FRANKFURT: 45. obljetnica službenog osnutka misije

Hrvatska katolička župa Oca Ante Antića iz Frankfurta svečano je u nedjelju 12. prosinca proslavila 45. obljetnicu otkako je domovinska Biskupska konferencija na čelu s kardinalom Franjom Šeperom u tu misiju iz domovine uputila prvog misionara.

Svečno misno slavlje u katedrali sv. Bartolomeja u Frankfurtu, u kojoj se Hrvati okupljaju na središnje slavlje, u tom je povodu predvodio član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri dr. fra Andrija Bilokapić u zajedništvu sa župnikom fra Petrom Klapežom i dušobrižnicima u toj župi fra Antom-Krešom Samardžićem i fra Ivanom Čikarom.

Sve je na početku pozdravo o. Klapež istaknuvši kako je toga dana 1965. godine dekretom kardinala Franje Šepera u Frankfurt došao za voditelja misije fra Bernard Dukić, franjevac Franjevače provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. “Tako je Hrvatska katolička misija Frankfurt već od 1965. dekretom biskupije Limburg povjerena franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja. Do danas franjevci spomenute provincije zajedno sa školskim sestrama franjevkama Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova sa sjedištem u Splitu vrše pastoralnu službu za hrvatske vjernike u Frankfurtu. Ovom današnjom poslavom želimo najprije zahvaliti Bogu na svim milostima i blagoslovima koje smo od Svevišnjeg primili kroz proteklih 45 godina. Zahvalnost upućujem i domaćoj mjesnoj Crkvi u Limburgu, koja je od početka do danas bila širokogrudna prema Hrvatima. Zahvalio je i dekanu grada Frankfurta dr. Johannesu zu Eltzu koji je dopustio da se ta značajna obljetnica može tako svečano proslaviti u katedrali.” Prigodnu riječ uputili su i predsjednik župnog vijeća Franjo Akmadža koji je istakno kako budućnost hrvatske katoličke zajednice u Frankfurtu ovisi o zauzetosti i doprinosu svih njezinih članova. Referent za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika u biskupiji Limburg Harald Stutenbeck je čestitajući obljetnicu misije prenio pozdrave limburškog biskupa Franza-Petera Tebartza-van Elsta i pomoćnog biskupa Thomasa Löhra. Kazao je kako se puno toga u toj hrvatskoj zajednici od njezina utemeljenja do danas dogodilo, te kako su njezini članovi postali brojni Hrvati u proteklom vremenu s različitim željama i idejama i koji su u toj zajednici našli dio domovine. Ujedno je podjestio na promjene koje nastaju u Biskupiji Limburg, a koje se također odražavaju i na djelovanje zajednica drugih materinskih jezika.

U svečanoj akademiji prije mise izveden je recital o povijesnom hodu misije koji je napisla s. Judita Čovo. Nastupili su franjevački bogoslovi iz Splita pod vodstvom maestra Mile Čirka i u pratnji njihova magistra dr. fra Domagoja Runje. Sudjelovali su i župni zbor mladih i odraslih “Mato Lešćan” pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović te skupina djece i mladih u hrvatskim narodnim nošnjama.

Nakon akademije služeno je svečano misno slavlje. Misnom slavlju i akademiji prbivala je i referentica za inozemne župe u Frankfurtu dr. Brigitta Sassin i konzul gerant Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Damir Sabljak.

O. Bilokapić je istaknuo kako je misa najsvečaniji događaj koji se može zbiti. “Ovdje ovoga trenutka upisutnjujemo Isusov čas. Sve što što Isus hoće ide prema njegovu času. Taj čas uključuje njegovu muku po kojoj su grijesi oprošteni. Taj čas uključuje njegovu smrt, solidarnost s nama i u smrti, njegov uskrs i naš suuskrs. Taj čas čini i nas dionicima Božje slave i sinovima i kćerima Božjim, braćom i sestrama Isusa Krista. Zato ne može biti ništa tako veliko i uzvišeno kao sv. misa”, kazao je dodavši kako čovjeka ispunja ponos kako Hrvati pristigli posljednjih desetljeća u Njemačku napustivši svoja rodnja ognjišta nisu izgubili ono bitno – vjeru, Boga. “Čovjek može ići svijetom tražeći sreću, ali je može naći samo u Bogu koji traži čovjeka i slijedi ga na njegovu životnom putu i daruje mu sebe. Duhovnost je bit čovjeka. Bez duhovnosti je čovjek poput prazne vreće koja se ne može napuniti nikavim drugim materijalnim dobrima”, kazao je o. Bilokapić potaknuvši okupljene neka njeguju duhovnost kako bi mogli živjeti u zajedništvu s Ocem, Sinom i Duhom Svetim.”

Misno slavlje uveličao je župni zbor “Mato Lešćan” i nastup franjevačkih bogoslova.

Proslavi je prethodila duhovna obnova, koju je od 9. do 11. prosinca u crkvi sv. Ante u Frankfurtu predvodio o. Bilokapić. Tijekom obnove govorio je o euharistiji kao dar Božjem, molitvi i obitelji, te o Mariji kao poticaju svakoj obitelji.

Kako je istaknuto i u recitalu, godine 1963. povremeno je Hrvate u Frankfurtu počeo okupljati i s njima slaviti misu fra Tomislav Međugorac, franjevac Franjevačke provincije Bosne srebrene, a od srpnja 1964. je redovito s Hrvatima slavio misu fra Vitomir Slugić, član iste provincije. Ujesen 1965. službeno je osnovana Hrvatska katolička misija u Frankfurtu kada je domovinska Biskupska konferencija na čelu s kardinalom Franjom Šeperom u tu misiju uputila iz domovine prvog misionara fra Bernarda Dukića, franjevca Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. U misiji od 1967. djeluju školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Srca Isusova sa sjedištem u Splitu. Iste su godine u misiji počela djelovati i dva socijalna radnika. Od 1975. do 1996. U sklopu misije djelovao je i međunarodni dječji vrtić kojega su također vodile splitske franjevke.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas114
Ovaj mjesecOvaj mjesec67695
UkupnoUkupno7610196

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26