizati u ovakvu prisnost. Dolaze i teški trenuci i tužno, ali istinito - utjehu najprije tražimo od ljudi i drugih izvora utjehe prije nego li se okrenemo Kristu. Isus nas nikad ne napušta pa ipak ponekad zaboravljamo da je on tu. On nije samo jedan prijatelj više: on je Gospodin i Spasitelj.

Zašto dopuštamo strahu ulazak u svoje srce ako vjerujemo? Zato jer poput učenika, mi ga zapravo ne poznamo; ili ono što znamo o Gospodinu samo je letimičan pogled na njegovu cjelovitost (puninu). On je Put, Istina i Život. Učenici su doživjeli iskustveni skok vjere s Isusa, Nazarećanina, na Isusa, Sina Božjeg. Ovo je plod milosti dane u molitvi. Poput uspona na goru, naše svakodnevno ustrajavanje u molitvi približava nas iskustvu nazočnosti i snage Krista u našem životu.

 

2. Utjeha u molitvi

Dobro je biti ovdje. Petar iskazuje radost što vidi preobraženog Krista, plod mukotrpnog uspona na vrh gore Tabor. Petrovo iskustvo Krista, ipak nije dano samo Jakovu, Ivanu i Petru. Mnogo veći broj svetaca je otada vidio i razmatrao lice Božje; neki čak i za očito teških vremena progona ili duhovnog mraka. Prisnost s Kristom je univerzalni poziv. Krist želi otkriti svoje božanstvo svima. Ulaznica je molitva.

Molitva, poput uspona na goru, dolazi uz visoku cijenu. Možda zato nerado molimo jer znamo da molitva ne dolazi lako. Poput vještog alpinista, moramo se usredotočiti na vrh i kako si krčimo put naprijed, molitva čini naš napor vrijednim truda. Kada odlučni u molitvi ustrajavamo usprkos umoru ili suhoći molitve, Otac se raduje našim naporima i šalje Duha Svetoga da nam pomogne doživjeti prisnost Isusa, sina njegova. Ništa se ne može usporediti s pravim iskustvom Krista.

 

3. I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama

Dinamika molitve je jednostavna. Samo Bog može zadovoljiti potrebe duše. Naše srce je nemirno sve dok se ne smiri u tebi (sv. Augustin). Želja za molitvom izvire iz našeg stanja kao stvorenja svjesnih svoje ovisnosti o Bogu, našem Stvoritelju. Nitko ne može Boga zvati, Abba (Ocem), osim po Duhu Svetom. Našu molitvu omogućuje božanski poticaj Duha. Ovo je bilo iskustvo učenika. Došli su Isusu da vide tko on jest. Isus ih sada poziva da nastave taj odnos i da ga prate u usponu na goru. Tamo su doživjeli izvanredan znak i čudo Preobraženja. Petar, Jakov i Ivan veoma su se utješili. Utjeha u molitvi je značajna, ali istinski plod molitve je umnažanje naše praktične vjere u Isusa Krista, prikazano načinom kojim živimo svoju svakodnevnicu.

Nakon strahopoštovanja što je Isus bio okružen najvećim prorocima i čuli kako je Otac objavio da mu je Isus Sin i Božanstvo, sada Petar, Jakov i Ivan ostaju sami s Gospodinom koji više nije preobražen, s običnim, svakodnevnim Isusom. Spuštaju se niz goru u svoj običan, svakodnevni život. Takva treba biti i naša molitva. Ne bismo trebali doživjeti utjehu Boga, nego iskusiti Boga utjehe. Kada istinski doživimo Krista u molitvi, vraćamo se nazad u svoju svakodnevnicu s obnovljenim osjećajem njegove nazočnosti, obnovljenim osjećajem onoga što on od nas očekuje, i sa snagom i voljom da to učinimo, čak i ako je teško i ako su nam osjećaji podvojeni.

 

Razgovor s Kristom

Želim ti vidjeti lice, Gospodine i živjeti. Za mene živjeti znači Krist, pa te stoga odlučno tražim u molitvi. Ojačaj me da živim tvoju Volju danas; neka odnos i prijateljstvo koje sam tražio u ovo vrijeme molitve ostane cijelo i neka me čak jača tijekom dana.

 

Upitnik

Ova neobavezna pitanja namijenjena su pomoći vam procijeniti svoj život u svjetlu nadahnuća koja vam je Bog upravo dao u trenucima provedenim s njim u molitvi.

 1. Koliko dobro poznajem Krista? Imam li osobni odnos s njim pa redovito razgovaram s njim o svojim najdubljim željama i potrebama?
 2. Do koje mjere tražim njegovu utjehu u molitvi? Mislim li da je moja molitva beskorisna kada ne mogu osjetiti njegovu nazočnost? Vidim li neku vezu između svoje molitve i načina na koji se obično ponašam u svom svakodnevnom životu?
 3. Što trebam učiniti da bih bolje i iskrenije molio?

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1169
Ovaj mjesecOvaj mjesec20528
UkupnoUkupno7635406

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57