MÜNCHEN - SAMOSTAN ST. GABRIEL

Versaillerstr. 20, 81 677 MÜNCHEN

tel. 089/4155 9580 Mob. +49 17693660601 gvardijan

fax. 089/47 98 52

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

tel. 089/419 501 16 župni ured

www.sanktgabriel.de

 

SAMOSTANSKA OBITELJ

  • Fra Ante Babić, gvardijan, župni vikar, predsjednik Vereina
  • Fra Ivan Čugura, samostanski ekonom, voditelj misije u Freisingu
  • Fra Ante Ivan Rozić, samostanski i župni vikar
  • Fra Damjan Čovo, duhovnik časnih sestara


Bavarska franjevačka provincija bila je na početku XX. st. na vrhuncu svoje sna­ge kako po broju članova tako i po svojoj misijskoj i pastoralnoj zauzetosti. U to vrijeme, u istočnom dijelu grada Münchena u gradskoj četvrti Haidhausenu, bila je velika župa sv. Ivana Krstitelja (oko 60.000 katolika) koju je trebalo rasteretiti osnivanjem nove župe. Na inicijativu tadašnjeg župnika župe sv. Ivana Krstitelja 1911. god. osnovan je odbor za izgradnju nove crkve za buduću župu. Međutim, Prvi svjetski rat je prekinuo sva nastojanja. Građevinsko zemljište za novi samo­stan i novu crkvu kupljeno je 1922. god., a iste godine ustanovljena je župa St. Gabriel s oko 13.000 katolika. Pastoralnu skrb u župi povjerena je franjevcima, koji su odlučili sagraditi i novi samostan, njihov drugi u gradu. U teškim porat­nim vremenima franjevci su prošnjom mučno namicali sredstva za izgradnju cr­kve i samostana. S građevinskim radovima se započelo 12. travnja 1925. godine. Samostan je već 31. prosinca iste godine bio pokriven.

U Drugom svjetskom ratu i samostan i crkva bili su više puta bombardirani. Franjevce je opet čekala prošnja i obnova obaju objekata. Nakon temeljite obno­ve, crkva i samostan su opet postali veliki pastoralni centar i oaza franjevaštva u toj velegradskoj četvrti.

Osamdesetih godina XX. stoljeća, nakon 61 godinu marljivog rada, dola­zi za franjevce Sv. Gabrijela ono najbolnije: Bavarska provincija sa sjedištem u Münchenu našla se u velikoj krizi zbog pomanjkanja kandidata za redovnička i svećenička zvanja. Bila je primorana 1985. god. donijeti bolnu odluku o napu­štanju svoja tri samostana. Jedan od njih je bio i samostan i župa sv. Gabriela u Münchenu.

U ljeto 1985. god. Nadbiskupski ordinarijat i Franjevački provincijalat iz Münchena nude Provinciji Presv. Otkupitelja (Split) spomenuti samostana i njemačku župu u Münchenu. Željeli su da se nastavi s duhovnom tradicijom franjevačkog usmjerenja. S druge strane, veliki broj članova Provincije Presv. Otkupitelja poslije Drugoga svjetskog rata našao se raspršen u inozemstvu, pa se počelo razmišljati i o njihovu starosnom zbrinjavanju, jer nisu ni pomišljali tražiti svoja rješenja u državi iz koje su bili prisiljeni bježati da bi spasili glavu. To je bio dobar razlog zašto je Provincijski kapitul prihvatio ponudu bavarskih franjevaca da preuzme samostan i župu u Münchenu. Osim toga, preuzimanjem samostana u Münchenu, Provincija je našla potrebni crkveno-pravni okvir, u koji su se pravno mogla uklopiti sva braća u Njemačkoj, jer bi svaka pojedina misijska postaja ili župa postale redovnička područna kuća samostana u Münchenu. A to je upravo ono, što su tražile i crkvene strukture, a što je u skladu i s franjevačkim zakono­davstvom. Osim spomenutih razloga, postoje i drugi motivi zbog kojih je bila dalekovidna spomenuta kapitulska odluka, kao npr.: stjecanje pastoralnih isku­stava u njemačkoj pastvi, liječenje starije i bolesne braće, obrazovne mogućnosti za mlade svećenike, stjecanje znanja njemačkoga jezika, vlastiti samostan pred vratima domovine itd.

Zbog svih tih razloga Provincija je prihvatila tu ponudu, obavijestivši 13. ve­ljače 1986. Nadbiskupski ordinarijat u Münchenu da je na Provincijskom kapitulu 1985. god. odlučeno da se prihvati župa i samostan St. Gabriel u Münchenu.

Nakon dogovora o preuzimanju samostana i crkve, 14. rujna 1986. biskup Engelbert Siebler u ime Nadbiskupije München, uz nazočnost predstavnika ba­varskih franjevaca, svečano je uveo u službu hrvatske franjevce.

Nakon dvogodišnje temeljite obnove samostanske zgrade, u kojoj je preure­đen i prikladan stan za časne sestre, trojica fratara su uselila u prostorije četrna­estog samostana Franjevačke provincije Presv. Otkupitelja.

Župna crkva sv. Gabrijela, impozantna arhitektonska građevina u novoroma-ničkom bazilikalnom stilu, dovršena je i posvećena 1926. god., u prigodi 700. obljetnice smrti sv. Franje Asiškoga. Arhitekti su dobili nalog da projektiraju franjevačku crkvu u duhu franjevačke ideje o velikoj Crkvi naroda. Ta se ideja izrazila ne samo u ogromnim dimenzijama crkve: 82 m duga, 25 m široka, 23 m visoka, zvonik visok 45 m, već i u likovno-umjetničkim ostvarenjima u njoj. Impozantne orgulje od 40 registara, estetski ukomponirana krstionica u dnu crkve, umjetnički alfresko Križni put, mozaik u svetištu crkve i mnoga druga skladna djela u njoj govore o tome da je St. Gabriel jedno od najvećih i najljepših zdanja u Münchenu.

 

 

 


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas287
Ovaj mjesecOvaj mjesec14567
UkupnoUkupno7629445

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33