MAIN-TAUNUS/HOCHTAUNUS: Duhovna obnova

Duhovna obnova pod geslom bl. Majke Tereze „Radost je veo velikodušnosti“ održana je od 26. do 28. studenoga u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheim. Obnovu je vodio dr. fra Ante Vučković.

Svečano misno slavlje zadnjega dana obnove u nedjelju 28. studenoga u crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu predvodio je o. Vučković u zajedništvu sa župikom fra Marinkom Vukmanom.

Fra Ante Vučković kazao je kako je Bog svjetlost i istina te kako se nije moguće približiti Bogu bez nutarnje spremnosti da uđemo u istinu, a istina se odnosi na Boga, kosmos i na mene samoga. Istinu o sebi je najteže spoznati i ona dolazi najkasnije. Ne dolazi bez boli, bez muke, bez otkrića da sam načešće u laži, neistini i da se krivo vidim. Ono što nam Crkva uvijek iznova sugerira na početku mise jest da nas Bog vidi do kraja u istini: i dobru i zlu stranu. I da unatoč tome što vidi sve nikad od nas ne odustaje. On je apsolutno spreman ostati u odnosu s nama. Stoga je nama u interesu otkloniti laž iz vlastitog života. „Na početku adventa biblijski tekstovi koji govore o budnosti, probuđenosti, otvaranju svijesti, upućuju nas na to da ima ljudskih situacija koje nam probude svijest. Ali je puno važnije od svega toga da susret s Bogom znači otvaranje očiju i probuđivanje. Bog naliči približavanju nekog u čijoj blizini sve drukčije vidim. Ako mi je Bog usputan, svakodnevan, ako o njemu mislim kao što svi ostali misle, ako o njemu govorim kao što govore svi drugi, onda mogu biti siguran da je moj odnos s njim uspavan, nevažan. Možda se pretvorio u običaj, obred, rutinu, folklor, ali još nije riječ o odnosu koji se uspostavlja između živoga čovjeka i živoga Boga. Kad se dogodi važan susret između dvoje ljudi, kad dvoje ljudi postanu prijatelji, odjednom htjeli ne hteli, otvara se svijest, postajem budan, slušam drukčije, gledam drukčije. I kad se dogodi, i ako se dogodi susret s Bogom, ista se stvar dogodi: gledam drukčije, slušam drukčije, promatranam drukčije“, kazao je o. Vučković dodavši kako o odnosu prema Bogu ovisi naš život, to kakav je naš odnos prema nama, životu, prema drugim ljudima. „U tome leži sva jedincatost odnosa prema Bogu. Ne mogu imati neutralan odnos prema Bogu i biti zainteresiran za vlastiti život i život drugih.“

Tijekom misnog slavlja pjevanje na orguljama je pratila s. Magdalena Višić i Kristijan Opačak. Toga dana misna slavlja sužena su u crkvi sv. Križa u Bad Homburgu i u crkvi sv. Katarine u Bad Sodenu. U petak 26. i subotu 27. studenoga misna slavlja slavljena su u Bad Sodenu u crkvi sv. Katarine. Tijekom duhovne obnove, na kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika, molila se krunica, a priređeno je i klanjanje, a razmatranje u subotu 27. studenoga na temelju Lukinog teksta „Oprosti im jer ne znaju što čine“, održao je o. Vučković istaknuvši, kako je to svojevrsna škola opraštanja.

Na kraju duhovne obnove fra Marinko je kazao kako su to bili milosni dani. Zahvalio je voditelju obnove o. Vučkoviću, što su vjernici odobrili velikim pljeskom. 

Tekst i snimka: Adolf Polegubić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas31
Ovaj mjesecOvaj mjesec31
UkupnoUkupno7614909

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47