Split: Nadbiskup Barišić zaredio za đakone trojicu bogoslova

„Dragi đakoni, potrebni ste službenici prije svega našoj Crkvi, ali i našem društvu kojemu trebaju svjedoci trajnih vrednota: služenja, dobrote, nade i ljubavi“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prilikom đakonskoga ređenja koje je upriličeno na prvu nedjelju Došašća 28. studenoga u prepunoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu. Tom prigodom zaredio je za đakone trojicu bogoslova, dvojicu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Ivana Antu Rozića (25) iz hrvatske katoličke misije Bl. Alojzije Stepinac iz Sttutgarta i fra Lukicu Vojkovića (26) iz župe sv. Luke iz Otoka kod Sinja te na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije don Franka Prnjaka (24) iz splitske župe sv. Andrije na Sućidru. U slavlju je sudjelovalo oko dvadeset svećenika, odgajatelja i profesora na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom fra Željkom Tolićem, pastoralnim vikarom mons. Dragom Šimundžom te župnikom don Jenkom Bulićem. Nakon što su kandidati za đakonat navijestili Riječ Božju te njihovi odgojitelji pred nadbiskupom zajamčili da su prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu, nadbiskup je održao prigodnu homiliju naglasivši službu đakonata, kao smisao predanja i služenja Bogu i Crkvi. "Vi ste na svoj način Božji dar Crkvi i narodu. Prepoznati ste kao oni koji će donositi nadu, radost, ljubav, dobrotu ovom čovjeku i svijetu obilježenom mentalitetom korisnosti i sebeljublja. Trebate nastaviti biti u njemu prisutni ali ne i utopljeni u njegov duh, ne biti ravnodušni za ovaj svijet i njegova događanja nego zauzeti proroci puni Duha Božjega“, naglasio je nadbiskup Barišić. Budući da je njihov prvi uzor Isus Krist potaknuo ih je – riječima sv. Pavla – da se zaodjenu s Kristom te usklade s Njim svoje misli, riječi i djela. U duhu započetoga novog liturgijskog vremena Došašća pozvao ih je da budu „adventske zornice“ koje će pripravljati na susret s Gospodinom one kojima su poslani. „A na tom putu neka vas prati zagovor i ljubav Blažene Djevice Marije, 'đakonise' i prave učiteljice Adventa“, zaključio je svoju propovijed. Nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima za đakonat podijelio sakrament svetoga reda đakonata. 

Nakon popričesne molitve, uz zahvale i čestitke nadbiskupa Marina Barišića, nazočnima su svoju riječ uputili provincijal Tolić i župnik Bulić zahvalivši svima koji su svoju ljubav i znanje utkali u njihov odgoj i razvitak zvanja, roditeljima i rodbini đakona, odgojiteljima i profesorima, župnicima i župnim zajednicama te prijateljima i kolegama. „Vjerujem da će sve ono što ste tijekom svoga studija i školovanja upili, te što su vam podarili vaši roditelji i rodne župe, doći do izražaja na mjestima gdje budete zaista služili“, poručio je provincijal. „Dobri Pastir providio nam je danas najduhovniji početak i ulazak u novu liturgijsku godinu u kojoj će ova župna zajednica na Trsteniku proslaviti 20. obljetnicu svoga utemeljenja. Stoga, u našim novim đakonima vidimo Božji dar, rođendanski dar i  povjerenje, ali i mogućnost za promociju i afirmaciju novih duhovnih zvanja koja u župnim zajednicama nalaze duhovno i pedagoško mjesto za rast i formaciju prema svećeništvu ili redovništvu. Svako zvanje znak je žive i zdrave Crkve i dobar poticaj obiteljima i mladima da razmišljaju o duhovnom pozivu te ga podrže svojim molitvama i iskrenim raspoloženjem za tu stvarnost“, naglasio je župnik Bulić. Misno slavlje, koje je završilo himnom „Tebe Boga hvalimo“ i nadbiskupskim blagoslovom, svojim je pjevanjem uveličao župni mješoviti zbor pod vodstvom Danijele Petrušić i s. Karmele.

Nakon završetka svete mise, slavlje prigodom đakonskog ređenja, nastavljeno je u franjevačkom samostanu na Trsteniku.

Don Franko Prnjak nastavlja služiti đakonski praktikum u župi sv. Ivana na Trsteniku u Splitu.

Fra Ivan Ante Rozić, sin Joze i Anđe r. Križanac, rođen je 24. lipnja 1985. godine u Stuttgartu. U novicijat je ušao 15. srpnja 2004. godine, a svečane zavjete položio je 8. listopada 2009. godine. Đakonski praktikum obavljat će u župi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju.

Fra Lukica Vojković, sin Ante i Ive r. Svalina, rođen je 30. srpnja 1984. godine u Otoku. U novicijat je ušao 6. rujna 2003. godine, a svečane zavjete položio je 8. listopada 2009. godine. Đakonski praktikum obavljat će u župi sv. Ilije u Metkoviću.

Galerija slika

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2219
Ovaj mjesecOvaj mjesec9223
UkupnoUkupno7624101

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 59