Na Danima kršćanske kulture otvorena izložba knjiga Zbornika „Kačić“

 

Prigodom 800. obljetnice osnutka Franjevačkog reda (1209. – 2009.) i četiri desetljeća Zbornika Kačić i njegovih izdanja nakladna kuća Verbum i Provincija Presvetog Otkupitelja u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture priredili su izložbu knjiga uz predstavljanje izdanja Zbornika Kačić koja je otvorena u nedjelju 29. ožujka u Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja, a izložena izdanja su predstavili dr. sc. fra Željko Tolić, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja; dr. sc. mons. Drago Šimundža, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije; dr. sc. fra Vicko Kapitanović, profesor na splitskom KBF-u; fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, glavni urednik Zbornika Kačić te Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum – organizatora manifestacije Dani kršćanske kulture, a u glazbenom dijelu programa nastupioje Komorni zbor franjevačkih bogoslova pod vodstvom mo. Mile Čirka.

Miro Radalj je na samom početku istaknuo kako je organizator manifestacije Dani kršćanske kulture želio dati obol obilježavanju 800 godina Franjevačkog reda pa je osim filma o svetom Franji Asiškom u program manifestacije uvrstio i predstavljanje naklade Zbornika Kačić. Tom je prigodom provincijal fra Željko Tolić istaknuo kako mu je iznimno drago što se u vremenu kad se na neobičan način izruguju i potiskuju kršćanske vrednote, u vremenu (ne)prilika, ipak uspjevaju održavati Dani kršćanske kulture, kulture koja već 14 stoljeća odiše kršćanskim. Naglasio je kako je i Zbornik Kačić s preko 100 izdanja u ovih 40 godina postojanja dao svoj obol toj kulturi. Dugogodišnji glavni urednik Zbornika Kačić, koji ga je preuzeo 1978., u njegovoj petoj godini postojanja, u svom se izlaganju osvrnuo na brojne osobe koje su obilježile rad i djelovanje Zbornika Kačić. Prisjetio se kako je osnovan Zbornik Kačić. Naime, profesori Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj i Gimnazije u Sinju tražili su da se nastavi znanstveno istraživanje i pokrene časopis poput „Nove revije“ koji je objavljivan prije Drugog svjetskog rata, a koji je tijekom rata i poslije njega potpuno ugašen kao što je i znanstveno istraživanje i stvaranje bilo posve potiskivano. Uvažavajući njihovu inicijativu Provincija 1966. godine, odlučuje da se nastavi izdavanje Zbornika – Almanaha. Krajem svibnja 1967. izlazi prvi Zbornik nazvan „Kačić“ po velikom „sinu Provincije“ fra Andriji Kačiću Miočiću (+1760.), profesoru, piscu, književniku, preporoditelju, koji je ostavio neizbrisiv trag ne samo u hrvatskom narodu, nego i u europskoj kulturi, budući da su njegove pjesme prevođene na 14 europskih jezika, ističe fra Hrvatin Gabrijel Jurišić. Tom prigodom je rekao i kako je dosada objavljeno 38 zbornika, još 2 su trenutno u tisku, a treći je u pripremi. Istaknuo je i nekoliko zanimljivosti: za Zbornik su dosada pisala 243 autora, od toga 217 muškaraca i 26 žena. Dosad je objavljeno preko tisuću članaka, a na zborniku su osim Hrvata, radili Slovenci, Albanci, Talijani... Ubrzo nakon pokretanja Zbornika javlja se potreba za izdavanjem knjiga, jer su se sve češće javljali autori koji su željeli objaviti knjige stoga je 1978. pokrenut niz „Knjižnica Zbornika Kačić“, a do danas je u njoj objavljeno 48 svezaka, od čega je 35 naslova autorskih, a ostalo su zbornici. Za objavljivanje monografija pokrenut je niz „Tragovi“, a za ponovljena izdanja niz „Mala knjiga“ u kom je najvažnija „Poslanica Marka Marulića papi Hadrijanu VI.“ s tekstovima na latinskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Budući da su im bili ponuđeni neki glazbeni naslovi, ističe fra Hrvatin, pokrenuli su i glazbeni niz „Nova et vetera“. U svakom slučaju, naglašava gl. urednik fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, dosad je objavljeno 38 Zbornika Kačić i 70 drugih naslova, ukupno 106 svezaka, 300-njak pisaca, 15000 stranica, mnoštvo fotografija...

Profesor crkvene povijesti na splitskom KBF-u fra Vicko Kapitanović istaknuo je kako je najveći dio zbornika posvećen povijesnim temama, čak 80%, pa i u najširem pojmu, povijesti ponajprije religije, a potom političke povijesti, ili pak pravne, filozofske... Zbornik Kačić obuhvaća širok vremenski spektar: od antike do suvremenog doba, ali i tematski: od podrijetla imena Hrvat, preko školstva, teškog stanja puka pod turskom vlašću, djelovanja franjevačke zajednice, biografija važnih osoba... Profesor Kapitanović ističe kako je Zbornik više odraz uspjeha i upornosti pojedinca, nego organiziranosti zajednice, ali je bez dvojbe nezaobilazni povijesni spomenik i priručnik. Nadovezujući se na govor o tematici Zbornika mons. Šimundža ističe kako Zbornik donosi kulturološke, teološke, filozofske, antropološke, ekumenske, katehetske teme, a na poseban način mariološke teme, štoviše okrenut je BD Mariji te ima vrlo zanimljive priloge na tom tragu. Mons. Šimundža zajključuje kako su svi autori Zbornika nosili u sebi duboko svjedočanstvo kršćanske teologije i filozofije, upravo na tragu misije Zbornika: da se potvrdi povijesna vrijednost u suvremenosti i da se u ovo doba unese povijesna vrijednost. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1716
Ovaj mjesecOvaj mjesec10946
UkupnoUkupno7625824

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42