DÜSSELDORF: Četrdeseta obljetnica misije

Hrvatska katolička misija u Düsseldorfu, Neussu i Langenfeldu (1970.-2010.) proslavila je u subotu i nedjelju (4. i 5. prosinca) četrdesetu obljetnicu postojanja. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Apollinarisa u Düsseldorfu, u nedjelju 5. prosinca, predvodio je pomoćni kölnski biskup Heinrich Koch u zajedništvu s voditeljm misije članom Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Josipom Kulovićem, župnikom njemačke župe sv. Apollinarisa Ansgarom Puffom, voditeljem međunacionalnog dušonrižništva mladeži u Nadbiskupiji Köln o. Silvijom Vallecoccia i uz astistenciju đakona referenta za međunacionalno katoličko dušobrižništvo u Nadbiskupiji Köln Hansa Gerda Greveldinga.

Misnom slavlju uz veliki broj vjernika, od kojih je skupina djece i mladih bila obučena u hrvatske narodne nošnje, pribivali su i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Düsseldorfa Vjekoslav Križanec i konzul Kristijan Tušek.

Oca biskupa, goste i okupljene vjernike na početku je pozdravio o. Kulović pritom istaknuvši: „Već 40 ljeta na području  pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija proživljavamo prolaznost života. Ovo je, zato, prigoda da se zaustavimo, da se upitamo odakle smo došli i zašto smo ovdje, da promislimo kuda ćemo dalje. Ovo se, znamo, pitamo svaki dan. U ova pitanja utkali  smo kršćansku nadu vječnoga života, pogotovo božićnu radost i uskrsnu nadu. Mi smo jedna Katolicka Crkva koja se sastoji od različitih naroda, kultura i jezika, koja je proširena diljem svijeta, kao i ovdje u Njemačkoj. Poštovani oče biskupe, od srca Vas pozdravljam u našoj sredini. Prenesite pozdrave kölnskom nadbiskupu kardinalu Joachimu Meisneru kao i cijeloj Nadbiskupiji Köln. Hvala ovoj domaćoj Crkvi koja nas je udomila, u kojoj smo postali jedno sa svim drugim vjernicima

Mons. Koch je zahvalio Bogu koji je pratio četrdeset godina tu hrvatsku zajednicu te je molio za snagu za buduće misijske godine. «Čovjek je na poseban način svijestan svoje prošlošti i darovanog vremena. Svaki je čovjek nosen svojom prošlošću i ona je sastavni dio njegove sadašnjosti. Pitanje prošlosti je važno i kad se stavi u kontekst četrdeset godina postojanja ove hrvatske katoličke misije. Isto tako čovjek stoji i pred pitanjem svoje budućnosti. Što budućnost nosi, vrlo je neizvjesno, ali ono sto je sasvim sigurno jest da naš ovozemaljski život završava smrću. Svaki čovjek ima različito poimanje smrti, ali iz kršćanske perspektive smrt znači vrhunac života, susret s Bogom», istaknuo je mons. Koch potaknuvši okupljene da svaki dan iznova traže put do Boga, da ga mole i da u svom životu podsvjeste svakodnevnu prisutnost Božju te da odvazno i ustrajno idu ususret Bogu, što bi trebalo na poseban način činiti u došašću.»

Župnik Ansgar je na hrvatskom jeziku uputo čestitku. Kazao je kako Hrvati njeguju svoju živu vjeru u toj njemačkoj župi u Düsseldorfu i tako daju primjer i drugim vjernicima. Ujedno je kazao kako je dobro da se i ubuduće ukupljanju u toj crkvi. O. Kulović je na kraju zahvalio svima na odazivu, a posebno mons. Kochu na predvođenju misnog slavlja. Zahvalio je članovima misije što njeguju svoju vjeru i hrvatsku nacionalnu i kulturnu pripadnost. Pročitane su i čestitke delegata za hrvatsku pastvu u Njemackoj fra Josipa Bebica i bivseg voditelja misije fra Nikole Ćurčije. Misno slavlje, koje je završilo zahvalnom pjesmom «Te Deum», uveličao je misijski zbor pod vodstvom Janje Vujčić.

U subotu 4. prosinca u večernjim satima u dvorani osnovne skole «Heinrich Heine» u Düsseldorfu u povodu proslave misije organiziran je duhovno-kulturni i zabavni program. Na početku je zbor otpjevao hrvatsku himnu, a potom je o. Kulović istaknuo: «Vrijeme je otkako smo tu, mogli bismo reći, pokazalo svoje ćudi, i dobre i loše. Ali, još smo tu. Nije nas pregazila prošlost, a neće nas uništiti ni budućnost. U političkim, kulturnim i društvenim previranjima, koja su nas u posljednjim vremenima, nenadno, zadesila, samo su nam pomogla da se pripremimo za našu budućnost. Po katoličkoj nauci, uvjerili smo se, privremenost traje najduže. A dobri Bog, gospodar privremenosti, drži nas na okupu već 40 ljeta na prostranstvima Sjeverne Rajne i Vestfalije. I čuvat će nas i dalje.  Ovo je prigoda da smo se okupili na zajednički susret kako bismo promislili kako ćemo dalje živjeti našu privremenost. Da zamolimo dobroga Boga, kao i do sada, da nam pomogne. Ovo je prigoda da sebi, i kao ljudi i kao kršćani, postavimo mnogo pitanja.  Na neka pitanja znat ćemo sami odgovor. Na neka pitanja moramo zajednički odgovarati. Tako ćemo tek donijeti pozitivni zaključak o našoj privremenoj budućnosti. I uključiti sebe u novu životnu stvarnost koja je pred nama.  Stoga smo, u prigodi 40 ljeta Hrvatske katoličke misije u Düsseldorfu, u sasvim novim okolnostima, povezani s vjernicima Neussa i Langenfelda, odnosno sa svim našim vjernicima koji su nam povjereni, odlučili proslaviti ovu značajnu obljetnicu naše vjerničke prisutnosti na ovim prostranstvima.” Čestitku su uputili i generalni konzul Križanec i u ime delegata o. Bebića dr. Adolf Polegubić. Izveden je i recital u povodu proslave misije kojeg su čitali Josip Antolek, Ljubica Damjanović i Božena Brozović uz nastup misijskog zbora.  Nastupili su i članovi misijskog malog i velikog folklora pod vodstvom Slavice Pušić. Najmlađima je darove podijelio sv. Nikola, a potom je za sve priređen zabavni program.

U prigodi 40. obljetnice Hrvatske katoličke misije u Duesseldorfu od 20. do 22. studenoga održana je također trodnevna duhovna obnova koju je vodio dr. fra Anđelko Domazet, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

U Sjevernoj Westfaliji najprije su osnovane dvije hrvatske katoličke misije: 28. svibnja 1966. u Essenu i 3. srpnja 1966. u Kölnu.

Od kölnske misije odvojile su se najprije dvije misije: 1. rujna godine 1970. misija u Düsseldorfu i godine 1974. misija u Bonnu.

Od misije u Düsseldorfu odvojila se 22. kolovoza godine 1972. misija u Wuppertalu, 14. rujna 1975. misija u Neussu, 11. studenoga 1978. misija u Mettmannu.

Od misije u Mettmannu odvojila se 1. siječnja 1990. misija u Leverkusenu. Kölnska misija i sve odijeljene od kölnske, povjerene su redovnicima Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Danas se u HKM Düsseldorf okupljaju Hrvati katolici s područja Düsseldorfa, Neussa i Langenfelda.

Tekst i snimke. Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas7
Ovaj mjesecOvaj mjesec7
UkupnoUkupno7614885

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73