Split: Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja i svetkovina Krista Kralja

Gospu od Zdravlja, svoju nebesku zaštitnicu istoimena splitska župa svečano je proslavila u nedjelju 21. studenoga. Središnje jutarnje misno slavlje u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u koncelebraciji s provincijalom franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željkom Tolićem, gvardijanom i župnikom samostana te brojnim župnicima okolnih župa.

Budući da se istoga dana slavila svetkovina Krista Kralja nadbiskup je u svojoj propovijedi govorio o ulozi Krista Kralja u povijesti brojnih naroda kako bi istaknuo što ta svetkovina poručuje hrvatskom čovjeku današnjice. Na samome početku podsjetio je na povezanost dvaju blagdana osobito tu na splitskom Dobrom jer je župa Gospe od Zdravlja prvih trideset godina bila posvećena Kristu Kralju tj. od 1946. do 1976. god. nosila je naziv Krista Kralja. Osim čudotvorne Gospine slike, crkvu krasi veličanstvena freska Krista Kralja slikara Ive Dulčića. Svetkovinu Krista Kralja je 1925. godine uveo u kalendar opće Crkve papa Pio XI. To je vrijeme totalitarnih sustava, ateističkog režima i kršćanima tada nije bilo lako, bili su progonjeni. Nadbiskup je podsjetio na meksičke mučenike koji su, neustrašivo ispovijedajući svoju vjeru, na stratištu govorili: „Živio Krist Kralj!“ Isus Krist je kralj spreman na smrt u potvrdu svoje odanosti Bogu i ljudima. On nije kralj koji spašava sebe, nego onaj koji spašava druge. Ljubi do smrti na križu i silazi duboko do dna čovjekove zloće da bi ga izvukao iz nje i spasio. On u svoje kraljevstvo ljubavi poziva svakoga čovjeka, a na tom putu najbolja je suputnica Majka Marija. Govoreći o današnjem poimanju „kralja“ nadbiskup je naglasio da je ono obojano negativnim konotacijama. „Nigdje se ne govori o kralju dobrote, solidarnosti, praštanja, mira i ljubavi nego se ističu kraljevi mafije, droge, podzemlja i moći“. Naglasio je kako „Krist Kralj ima zadnju riječ u našem životu, koji zahvaljujući Njemu nije izručen jednom kaosu i ništavilu nego ima svoj smisao. A mi smo pozvani biti filijala Krista Kralja“, zaključio je nadbiskup Barišić. Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, predstavnicima županijske i gradske vlasti, županu Splitsko-dalmatinske županije Anti Sanaderu i dogradonačelniku Juri Šundovu, te predstavnicima drugih institucija i svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je gvardijan samostana fra Marko Duran. Za vrijeme mise pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem fra Stipice Grgata i s. Zorislave. Tijekom cijeloga su dana brojni hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim. Za svetkovinu župa se pripravila devetnicom bogatom duhovnim i kulturnim sadržajem.

Na svetkovinu Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrome, 21. studenoga 2010. godine, svete mise predvodili su u 7 sati fra Marko Duran (gvardijan Gospe od Zdravlja); u 8 sati fra Marko Babić, profesor na KBF-u u Splitu; u 9 sati fra Marijan Vugdelija, profesor na KBF-u u Splitu; u 10 sati fra Nedjeljko Jukić, profesor na Franjevačkoj gimnaziji u Sinju. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je i propovijedao mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

U 15 sati svetu misu za bolesnike i starije predvodio je fra Domagoj Runje, magistar bogoslova i profesor na KBF-u u Splitu; u 16 sati svetu misu za djecu predvodio je fra Nedjeljko Čarapić, župni vikar u Gospe od Zdravlja; u 17 sati s nakanom za obitelji svetu misu je predvodio fra Stipe Nimac, profesor na KBF-u u Splitu; fra Ate Akrap slavio je svetu misu s nakanom za mlade u 18 sati. Svetu misu za dobročinitelje predvodio je i propovijedao dr. fra željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Zahvalno euharistijsko slavlje u 20.30 sati predvodio je fra Petar Lubina, urednik lista 'Marija'. Svećenici su od 6.30 do 21 sati bili vjernicima na raspolaganju za sakrament pomirenja.

Blagdan Gospe od Zdravlja splitski puk posebno štuje, a svečano se slavi 21. studenoga u istoimenom svetištu na Dobrome. Na tom području franjevci se nalaze još od 1731. godine, kada im je fra Filip Grabovac za kapelu darovao Gospinu sliku, koja se danas nalazi na oltaru. U to doba u Splitu je vladala epidemija kuge te su građani, prestrašeni tom bolešću, odlazili pred sliku i molili se. Uvjereni da je Gospe očuvala Dobri od opasne zaraze, franjevci su zajedno s pukom odlučili na tome mjestu izgraditi svečaniju kapelu gdje bi se ona posebno štovala. Time se udario temelj današnjeg svetišta. Današnja crkva je zapravo treća na tome mjestu, izgrađena je 1936. godine prema projektu Ladislava Horvata, a njoj je prethodila manja barokna crkva koja je bila srušena zbog gradnje ove, veće crkve. Osim čudotvorne Gospine slike, crkvu krasi veličanstvena freska Krista Kralja slikara Ive Dulčića, otkrivena 1959. godine. Uz crkvu se nalazi franjevački samostan, koji se također kroz povijest širio, a posljednja je rekonstrukcija bila 1985. godine. U njemu živi 20-ak fratara koji se bave različitim djelatnostima, kao što su vjeronauk i pripreme za sakramente. Župa je osnovana 7. svibnja 1946. godine, a do 1976. nosila ime Krista Kralja. Danas obuhvaća područje Dobroga i Skalica, a broji oko 5700 vjernika. Župnik Gospe od Zdravlja je fra Mate Matić, a gvardijan fra Marko Duran.

Galerija slika

Galerija slika (2)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas279
Ovaj mjesecOvaj mjesec4989
UkupnoUkupno7619867

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23