Visovac: Homilija o. Provincijala u prigodi sastanka provincijskih odgojnih zavoda

Visovac, 13. studenoga 2010.

Evanđelje: Lk 18, 18-23

Dragi postulanti i sjemeništarci, novaci i bogoslovi; dragi odgojitelji!

«Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?» To pitanje mladića iz evanđelja kao da je nekako daleko onome što zaokuplja mnoge današnje mlade, jer – kako je primijetio blažene uspomene, papa Ivan Pavao II. – «zar nismo naraštaj kojemu svijet i zemaljski napredak potpuno ispunjava životni obzor» (Pismo mladima, 5). Ali pitanje o «vječnom životu» izbija u posebnim bolnim životnim trenucima, kada pretrpimo gubitak drage osobe ili kada doživimo neuspjeh.

Ali što je «vječni život» o kojemu govori mladi bogataš? Pokazuje nam to Isus kada, u obraćanju svojim učenicima, kaže: «No ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće» (Iv 16, 22). To su riječi koje pokazuju oduševljavajuću ponudu beskrajne sreće i radosti zbog ispunjenosti Božjom ljubavlju zauvijek.

Postavljati pitanje o konačnoj budućnosti koja čeka svakoga od nas, daje puni smisao životu, jer usmjerava životni plan prema obzorima koji nisu ograničeni i prolazni, već nepregledni i duboki, koji potiču čovjeka da ljubi svijet, kojega je sam Bog toliko ljubio, da se posveti njegovu razvoju, ali uvijek sa slobodom i radošću, koji izviru iz vjere i nade. To su obzori koji pomažu da se ne apsolutiziraju ovozemaljske stvarnosti, osjećajući da nas Bog priprema za nešto veće u budućnosti, i da ponovno sa svetim Augustinom: «želimo zajedno nebesku domovinu, silno čeznemo za nebeskom domovinom, svjesni da smo tek putnici ovdje zemlji» (Komentar na Evanđelje svetog Ivana, Homilija 35, 9)

Upirući svoj pogled prema vječnom životu, blaženi Pier Giorgio Frassati, koji je umro 1925. u 24. godini života, rekao je: «želim živjeti, a ne životariti». A na fotografiji nekog stepeništa, koju je poslao jednom svom prijatelju, napisao je: «Prema gore», aludirajući na kršćansko savršenstvo, ali i na vječni život.

Slično je govorio i zagrebački nadbiskup, blaženi Alojzije Stepinac. «Kad sam bio u Lepoglavi – piše on u svom Dnevniku – kad god sam izišao iz svoje ćelije na šetnju, najprije sam zagledao toranj crkve s križem. On mi je govorio: 'Gore gledaj prema nebu i ne boj se!' Taj je križ tu stajao, kad je Josip II. tjerao pavline iz samostana. A gdje je sada taj nesretnik? A križ još i danas tu stoji. I taj mi je križ svaki puta govorio: 'Pazi da ne popustiš!'» (J. Vraneković, Dnevnik, sv. II, str. 51).

Da, blaženi je kardinal Stepinac bio uvijek svjestan kako sve prolazi, a Bog, njegova riječ i njegova obećanja ostaju; ostaje sve što je od Boga i Božje. Stoga je u zagrebačkoj katedrali i rekao: «Samo Bog je vječan! To je, braćo, naša utjeha i naša snaga, kad gledamo pred sobom toliki niz protivnika Božjih, što otvorenih, što skrivenih. Oni će proći, a Ti ostaješ. I kad bi se dogodilo da val opće mržnje, koju sije komunizam, prelije čitavu Europu, nećemo ni časak klonuti, jer mi znamo, Gospode, da će oni proći, a Ti ostaješ. I kad bi se dogodilo da val moralne razvratnosti, što ju sije bezbožni tisak, prelije čitavu Europu i svijet, mi nećemo klonuti duhom, jer znamo, Gospode, da će proći ona i njezini začetnici, a Ti ostaješ. I kad bi se dogodilo da zavisnost (tj. ovisnost), što ju siju neprijatelji Tvoji širom svijeta, još više raširi crna svoja krila nad ovim izmučenim narodom, mi nećemo klonuti duhom, jer će i to proći, ali Ti ostaješ, Gospode! Neka se prelije more na nas, neka se sruše bregovi, neka potamni ako hoće i sunce nad nama, naša vjera u tebe, Gospode, i u pobjedu Tvojih načela, ostaje nepokolebiva, jer će sve proći, ali Ti ostaješ, Gospodine» (Propovijed u katedrali na Staru Godinu 1935.).

Da, dragi postulanti i sjemeništarci, novaci i bogoslovi, sve će proći. Ali Ti ostaješ Gospodine. Isti si jučer, danas i sutra. Ne mijenjaš se. Dovijeka isti ostaješ!

Zato vas dragi postulanti i sjemeništarci, novaci i bogoslovi najiskrenije molim i pozivam da se tijekom vaše početne, a kasnije i trajne formacije upoznate sa životom svetaca, osobito sa životom svetih svećenika. Sveti Franjo Asiški, sveti Nikola Tavelić, sveti Leopold Bogdan Mandić, Blaženi Alojzije Stepinac, Sluga Božji otac Ante Antić, mučenik fra Rafo Kalinić… i brojni drugi bijahu ne samo veliki i hrabri muževi, nego i sveti svećenici koji nadahnjuju i privlače, potiču i tješe. Upoznajte se s njima. Upoznajte njihove živote i nasljedujte njihove kreposti. Njima se molite, njima se nadahnjujte, njima se oduševite. Jer za to postoji i nekoliko razloga: prvo – njihov život nam je primjer; drugo – njihov nam  zagovor pomoć; i treće – zajedništvo s njima izvor je pravoga bratstva (Predslovlje svetaca, I). Upoznajte se s njima i vidjet ćete da ih je Bog vodio i da su pronalazili svoj put iz dana u dan, upravo u vjeri, u nadi i u ljubavi.

Draga mlada braćo! Kao što je pozivao brojne muževe i svete svećenike prije vas, tako je Krist pozvao i svakoga od vas da radite s njim i da preuzmete na sebe svoje odgovornosti kako biste izgrađivali kraljevstvo o kojemu je on govorio. Ako budete slijedili njegovu Riječ, ako – poput Pier Giorgia Frassatia i blaženog Alojzija Stepinca – usmjerite svoj pogled «prema gore», ako za nebeskim budete težili i živjeli dar evanđelja, i vaš će put biti obasjan svjetlom i voditi vas k visokim ciljevima koji daju radost i puni smisao životu.

Neka Djevica Marija, Kraljica Franjevačkog reda, koju na ovom otočiću slavimo kao visovačku Gospu od Milosti, bdije nad vama i štiti vas. Jamčim vam, draga mlada braćo, da ću vas se sjetiti u ovoj svetoj Misi i spomenuti vas se u drugim molitvama. Od srca vas blagoslivljam. Amen! 

Fr. Željko TOLIĆ, provincijal

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1482
Ovaj mjesecOvaj mjesec64406
UkupnoUkupno7606907

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 64