Zaostrog: Božićni koncert u crkvi Gospina Uznesenja

Pod pokroviteljstvom Županije Splitsko-dalmatinske i dožupana, g. Luke Brčića, a  uz svesrdnu podršku fra Ivice  Omazića gvardijana  zaostroškog samostana, 27.prosinca 2010.g. u crkvi sv.Marije održan  je koncert božićnih pjesama kojega su priredili renomirani splitski umjetnici: Nelli Manuilenko, Terezija Kusanović, Marijo Krnić, Ana Šabašov.

Nelli Manuilenko, primadona splitske Opere i izvanredna  profesorica  solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu, dobitnica svih hrvatskih nagrada za izuzetna umjetnička postignuća,Ukrajinka koja je još  u veljači ratne 1992.g. došla u Hrvatsku na poziv HNK Split  pjevati u „Aidi“ na Splitskom ljetu. Kako je došla,tako je i ostala jer se u Split i u Hrvatsku zaljubila na prvi pogled. Proživjela je rat pjevajući u kazalištu i na brojnim humanitarnim koncertima širom zemlje,ponekad i pod granatama, dočekala  pobjedu i slobodu Hrvatske i danas s ponosom  kaže kako je Hrvatska njena druga domovina.

Terezija Kusanović, mezzosopran, diplomirala solo pjevanje u klasi prof. Manuilenko i već nekoliko godina radi kao njena  asistentica na Odsjeku Solo pjevanje, sjajna  mlada umjetnica u usponu s nizom državnih i međunarodnih priznanja i nagrada, odnedavno prvakinja splitske Opere u kojoj je dosad ostvarila  niz sjajnih uloga od kojih je najveća i najznačajnija uloga Judite Franje Paraća koju je naslijedila od svoje profesorice,gđe Manuilenko.

Marijo Krnić, bariton, student  5.godine diplomskog studija solo pjevanja u klasi prof.Manuilenko, zaposlen je kao profesor glazbene teorije  na Filozofskom fakultetu , predsjednik  je Glazbene mladež Splita, voditelj mnogih poznatih zborova i vokalnih skupina s nizom domaćih i međunarodnih nagrada, trostruki laureat  na  međunarodnim natjecanjima  pjevača u Italiji.

Ana Šabašov, diplomirala je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof.Marije Gvozdić-Horvat nakon čega upisuje studij kompozicije  u klasi prof.Stanka Horvata i Frane Paraća. Radila je niz godina u HNK u Splitu kao korepetitor solista i zborovođa,a onda prešla na Umjetničku akademiju,na Odsjek Solo pjevanje, gdje danas radi u zvanju višeg korepetitora u klasi prof. Nelli Manuilenko.

Voditeljica programa, Meri Martičić, inače rodom iz susjedne Podace, sve nazočne je provela  kroz program dajući im niz zanimljivosti o pjesmama i njihovim skladateljima koji spadaju u sam vrh hrvatske i svjetske glazbene baštine. Tako se mogla čuti Gruberova Tiha noć praizvedena na Badnjak 1818.g.i prevedena na 330 jezika svijeta; Amazing Grace , pjesma nastala iz osobnog doživljaja bivšeg trgovca robljem,a kasnije pjesnika i svećenika Johna Newtona; Predvečerje pada,autora fra Bernardina Sokola,Runjićev Bijeli Božić,Marijina uspavanka Maxa Regera,Tostijeva Preghiera,i druge.

Na kraju koncerta  ovi su istaknuti umjetnici izveli jednu od najpopularnijih i najpoznatijih božićnih pjesama White Christmas, a onda pozvali sve nazočne da im se pridruže u staroj hrvatskoj božićnoj pjesmi U se vrime godišta.

Publika, koja je unatoč hladnoći popunila crkvene klupe,  dugim je i toplim pljeskom  nagradila splitske umjetnike pa je ovaj lijepi koncert završio uz mnogo emocija i izraženih želja za novim susretom.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas995
Ovaj mjesecOvaj mjesec10225
UkupnoUkupno7625103

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55